Află cum să alegi jocurile potrivite pentru copii, astfel încât să le satisfacă toate nevoile
Uneori, poate fi o adevărată provocare, când trebuie să alegi jocurile pentru copilul tău. De regulă, cei mici nu-și dau seama de nevoile pe care le au și de capacitățile pe care ar trebui să și le dezvolte prin joacă, motiv pentru care, atunci când mergeți la cumpărărturi, ei doar cer ce li se pare că este mai fascinant, însă asta nu înseamnă că este și bine.
Noi, ca adulți, trebuie să le sărim în ajutor aici și trebuie să le inducem ideile corecte despre ce presupune un joc și să-l facem să fie atras de alegerea făcută. Există foarte multe opțiuni din care poți alege, însă trebuie doar analizezi mai multe criterii și, nu în ultimul rând, să ții cont și de desenele sau personajele favorite ale celui mic.
Iată care sunt criteriile după care trebuie să alegi un joc potrivit
- După vârstă
Este important să ținem cont de vârsta celui mic, atunci când cumpărăm un joc educativ, pentru că astfel acesta poate trece prin toate etapele necesare unei dezvoltări cât mai optime. Pot fi diferențe foarte mari între un joc de 4 sau de 6 ani, spre exemplu, și nu există niciun motiv pentru care ar trebui să grăbim lucrurile. Chiar dacă cel mic este foarte capabil și are o inteligență mai dezvoltată, acesta tot ar trebui să treacă prin etapele corespunzătoarei vârstei sale.
- După modul în care stimulează inteligența
Încă de la vârste fragede, trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a-l ajuta pe copil să-și dezvolte inteligența și gândirea. Acum este momentul în care el asimilează orice și nu i se pare nimic prea dificil, mai ales dacă cunoștințele sunt deprinse în urma unui joc distractiv și interactiv. Un exemplu extrem de bun aici îl reprezintă seturile LEGO, care le dau celor mici oportunitatea de se exprima liber și de a-și crea propriile povești. Pe Altex.ro există o gamă diversificată de modele, în funcție de vârsta copilului tău.
- După modul în care le testează îndemânarea și priceperea
Nu este suficient să alegem o jucărie oarecare pentru copil, cum ar fi o păpușă sau un joc cu arme, întrucât dacă cel mic tot își petrece atât de mult timp cu ea, aceasta ar trebui să fie și educativă și să conțină mai multe beneficii. Așadar, îndemânarea și priceperea ar fi două dintre calitățile pe care jocurile celui mic ar trebui să le aibă constant. Dacă ne raportăm la exemplul de mai sus, acestea vor fi exploatate la maximum, pentru că cel mic va trebui să construiască orașe, să lipească diferite cărămizi și să dezvolte fel de fel de povești. În acest fel, mai multe abilități ale copilului vor fi testate în același timp, iar acesta se va și distra, monotonia fiind de domeniul trecutului.
Copilul trebuie stimulat întotdeauna, mai ales dacă se află la o vârstă foarte fragedă, pentru că acesta nu știe ce își dorește atunci și nu știe ce este mai potrivit pentru el. Jocurile nu trebuie să aibă rolul doar de a-l anima pe acesta, ci trebuie să-și pună și amprenta asupra dezvoltării abilităților sale.
sursa foto: unsplash.ro