Alin Gălăţescu: Invazia designerilor japonezi în moda internaţională

12 decembrie, 2020
1 alin galatescu jpg jpeg

În anul în care lumea modei i-a spus "Adio!" creatorului Kenzo Takada, aducem un omagiu stilistic influenţelor japoneze intrate definitiv în fashion-ul internaţional.

2020 este anul în care se împlinesc 40 de ani de la cucerirea Parisului de către japonezi, în modă. În 1980, avea loc una dintre marile revoluţii, marile invazii din istoria internaţională a modei. Acest video fashion show este dedicat memoriei marelui designer Kenzo Takada, care ne-a părăsit anul acesta.

În istoria modei putem vorbi despre nişte puncte de inflexiune, intervenţii ale unor grupuri şi şcoli de design care au schimbat traiectoria şi viziunea în mod radical şi generalizat. Prima „invazie” de genul acesta a fost cea britanică, care a avut loc pe mai multe planuri, a fost multiculturală, cu accent, la acea dată, pe muzică, dar şi în lifestyle, inclusiv zona fashion derivată din aceasta, şi a avut loc la jumătatea anilor ’60, odată cu The Beatles, Rolling Stones şi estetica respectivă.

A doua mare „invazie” este cea din 1980, când un grup de designeri revoluţionari, provenit din şcoala japoneză, în special din universităţile din Tokyo, s-a făcut remarcat pe scena celei mai importante joncţiuni şi capitale a modei, Parisul. Aceştia, în special Junya Watanabe, Comme des Garçons by Rei Kawakubo, Issey Miyake şi, mai ales, Yohji Yamamoto, au demonstrat că viziunile asupra modei se pot schimba, că moda este revoluţie, este căutare, este, în primul rând, schimbare şi mesaj. Ei au introdus în limbajul modei ceea ce astăzi noi considerăm de facto acceptabil şi face parte în continuare din tendinţele principale ale modei secolului al XXI-lea. Odată cu ei a intervenit poezia estetică, sistemul all black (care astăzi este omniprezent), inspiraţia masculină (care nu se regăsise decât pe ici pe acolo, prin revoluţia pantalonilor introduşi în garderoba feminină, dar niciodată la un asemenea grad de complexitate şi de atotcuprindere), asimetriile savante, combinaţiile de alb şi negru, destructurarea, preluarea unui limbaj estetic excentric şi exotic adus din cultura japoneză şi asimilată în mainstream-ul fashion-ului internaţional. Toate aceste puncte sunt schimbări de traiectorie, revelaţii şi mutaţii în moda internaţională.

Pe lângă aceste două prime revoluţii, istoria mai marchează apariţia „grupului celor 6”, aproape la fel de important ca grupul designerilor japonezi. Astfel, la mijlocul anilor ’80, accentul este pus de Dries van Noten, Ann Demeulemeester, Walter Van Beirendonck, Marina Yee, Dirk Van Saene, Dirk Bikkembergs, care au devenit legendă, adevărate simboluri şi care, la rândul lor, au schimbat faţa modei pentru totdeauna.

Ultima mare revoluţie aparţine tot designerilor britanicilor, de data aceasta focusată nu pe zona muzicală, ci pe calitatea marilor nume venite dinspre şcolile britanice, în special Central Saint Martins – şi aici capete clare de afiş sunt Alexander McQueen şi John Galiano, regii de necontestat ai modei internaţionale din secolul XX şi care au fost preluaţi în marile case pariziene, Givenchy şi Dior, în felul acesta devenind oficial staruri şi schimbători ai unor sisteme, căpătând forţa de-a crea mutaţii în lumea modei. La fel putem să discutăm despre Stella McCartney şi toţi acei tineri designeri care au creat o mare surpriză la mijlocul anilor ’90.

Anul acesta, la 40 de ani de revoluţie japoneză pe scena capitalei modei, Parisul, am creat împreună cu un grup de designeri români, Antonia Nae (specializată la Londra), Studio Cabal by Diana Dianu şi Lia Aram by Anemona Stanchi, un video fashion show (într-o formă impusă de condiţionările şi limitările generate de anul pandemic), care se vrea a fi un studiu de stilism derivat din ceea ce designerii japonezi au impus şi au adus în prim-plan în moda internaţională. Acest studiu face parte din a treia ediţie a evenimentelor Avanpremiere, intitulată Fashion Moments, reflectări stilistice ale unor mari mutaţii în moda internaţională. În acest moment, reinterpretarea a fost focusată pe designerii japonezi care au schimbat pentru totdeauna faţa modei internaţională. E un studiu complex, unic şi o premieră absolută în România. Mulţumesc tuturor celor care ne-au fost aproape.Recente pe Ok! Magazine

Concertul reprogramat al lui Robbie (2) png
Karpatia Pony Show 2023 (1) jpg
Untold2022 0807 235921 2M5A4740 JulienDuval jpg
SAGA x MAI jpg
shutterstock 225570979 jpg
high angle hen sitting hay farm jpg
Top 6 berarii din Bucuresti la care sa mergi vara aceasta jpg
Lucuri pe care le poți face ca să ai grijă de tine atunci când ai un bebeluș jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck jpg
Angus T  Jones în Doi bărbați și jumătate, Getty (3) jpg
Shakira (12) jpg
adidasi pentru copii jpg
Lily Rose Depp, The Weeknd și Sam Levinson, Foto Getty (3) jpg
Ce fel de parteneri cauți pentru afacerea ta  Iată cum identifici cei mai buni furnizori și clienți jpeg
Jeff Bezos și Lauren Sanchez s au logodit, Foto Profimedia (1) jpg
BEBE REXHA png
GNR Poster (cu opening act) Portrait jpeg
WhatsApp Image 2023 05 17 at 13 28 32 jpeg