6 moduri de a încetini procesul de îmbătrânire a pielii
Dacă vrei să ai o piele sănătoasă și cu aspect proaspăt pentru mult timp, vârsta de 20 sau 30 de ani este momentul potrivit pentru a începe să previi semnele îmbătrânirii.
Ce faci pentru sau împotriva pielii tale va avea consecințe pe măsură ce înaintezi în vârstă. Iată câteva sfaturi cu privire la ce ar trebui să eviți și ce poți face pentru a ține departe ridurile fine și semnele de oboseală.
Folosește cremă hidratantă
Pielea hidratată este o piele sănătoasă. Iar pielea sănătoasă arată mai tânără. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră produce în mod natural mai puțin sebum, deci are tendința de a se usca mai rapid. Includerea unei creme de față hidratante în rutina ta ajută la prevenirea acestei probleme. În plus, unele creme hidratante conțin ingrediente antiîmbătrânire suplimentare, cum ar fi vitamina C, retinol, ceramide și diverși acizi exfolianți pentru îngrijirea pielii. De reținut că pielea din jurul ochilor este și mai predispusă la uscare, deoarece îi lipsesc glandele sebacee (responsabile de producerea sebumului), ceea ce poate contribui la apariția liniilor fine. Dintr-o gama de creme de ochi variata, alege una care să vizeze probleme specifice, cum ar fi cearcănele sau ridurile.
Utilizează produse cu retinol
Un alt ingredient-cheie în îngrijirea antiîmbătrânire a pielii este retinolul. Un derivat al vitaminei A, retinolul este un nutrient care încurajează exfolierea. Acesta va ajuta la eliminarea celulelor moarte ale pielii, care vor fi înlocuite cu unele noi. Retinolul poate ajuta, de asemenea, la minimizarea ridurilor și a liniilor fine prin încetinirea procesului de distrugere a colagenului.
Deoarece contribuie la eliminarea celulelor moarte, retinolul va ajuta, de asemenea, la tratarea acneei, prin desfundarea porilor blocați și scoaterea la suprafață a punctelor negre și albe. Alege crema cu retinol pentru o piele mai netedă, fermă și vizibil mai sănătoasă.
Folosește un ser cu vitamina C
Știm despre importanța vitaminei C pentru stimularea sistemului imunitar. De asemenea, este incredibil de populară și utilă ca ingredient pentru îngrijirea pielii îmbătrânite. Acest lucru se datorează faptului că vitamina C este un antioxidant puternic și contribuie la stimularea producției de colagen, ambele ajutând pielea să lupte împotriva semnelor de îmbătrânire.
La fel ca antioxidanții pe care îi primești din consumul de afine și alte alimente, vitamina C pentru piele ajută la combaterea radicalilor liberi, care deteriorează bariera cutanată. Stresul oxidativ provocat de radicalii liberi duce la apariția ridurilor, hiperpigmentării și a texturii neuniforme. Prin contracararea radicalilor liberi, vitamina C ajută la înviorarea și catifelarea pielii și la reducerea liniilor fine și a ridurilor.
Evită bronzarea
Deteriorarea pielii în urma expunerii la radiații ultraviolete o va face să arate mai rău. Studiile demonstrează că prea mult soare poate provoca, de asemenea, decolorarea pielii și distrugerea elastinei și a colagenului.
Utilizarea în mod regulat a protecției solare este un alt element esențial în rutina antiîmbătrânire. Și nu doar vara. Este important să folosești protecție solară în fiecare zi. Lumina soarelui emite atât raze UVA, responsabile de îmbătrânirea pielii, cât și UVB, responsabile de arsuri. Specialiștii recomandă folosirea unei creme de protecție solară cu SPF de minimum 30 cu spectru larg de acoperire.
Încearcă să renunți la fumat
Dincolo de creșterea riscului de afecțiuni cardiovasculare și de cancer pulmonar, fumatul poate duce la probleme ale pielii. Mimica feței atunci când fumezi poate provoca riduri. Fumatul are, de asemenea, efect vasoconstrictor, ceea ce înseamnă că îți contractă vasele de sânge care transportă oxigen și nutrienți către piele. Poate chiar accelera distrugerea colagenului.
Redu consumul de alcool la minimum
În afară de tutun, o altă substanță care poate juca un rol în îmbătrânirea pielii este alcoolul. Un studiu a constatat că un consum excesiv de alcool duce la apariția ridurilor, la umflarea zonei din jurul ochilor și la pierderea volumului facial. Reducerea consumului de alcool poate îmbunătăți și starea generală de sănătate. Alcoolul consumat în exces poate duce la probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv un sistem imunitar slăbit, cancer, hipertensiune arterială, probleme de sănătate mintală și multe altele.
Nu poți preveni îmbătrânirea, dar există moduri de a încetini procesul și de a-ți menține pielea sănătoasă. De la evitarea supraexpunerii la soare până la alegerea produselor de îngrijire cu ingrediente active benefice, deții controlul asupra modului în care pielea ta va arăta în viitor.
Sursa foto: Freepik.com