5 sfaturi eficiente pentru a crește producția de ouă la găini

26 mai, 2023

Dacă vă întrebați cum să creșteți producția de ouă la găini, acest articol vă va oferi informațiile necesare pentru a vă îmbunătăți abilitățile în acest domeniu.

high angle hen sitting hay farm jpg

Vom explora aspecte importante, pornind de la alegerea rasei potrivite, la modul de alimentație și importanța luminii naturale și artificiale. De asemenea, vom discuta despre tehnici de gestionare a stresului la găini pentru a spori producția de ouă.

După ce veți parcurge acest material, veți fi pregătiți să aplicați aceste sfaturi eficiente în propria fermă sau gospodărie.

1. Alegerea rasei potrivite de găini pentru producția de ouă

Alegerea rasei potrivite de găini pentru producția de ouă este esențială în obținerea unui rezultat optim. Există o varietate de rase populare și eficiente pe piață. Este important să se țină cont de caracteristicile fiecărei rase, precum numărul mediu de ouă produse pe an, rezistența la boli, adaptabilitatea la diferite condiții climatice și temperamentul lor. Leghorn este o rasă foarte apreciată în industria producției de ouă, datorită capacității sale de a produce în medie 280-300 de ouă pe an, aceste găini fiind rezistente la boli și adaptabile la diferite condiții climatice. Rhode Island Red este o altă rasă populară, cunoscută pentru producția medie de 200-250 de ouă pe an, la fel cum este și Plymouth Rock.

O altă rasă larg răspândită în lume, inclusiv în România, este Lohman Brown Classic. Producția în acest caz este de circa 313- 320 de ouă anual, și în plus, rasa necesită un consum redus de furaje.

2. Asigură un mediu optim de trai pentru găini

Un aspect esențial în creșterea producției de ouă la găini este asigurarea unui mediu optim de trai.  În primul rând, este important ca găinile să aibă suficient spațiu pentru a se mișca și a se odihni, deoarece un mediu aglomerat poate duce la stres și agresivitate între păsări, afectând producția. Este recomandat ca fiecare găină să dispună de cel puțin 0,3-0,4 metri pătrați în interiorul unui coteț de găini și de 1-2 metri pătrați în aer liber. Mai mult, un mediu curat și igienic este esențial pentru a preveni bolile și a menține o producție sănătoasă. Cotețul trebuie curățat și dezinfectat regulat, așternutul schimbat, iar zona de hrănire și adăpare trebuie să fie curată și accesibilă.  O ventilație adecvată ajută la menținerea unui mediu sănătos, prevenind acumularea de amoniac și umiditate, care pot provoca probleme respiratorii. Temperatura în coteț trebuie să fie constantă, în jur de 20-25 de grade Celsius, fără variații care pot stresa păsările și pot reduce producția.

3. Asigură alimentația corectă pentru găini

Alimentația corectă și echilibrată, care să conțină proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și minerale, este esențială pentru a asigura o producție de ouă eficientă și sănătoasă. Pentru a furniza găinilor toți nutrienții necesari, se pot combina diferite tipuri de furaje și suplimente alimentare disponibile pe piață. O dietă bazată pe cereale, cum ar fi porumbul, grâul sau orzul, poate fi completată cu proteine de origine animală sau vegetală, cum este soia. Frecvența și cantitatea de hrană sunt, de asemenea, importante pentru a menține găinile sănătoase și stimularea producției, și sunt recomandate un program regulat și monitorizarea consumului de hrană. Deși alimentația la discreție este o opțiune populară, porționarea în funcție de necesarul zilnic ajută la prevenirea risipei și la controlul greutății păsărilor.

4. Importanța luminii naturale și a iluminării artificiale în producția de ouă

Lumina naturală joacă un rol esențial în sănătatea și producția de ouă a găinilor. Expunerea la lumina naturală ajută la reglarea ciclului de somn, stimulând producția, iar lumina soarelui contribuie la sinteza vitaminei D, esențială pentru dezvoltarea oaselor și a cojilor de ou. În plus, lumina naturală crește apetitul găinilor, asigurându-le energia necesară pentru a produce ouă în mod constant. În zilele scurte de iarnă sau în condiții de întuneric prelungit, când lumina naturală nu este suficientă, iluminarea artificială devine un supliment necesar. Aceasta va menține ciclul de producție a ouălor și va preveni tulburările legate de lipsa luminii, de exemplu agitația și scăderea producției. Pentru un echilibru între perioadele de odihnă și cele de activitate, fără stres sau supra-stimularea găinilor, experții recomandă ca acestea să fie expuse la lumină între 14 și 16 ore pe zi, la o intensitate adecvată.

5. Tehnici de gestionare a stresului la găini pentru a spori producția de ouă

Găinile sunt sensibile la schimbări, așadar menținerea unui mediu constant și liniștit le va ajuta să se simtă mai confortabil, reducând stresul. Zgomotele puternice și fluctuațiile bruște de temperatură le pot perturba echilibrul și confortul. Aglomerația poate fi evitată dacă găinile au un spațiu adecvat și structurat pentru a se deplasa și a-și desfășura activitățile zilnice.  Socializarea și gestionarea ierarhiei sunt alte aspecte importante, deoarece găinile au o ierarhie socială, iar noile păsări trebuie integrate atent în grup pentru a preveni agresiunile sau competiția. Diversificarea activităților, de exemplu jucării pe care să le ciugulească, le mențin ocupate și vor reduce anxietatea.

Monitorizarea sănătății și prevenirea bolilor sunt esențiale în gestionarea stresului, deoarece găinile stresate sunt mai predispuse la boli, ceea ce poate duce la scăderea producției de ouă. Urmați toate măsurile de prevenire a bolilor, cum ar fi vaccinarea, igiena corespunzătoare și controlul paraziților.

În concluzie, creșterea producției de ouă la găini implică o abordare complexă. Țineți cont de toate sfaturile prezentate în acest articol pentru a obține cele mai bune rezultate în ceea ce privește productivitatea găinilor.Recente pe Ok! Magazine

Taxonomia UE   ce este și cum influențează afacerile jpg
CandA jpg
par sanatos si ingrijit jpg
SAGA Rave Plane KV png
shutterstock 484889965 jpg
untold 2023 jpeg
carti pentru copii (1) jpg
marionnaud@okmagazine ro jpg
cadou jpg
shutterstock 1710438655 jpg
Concertul reprogramat al lui Robbie (2) png
Karpatia Pony Show 2023 (1) jpg
Untold2022 0807 235921 2M5A4740 JulienDuval jpg
SAGA x MAI jpg
shutterstock 225570979 jpg
Top 6 berarii din Bucuresti la care sa mergi vara aceasta jpg
Lucuri pe care le poți face ca să ai grijă de tine atunci când ai un bebeluș jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck jpg