Vedete

Legendarul chitarist Eddie Van Halen a murit la 65 de ani, după o viaţă în care viciile au fost mai puternice decât el. Ce explicaţie avea pentru boala care, în cele din urmă, l-a răpus

Legendarul chitarist Eddie Van Halen a murit la 65 de ani, după o viaţă în care viciile au fost mai puternice decât el. Ce explicaţie avea pentru boala care, în cele din urmă, l-a răpus

Muzicianul considerat un zeu al rock-ului suferea de cancer la gât, boala care l-a răpus

A fost un fantastic chitarist, compozitor şi producător, căruia i-a plăcut să inoveze în muzică. Este unul dintre fondatorii în anul 1972 al formaţiei rock Van Halen, alături de fratele său, Alex Van Halen, lor alăturându-li-se basistul Mark Stone şi solistul David Lee Roth. Iar în 2012 a fost încununat de către publicul revistei Guitar World drept cel mai bun chitarist din toate timpurile.

Născut în Amsterdam în 1955, Eddie s-a mutat cu familia în Pasadena, California, în 1962, şi a început să ia lecţii de pian, împreună cu fratele său, Alex. Dragostea pentru muzică era moştenire de familie, tatăl lor, Jan Van Halen cântând la pian, clarinet şi saxofon. Dar interesant este că, în ciuda eforturilor tatălui său, Eddie avea să dezvăluie în interviuri ulterioare că nu a reuşit niciodată să înveţe să citească portativul, lucrând doar cu fantastica lui ureche muzicală. Şi fiind profund influenţat de Eric Clapton, pe care l-a studiat până la obsesie, dar şi de Jimmy Paige. După ce a înfiinţat trupa Van Halen cu care a cucerit cluburile din Los Angeles, Eddie şi colegii au primit o ofertă pentru un contract de la Warner Records în 1977. Şapte ani mai târziu, albumul lor, "1984", câştiga 5 discuri de platină, iar single-ul "Jump", de pe album, le aducea o nominalizare la Grammy. "Eu şi fratele meu am venit în America cu un pian şi 50 de dolari în buzunar, fără să vorbim engleza. Şi acum iată unde am ajuns. Dacă ăsta nu e visul american, atunci nu ştiu ce este!", a spus Eddie.

Din păcate, însă, a existat şi un revers al medaliei. Eddie s-a luptat o viaţă cu alcoolismul şi drogurile. A început să fumeze şi să bea la doar 12 ani, ulterior ajungând, după propriile mărturisiri, să consume alcool ca să funcţioneze. A intrat la reabilitare în 2007, iar într-un interviu din 2015 spunea că nu mai băuse din 2008. În anul 2000 i s-a descoperit, însă, cancer la limbă, iar doi ani mai târziu, i s-a extirpat o treime din limbă, fiind apoi declarat vindecat. "Obişnuiam să îmi ţin pana de chitară, care e din cupru, tot timpul în gură. Cancerul mi-a fost descoperit fix în locul în care îmi ţineam pana... Ok, în acelaşi timp fumam mult şi mă drogam, dar la plămâni nu am avut nimic. Aceasta e teoria mea, despre care doctorii spun că este posibilă", a explicat Van Halen. Din nefericire, însă, cancerul a revenit la nivelul gâtului în 2014, iar de data aceasta, după 6 ani, Eddie a pierdut bătălia. Căsătorit vreme de 26 de ani cu actriţa Valerie Bertinelli, chitaristul are un fiu, pe nume Wolfgang. După divorţul de Valerie, finalizat în 2007, Eddie s-a însurat în 2009 cu publicista lui, Janie Liszewski.

Foto: Getty Images

 

Comentarii

Modifică Setările