6 locuri iconice ale Hollywoodului şi poveştile lor surprinzătoare
OK! a vizitat câteva dintre atracţiile turistice reprezentative ale Los Angelesului, fiecare cu o istorie aparte
- observatorul astronomic care poartă numele unui criminal! Este, de altfel, unul dintre paradoxurile tipice L.A.-ului. Fiindcă Griffith J. Griffith, cel care a donat primăriei
terenul pe care s-a construit observatorul ce-i poartă numele, a avut o tentativă de omor asupra soţiei sale în 1903, împuşcând-o - faptă pentrucare a făcut 2 ani de închisoare. Tentativa s-a întâmplat în Santa Monica, în apartamentul prezidenţial de la Arcadia Hotel. Împuşcătura n-a ucis-o, dar a lăsat-o desfigurată, pierzându-şi ochiul drept. Şi este cel puţin ironic ca această poveste să stea în spatele unuia dintre primele observatoare astronimice din lume, inaugurat în 1935 - un spaţiu unde priveşti cu un ochi prin telescoapele magice pentru a descifra secretele cerului. Dincolo de faptul că oferă cea mai frumoasă vedere la apus asupra Los Angelesului, aici s-au filmat o mulţime de filme, cel mai recent oscarizatul La La Land.
Echipa OK! la Dolby Theatre
# Dolby Theatre - cunoscut înainte drept Kodak Theatre, se află chiar pe Hollywood Boulevard, iar în faţa lui se adună în fiecare zi tot felul de artişti stradali şi imitatori ai vedetelor hollywoodiene, cu care vizitatorii vor să-şi facă poze, creând un vacarm turistic. Este o construcţie proiectată de la bun început pentru a găzdui Oscarurile, chiar vizavi de spaţiul original în care se ţinea ceremonia Academiei Americane de Film. Este vorba despre Roosevelt Hotel, unde au şi debutat Oscarurile, în 1929, chiar înainte de a se chema Oscaruri. De atunci, ceremonia anuală a fost găzduită în mai multe locuri până să ajungă la Dolby, care, de altfel, este cea mai nouă construcţie de pe Hollywood Blvd - construcţia sa a început în 1997, fiind inaugurată în 2001, cu primele Oscaruri transmise live de aici în 2002.
# Chinese Theatre - se află în inima Hollywoodului, chiar lângă modernul Dolby, căruia îi opune un aer vintage exotic, cu a sa arhitectură în stil chinezesc, aşa cum şi-a dorit cel care a coordonat proiectul, Sid Grauman - acelaşi care, de altfel, a construit şi The Egyptian Theatre, aflat tot pe Hollywood Blvd. Iar dacă Dolby găzduieşte Oscarurile, la Chinese Theatre, inaugurat în 1927 (unde acum se află primul IMAX cu aer condiţionat din lume, dar şi singurul cu cortină), au loc adevăratele premiere de film. Cele la care chiar vin actorii de pe afiş, pentru care se întinde covorul roşu şi se închide jumătate din Hollywood Blvd - ştii imediat dacă ai nimerit în zonă chiar la momentul unei premiere dacă auzi ţipetele fanilor înrăiţi, adunaţi dincolo de cordoanele de bodyguarzi: e limpede că e mmentul când VIP-urile coboară din maşină şi defilează pe red carpet.
# LACMA - Colecţiile Los Angeles County Museum of Art sunt găzduit într-un complex minunat renovat în 2008. Spaţiul de la intrare este unul dintre cele mai reprezentative pentru L.A. - toţi turiştii îşi fac poze în pădurea de coloane, ansamblul fiind lucrarea lui Chris Burden, Urban Light. După ce treci de coloane, LACMa te va încânta cu expoziţiile sale mereu altele, mereu atractive. OK! îţi recomandă portretele lui David Hockney şi expoziţia Carne Y Arena, a regizorului peliculei The Revenant, Alejandro Innaritu.
# Clădirile Art Deco - dacă vrei să descoperi şi o altă faţă a Los Angeles-ului, mergi în zona Downtown. Multă vreme considerată chiar zona de jos a oraşului, opusă celei în care s-au concentrat vedetele şi cei cu dare de mână, această arie îşi schimbă acum încetul cu încetul statutul, devenind tot mai hip. Şi asta fiindcă spre deosebire de zone precum Beverly Hills, aici feelingul e acela că te afli într-o felie de New York. Ai zgârie-nori, ai arhitectură, ai clădiri art deco. Aici există chiar şi strada Broadway, nume preluat de primăria Los Angelesului din grădina New Yorkului în 1890. Şi asta fiindcă la vremea aceea era o mândrie ca micul Los Angeles, cu numai 50.000 de locuitori, să copieze marele New York, care avea deja 1.500.000 de locuitori, iar până în 1900, avea să depăşească 3.500.000. Tot aici,în Downtown,poţi avea parte de o vedere splendidă asupra L.A., savurând un pahar de vin la cel mai înalt bar din oraş - Spire, situat la etajul 73 al clădirii de la 900 Wilshire Blvd.
Broadway-ul din Los Angeles, într-o fotografie din 1902
Barul Spire 73
Vedere de la Barul Spire 73
# The Hollywood Sign - Ceea ce vezi acum pe Muntele Lee e doar o parte din ceea ce a fost la început. Iniţial, The Hollywood Sign a fost gândit în anul 1923 ca o reclamă la noul complex rezidenţial ce consolida imaginea luxoasă aspiraţională a oraşului în care industria filmului înflorea. Era vorba despre HOLLYWOODLAND – aşa se numea complexul rezidenţial dezvoltat de publisherul Los Angeles Times, Harry Chandler, care a plătit la acea vreme o mică avere, 21.000 de dolari, pentru a amplasa uriaşele litere în văzul tuturor. Nouă ani mai târziu, în 1932, când sunetul transforma – şi chiar mutila – lumea filmului mut, cele 13 litere s-au dovedit a fi cu ghinion pentru Peg Entwistle – o actriţă din New York, care şi-a făcut bagajele şi a plecat la Los Angeles ca să devină vedetă, cazându-se la unichiul ei, pe Beachwood Drive, chiar în umbra Hollywoodland. Văzând zilnic literele de 13 metri înălţime, Peg a ajuns obsedată de ele şi de măreţia ce i-o promiteau parşiv în fiecare seară… Dar telefonul mult sperat de la un anumit producător, care îi spusese că îi va da un rol, nu l-a primit niciodată. Pradă disperării, Peg a urcat Muntele Lee, spre Hollywood Sign, s-a căţărat deznădăjduită pe litera H şi s-a aruncat în gol… Legenda spune că a doua zi, la adresa la care locuia fata, a sosit o scrisoare în care i se oferea un rol într-o piesă despre o femeie împinsă la suicid… Trista poveste nu a ştirbit, însă, cu nimic din atracţia oraşului pentru care, în următorii ani, literele au devenit dintr-o reclamă, o marcă a identităţii.
Echipa OK! & The Hollywood Sign
OK! Goes To L.A. - Proiect realizat cu sprijinul www.eturia.ro