Alain Delon vine la Cluj în iunie!

3 mai, 2017
3 alain delon 42 24657610 jpg jpeg

Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene şi unul dintre cei mai iubiţi actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (2-11 iunie).

Alain Delon va fi celebrat la TIFF

Figură emblematică a marelui ecran, starul francez a cucerit inimile publicului în epoca de aur a cinematografiei europene, fiind considerat unul dintre cei mai frumoşi bărbaţi ai tuturor timpurilor. Pentru contribuţia sa artistică excepţională, TIFF îi va acorda în acest an marelui actor Alain Delon Premiul pentru întreaga carieră. În onoarea sa, pe data de 9 iunie, Piaţa Unirii va găzdui o proiecţie specială a filmului Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic (1981), thriller-ul regizat de Alain Delon, avându-l pe îndrăgitul actor francez şi în rol principal. Biletele pot fi cumpărate în avans pe www.biletmaster.ro şi de pe aplicaţia TIFF 2017.

„Mă bucur că şi în acest an îi vom putea oferi publicului nostru drag o întâlnire excepţională cu o legendă a cinema-ului mondial. Alain Delon este un actor iubit, admirat de multe generaţii şi cred că participarea lui la această ediţie a festivalului va fi un moment de vârf, care va rămâne în inimile tuturor”, declară Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului.

În 50 de ani de carieră, a bifat peste 100 de roluri, premii importante, dar şi iubiri pasionale, trăite în lumina reflectoarelor. La 23 de ani, era comparat deja cu figuri ilustre ale ci­nematografiei franceze, precum Gérard Philipe şi Jean Marais, şi era considerat corespondentul european al actorului american James Dean.  A fost regele ecranului parizian, iar regizorii Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni şi Louis Malle s-au întrecut să-i ofere cele mai bune roluri. A jucat alături de parteneri ca Bourvil şi Yves Montand (Le cercle rouge), Lino Ven­tura (Fantasia chez les ploucs), Charles Bronson şi Ursula Andress (Soleil rouge), Richard Burton (Asasinarea lui Troţki), Richard Crenna şi Catherine Deneuve (Un flic), Annie Girardot (Traitement de choc), Burt Lancaster (Scorpio). În 1973, cântăreaţa Dalida şi l-a dorit alături de ea pe scenă, pentru a cânta împreună Paroles, paroles, o melodie care a devenit hit în Franţa, Japonia şi Canada. Apoi, a făcut cuplu cu Jean Gabin în Deux hommes dans la ville, cu Jeanne Moreau în La race des seigneurs şi a făcut continuarea Borsalino & Co. A fost Zorro, Ţiganul şi Mr. Klein. Dar cel mai bine îi stătea în haina de poliţist (Un flic, Pour la peau d’un flic, Parole de flic, Ne réveillez pas un flic qui dort). Cu toate acestea, primul premiu important a venit abia în 1984, când a primit César-ul pentru prestaţia din Notre histoire. Înainte de-a anunţa că-şi încheie cariera artistică, a acceptat să apară în filmul lui Bertrand Blier, Les acteurs (2000), un omagiu adus actorilor Jean Gabin, Lino Ventura, Bourvil, Yves Montand, Jean-Paul Belmondo şi Gérard Depardieu. Dar Delon n-a putut sta departe de lumina reflectoarelor, aşa că a revenit în televiziune, în serialul Frank Riva şi în adaptarea romanului lui Kessel, Le lion.

Foto: arhivă