5 metode pentru oameni ocupaţi de a învăţa o limbă străină
Trăim vremuri în care este foarte important să cunoşti foarte bine cel puţin o limbă străină, fie că eşti copil sau adult. În primul caz, stăpânirea unei limbi străine îţi asigură accesul la o educaţie mai bună, în timp ce adulţilor le deschide calea către un job mai bine plătit.
Prin urmare, dacă faci parte din a doua categorie, îţi spunem că, indiferent de vârstă, ar trebui să încerci să înveţi sau să-ţi perfecţionezi cunoştinţele - asta îţi va asigura în mare măsură succesul profesional şi o situaţie materială mai bună. Evident, cea mai bună cale de a învăţa o limbă străină, engleza spre exemplu, este să urmezi nişte cursuri. Dacă ai o problemă cu timpul, pentru că jobul şi familia îţi ocupă cea mai mare parte a zilei, poţi opta pentru varianta online, care îţi dă posibilitatea să îţi programezi studiul în funcţie de timpul disponibil. În plus, economiseşti timp cu drumul pe care l-ai parcurge până la şcoală.
Însă oamenii ocupaţi pot învăţa o limbă străină şi prin alte metode. Contrar a ceea ce se spune, adulţii au aceeaşi capacitate de a asimila cunoştinţe ca şi copiii, aşa că îţi trebuie doar voinţă pentru a ajunge la atingerea obiectivului propus. În cele ce urmează, îţi vom prezenta 5 metode prin care poţi învăţa mai repede, prin activităţi pe care oricum le desfăşori zilnic sau foarte des, pornind de la ideea că ai deja ceva cunoştinţe sau urmezi deja nişte cursuri de limbă străină.
Iată care sunt acestea:
Deşi pare o joacă, este, de fapt o metodă foarte eficientă de învăţare. Dacă ai deja ceva cunoştinţe, poţi asimila cuvinte şi expresii noi, pe care le deduci din context. Verifică apoi sensul cuvântului nou pe care l-ai auzit în dicţionar. În plus, urmărind filme şi seriale în limba pe care doreşti să o cunoşti vei învăţa termeni şi expresii folosite de oameni în viaţa de zi cu zi, iar asta îţi va fi de mare ajutor în conversaţii. Iar în final - foarte important - te familiarizezi cu sunetele şi pronunţia corectă.
Un dicţionar pe care să-l ai tot timpul la îndemână se va dovedi foarte util atunci când vrei să înveţi o limbă străină. Sfatul nostru este să îţi descarci în telefon o aplicaţie. Vei întâlni la tot pasul cuvinte noi, al căror sens îţi este necunoscut. Dacă ai dicţionarul, îi poţi verifica sensul imediat şi ai făcut un pas înainte. Dacă amâni asta pe mai târziu, s-ar putea să uiţi sau să nu-ţi mai aminteşti despre ce cuvânt era vorba.
Este o metodă extraordinară de a învăţa o limbă străină, mai ales dacă partenerul de conversaţie este vorbitor nativ al limbii respective. Îi poţi pune întrebări acolo unde ai neclarităţi, poţi învăţa cuvinte şi expresii noi şi dobândeşti fără să-ţi dai seama abilitatea de a comunica în limba respectivă.
Chiar dacă vocabularul tău în limba pe care vrei să o înveţi este încă sărac, cititul este un exerciţiu bun. Începe cu lecturi simple şi chiar dacă un termen îţi este necunoscut, îi vei deduce sensul din context, dar verifică acest lucru şi în dicţionar. Pe măsură ce te perfecţionezi, poţi să treci la cărţi mai dificile, pe care eventual le-ai citit în limba română înainte.
Pe cât posibil, mergi în vacanţe în ţările în care se vorbeşte limba pe care vrei să o înveţi. Intră în discuţie cu localnicii, cere-le informaţii şi recomandări pentru diverse activităţi, leagă conversaţii în baruri şi restaurante sau când mergi la cumpărături.
Foto: Pexels