3 metode de a afla dacă ești însărcinată
Bănuiești că ai putea să fii însărcinată, însă nu ești 100% sigură?
Află că există mai multe metode cu ajutorul cărora poți să știi, pe lângă testul de sarcină, dar și o serie de simptome care îți pot da de veste că ai putea să devii mamă.
Despre toate acestea vorbim pe larg în rândurile de mai jos.
Care sunt simptomele care ți-ar putea da de gândit că ești însărcinată?
Sigur știi că există câteva semne pe care corpul tău ți le dă atunci când ești însărcinată. Ele pot să difere de la persoană la persoană, însă mai jos vorbim despre cele mai comune.
Absența ciclului menstrual
Primul semn și unul dintre cele mai importante semne că ești însărcinată este acela că ciclul tău menstrual întârzie sau este absent. Bineînțeles că pot exista și alte cauze care determină absența sau întârzierea menstruației, însă și prezența unei sarcini poate fi un motiv deoarece ovulul a fost fecundat și nu va mai fi eliminat prin menstruație.
Starea de oboseală
Un alt simptom frecvent pe care îl poți simți atunci când ești însărcinată poate să fie senzația de oboseală și de extenuare. Care sunt motivele? Nivelurile crescute de hormoni pe care le secretă corpul tău, scăderea tensiunii arteriale și scăderea glicemiei.
Aceste stări apar foarte devreme, chiar și după prima săptămână de după concepție.
Vărsăturile și starea de greață
Deși sunt simptome extrem de cunoscute în sarcină, nu toate femeile gravide se confruntă cu ele. Motivul pentru care apar nu este unul extrem de clar, specialiștii legându-l tot de modificările hormonale care apar în corpul femeii. Greața și vărsăturile pot să persiste pe toată durata sarcinii și în orice moment al zilei, chiar dacă ele se numesc, în mod clasic, grețuri de dimineață. De regulă, însă, acestea sunt prezente între săptămâna a doua și săptămâna opt a sarcinii.
Urinările mai frecvente
Ș urinările frecvente sunt un semn că ai putea să fii însărcinată, mai ales dacă de regulă nu te confrunți cu asta. Acestea încep, de obicei, în săptămâna șase sau opt și pot persista pe toată durata sarcinii deoarece uterul și fătul îți presează vezica urinară.
Sânii mai sensibili
Din cauza modificărilor hormonale care se petrec în corpul tău în momentul în care ești însărcinată, sânii tăi vor fi mai sensibili și este posibili să îi simți mai grei și mai plini.
Constipația
Tot hormonii sunt responsabili și pentru constipația și balonarea pe care le poți simți din cauza faptului că sistemul tău digestiv va fi încetinit. De asemenea, constipația poate fi agravată și de vitaminele prenatale pe care ți le poate recomanda medicul și care au un conținut ridicat de fier.
Poftele și schimbările de dispoziție
Ai ghicit, cauza schimbărilor de dispoziție și a preferinței pentru anumite alimente o reprezintă tot modificările hormonale care au loc în organismul tău, așa că dacă îți vine să plângi subit și fără motiv, ai acum pe cine să dai vina.
3 metode de a afla că ești însărcinată
Dacă suspectezi că ești însărcintă și dacă resimți aceste simptome, există câteva metode care te pot ajuta să afli dacă vei deveni sau nu mama.
1. Testul de sarcină
Testul de sarcină este cea mai la îndemână metodă la care poți apela pentru a verifica dacă ești sau nu însărcinată. Pentru a fi relevant, te sfătuim să îl folosești la cel puțin două săptămâni distanță față de momentul în care a avut loc potențiala concepție.
și că alegi un model potrivit pentru tine, pe care să îl poți folosi ușor.
2. Analizele de sânge
Dacă testul de sarcină nu a fost concludent și dacă vrei să fii 100% sigură de rezultat, te încurajăm să mergi la un laborator de analize pentru a efectua un test de sânge. Acesta se numește Beta HCG. Dacă nici rezultatul acestuia nu este concludent, repretă-l după două zile.
3. Ecografia
Și bineînțeles, cea de a treia metodă, pe lângă testul de sarcină și cel de sânge este ecografia de sarcină, care se efectuează după săptămâna cinci sau șase de sarcină.
Mult succes!