4 cele mai faimoase zone viticole din Franţa
Vinul nu se bea, se degustă. E ca o promisiune divină. Alb sau roşu, sec sau dulce, acest elixir a zeilor este cel mai dulce păcat al pământenilor, purtând în el, pe lângă lumina soarelui şi bunătatea pământului, şi ceva din sufletul făurarului. Se spune că primul vin a fost produs în Mesopotamia, acum aproape 5.000 de ani, cei mai mari cultivatori de viţă-de-vie fiind vechii egipteni. Mai apoi, grecii şi fenicienii au fost promotorii viticulturii şi ai consumului de vin în regiunea mediteraneană.
În Franţa, licoarea bahică a fost prima oară atestată în secolul al VI-lea î. Ch, însă cele mai multe regiuni au început să-l producă în peroada romană. Notorietatea vinurilor franţuzeşti a devenit pregnantă în perioada Renaşterii, când vinurile cru bourgeoise erau servite în toate marile curţi europene: Le Clos De Vougeot era vinul preferat al papilor şi al regilor, Corton a fost favoritul lui Voltaire, Montrachet era preferatul lui Alexandre Dumas, care îl bea în genunchi, scoţându-şi pălăria, iar Chambertin era vinul gustat cu mare plăcere de Napoleon. Iată o incursiune în cele mai vestite regiuni viticole din Hexagon.
Burgundia
Una dintre cele mai bogate zone ale Franţei este, totodată, şi una dintre celebrele arii viticole din lume, cu panorame splendide asupra podgoriilor, dealurilor şi cetăţilor medievale. Parcul regional de la Morvan şi păşunile de la Brionnais, regiunea muntoasă Jura, abaţiile cisterciene şi vechile biserici romane amintesc de perioada în care puterea ducatului medieval al Burgundiei rivaliza cu cea a regatului Franţei.
Burgunzii şi lyonezii au pretenţia de-a fi epicentrul bucătăriei franceze, bogată în specialităţi din carne şi brânzeturi, sosuri de vin şi smântână. Şi ce-ar fi o masă delicioasă fără un vin bun? Termenii white burgundy şi red burgundy sunt adesea folosiţi pentru a descrie vinurile de aici, incomparabile ca gust şi miros cu orice alt tip de vin la nivel mondial.
Cele mai fine sortimente provin din zonele Chablis, Côte d'Or, Côte Chalonnaise, Mâcon şi Beaujolais. Aceasta din urmă organizează aproximativ 120 de festivaluri, unul dintre ele fiind Beaujolais Nouveau, ţinut în a treia joi a lunii noiembrie şi sărbătorit în bistro-uri, cafenele şi vinării, când are loc şi o întrecere a ospătarilor, Course des Garçons de Café.
Numeroase muzee ale vinului, amplasate în case nobiliare, te aşteaptă să le vizitezi laolaltă cu cramele şi vinăriile din spaţiile restaurate ale unor foste mânăstiri. Poţi explora Burgundia şi pe apă, cu barca, pe râurile Yonne, Sena, Saône şi Rhône.
Cum ajungi: cu o cursă aviatică spre Lyon şi cu autocarul sau trenul către Dijon.
Unde te cazezi: la GH La Cloche Dijon MGallery, de 5 stele, preţul unei camere standard este de 170 €, iar al unui apartament de 315 €.
GH La Cloche Dijon MGallery
Bordeaux
Nicio altă regiune din lume nu a avut o influenţă mai mare pe parcursul secolului trecut, dealurile dispuse de-a lungul râurilor Garonne şi Dordogne dând naştere unor soiuri de legendă: Merlot-ul este considerat strămoşul acestor vinuri, împrumutand textura sa unor soiuri istorice, precum Petrus şi Château Ausone.
Aici, cultivarea viţei-de-vie datează de pe vremea comunităţilor monahale din secolul al XVI-lea, motiv pentru care acum numele celor mai renumite vinuri din zonă sunt cele ale unor ordine religioase: Chambertin, Santenay, Pommard, Meursault. Adevăratul soi de Bordeaux este produs pe două domenii principale, Médoc şi Graves.
Mai multe castele păstrează în pivniţele lor acest elixir miraculos şi sunt gata să împartă un pahar cu vizitatorii curioşi. Se pot degusta şi alte sortimente locale, precum Sauvignon Blanc, Muscadet, Chenin Blanc, dar şi vinuri roşii sau rozé, cum este Cabernet Franc.
O vizită la Maison du Vin este un preambul indispensabil oricărui tur de podgorii, dar dacă tot eşti aici vizitează şi Catedrala St.-André, Bazilica San Michele, Turnul Berlot, dar şi Les Sources des Caudalies, unde vinul a fost adus la rang de elixir al frumuseţii.
cu o cursă aviatică spre Bordeaux.
la Hôtel de Seze, de 4 stele, preţul unei camere standard este de 218 €, iar al unui apartament de 448 €.
Champagne
Cea mai nordică regiune viticolă a Franţei este cunoscuta atât pentru calitatea vinurilor, cât şi pentru consistenţa acestora. Aici, strugurii sunt cultivaţi de peste două milenii, iar gustul select şi puritatea se datorează solului calcaros. La sfârşitul secolului al XVII-lea, călugărul Pierre Pérignon, pivnicer la abaţia benedictiană de la Hautvillers, a descoperit cum să facă vinuri acidulate. Reţeta spumantului se obţine din struguri roşii de Pinot Noir, struguri negri de Pinot Meunier sau albi, de Chardonnay.
Principalele podgorii se află lângă Reims şi Épernay, unde se găsesc cele mai mari maisons de champagne: Perier Jouet, Dom Perignon, Möet&Chandon, Krug, Mumm, Bollinger, Heidsieck şi Taittinger.
După un tur de caves – un labirint de pivniţe în care sunt păstrate aceste remarcabile spumante, poţi face turul încântătoarelor sate, cu abaţii, biserici şi castele, marcate de-a lungul Route Touristique de Champagne.
cu o cursă aviatică spre Lille sau Strasbourg şi cu autocarul sau trenul către Reims.
la L'Assiette Champenoise, de 5 stele, preţul unei camere standard este de 195 €, iar al unui apartament de 395 €.
Cognac
Oraş-port pe râul Charente, e cunoscut datorită coniacului fin, distilat din vinul din podgoriile locale (Hennessy, Martell, Remy Martin şi Courvoisier), dar şi aperitivului numit Pineau de Charentes.
Aici se produce şi vin alb, dar în cantităţi mai reduse, sub numele de Vin de Pays, şi sunt câteva crame care produc şi vin rosé ori chiar roşu. Astăzi, regiunea din sud-vestul Franţei unde cresc strugurii pentru acest soi special de vinars se întinde pe 80.000 ha şi este, alături de Armagnac (Franţa) şi Jerz (Spania) regiunile oficiale pentru producerea de brandy în Europa (dar numai aici poartă numele de coniac). Singurele soiuri premise pentru producţia de Cognac sunt: Folle Blanche, Colombard Blanc, Ugni Blanc (Trebbiano în Italia).
Producătorii locali te invită să deguşti acest vin licoros, păstrat în butoaie de stejar, cea mai autentică experienţă fiind oferită de Distillerie Otard, găzduită într-un castel din secolul al XV-lea. Iar muzeul Courvoisier, fostul furnizor oficial al împăratului Napoleon, prezintă acest deliciu nobil drept apă vie. Caută şi ciupercile negre ce cresc pe lângă depozite, hrănite cu vaporii de coniac şi numite „partea îngerilor“, o delicatesă locală.
cu o cursă aviatică spre Bordeaux şi cu autocarul sau trenul către Cognac.
la Domaine de Chatenay Cognac, de 4 stele, preţul unei camere standard este de 99 €, iar al unui apartament de 200 €.