4 schimbări pe care le poți face în casa ta, pentru un consum redus de energie electrică
Un consum redus al energiei electrice în propria locuință înseamnă același confort, dar prin moduri eficiente de utilizare.
Dacă vrei să ajungi să consumi energia inteligent la tine acasă, descoperă în acest articol patru schimbări pe care le poți face.
1. Acordă atenție obiceiurilor de consum
Consumul de energie electrică poate fi eficientizat pornind de la câteva schimbări ce țin de comportamentul de consum din propria locuință. Concret, iată câteva metode eficiente, în acest sens:
● Înlocuiește electrocasnicele vechi cu unele eficiente energetic
Electrocasnicele pe care le folosești pot avea un consum de energie mai mare, dacă nu sunt încadrate în clasa energetică A. De exemplu, potrivit specialiștilor Energy Policy Group, o mașină de spălat vasele din clasa F consumă anual 175 KWh la un ciclu de spălare, iar una din clasa A doar 44 KWh, raportat la aceleași cicluri de spălare.
● Folosește inteligent electrocasnicele
Nu este suficient să ai în casă electrocasnice performante, important este să știi să le folosești pentru a eficientiza consumul de energie. În bucătărie, adoptă următoarele trucuri:
● Atunci când gătești, dezgheață alimentele și taie-le în bucăți mici pentru a diminua timpul de gătire.
● Dacă ai mai multe feluri de mâncare de pregătit, gătește-le în același timp.
● Nu porni niciodată cuptorul sau aragazul înainte de a-l folosi. În cazul cuptoarelor, de exemplu, cele eficiente ajung imediat la temperatura dorită și nu necesită preîncălzire.
În cazul celorlalte electrocasnice, cum ar fi mașina de spălat vase:
● Folosește mașina de spălat vase doar atunci când ai suficiente vase de spălat.
● Folosește programul „Eco”.
● Nu uita să verifici lunar țevile, pentru a te asigura că nu există scurgeri.
Toate aceste trucuri te vor ajuta să economisești aproximativ 25% din consumul obișnuit de energie, conform EPG. Tu ai puterea să utilizezi energia într-un mod responsabil, dar fără să diminuezi în vreun fel confortul. Află mai multe detalii despre ce inseamna un consum smart de energie la tine acasă și alege întotdeauna măsurile inteligente.
2. Nu uita de consumatorii ascunși
Dacă până acum erai obișnuit să îți lași încărcătoarele dispozitivelor în priză, chiar și atunci când nu le foloseai, este bine să îți schimbi acest obicei. Încărcătoarele lăsate în priză sunt consumatori ascunși ai energiei electrice. Consumul lunar poate fi redus cu până la 10% dacă atunci când nu mai folosești laptopul, scoți și încărcătorul din priză, conform EPG.
De altfel, și becurile sunt consumatori ascunși ai energiei electrice. Spre exemplu, becurile incandescente consumă de aproximativ șase ori mai multă energie față de un bec LED.
Termostatul inteligent permite un control mai ușor al temperaturii în locuință, față de cel clasic. Astfel, poți opri sau porni automat centrala, fără a exista risipă de energie când ești plecat de acasă.
3. Folosește-te de tehnologie
Tehnologia te ajută să optimizezi energia din locuința ta, prin cele mai simple moduri. Odată ce instalezi senzori de aprindere a luminilor, termostate sau folosești aplicații online de monitorizare, poți eficientiza întregul consum energetic.
Termostatele, spre exemplu, vin cu mai multe avantaje, conform Energy Saving Trust:
● controlezi căldura din casă;
● păstrezi toate încăperile la temperatura ideală;
● eficientizezi consumul și costurile la energie pot fi mai mici.
Beneficiile privind facturile la electricitate le poți observa și în cazul folosirii senzorilor de aprindere și stingere a luminilor, sau prin controlul dispozitivelor de la distanță, cu ajutorul aplicațiilor mobile, atunci când le uiți pornite.
4. Asigură-te că sistemul de izolație este de calitate
Pentru ca întregul consum de energie să fie eficient, izolația casei este un factor decisiv în acest proces. Un sistem de izolație corect îți transformă casa într-un loc confortabil și călduros.
Locuințele insuficient izolate termic pot duce la o creștere de 10-15% a facturilor la electricitate, sau chiar mai mult, potrivit EPG. Aerul cald este eliminat din interior prin pereți, acoperiș, podea, ferestre sau uși, ceea ce duce la facturi mai mari la energie. Așadar, experții EPG recomandă câteva moduri eficiente de izolație termică a caselor:
● anveloparea pereților exteriori este calea de a reduce pierderile de căldură, cu economii la factura de energie de până la 40%;
● vata bazaltică sau de sticlă este cea mai potrivită pentru izolația podului sau acoperișului;
● podeaua se poate izola cu panouri de polistiren extrudat de cel puțin cinci centimetri, spumă de poliuretan sau panouri de lemn și vată minerală;
● ferestrele din PVC cu geamuri termopan cu trei foi de sticlă au cea mai mare eficiență termică și reduc pierderile de căldură cu până la 70%.
Având toate aceste mijloace la îndemână, dar cu rezultate de lungă durată, poți ajunge la un consum eficient de energie la tine acasă.
Sursa foto: Shutterstock.com