Anul retragerii lui Jean Paul Gaultier. Povestea celebrului designer

6 aprilie, 2020
1 gaultier deschidere gettyimages 1201367966 jpg jpeg

După 50 de ani tumultuoşi în industria modei, pentru J.P. Gaultier, 2020 a fost capăt de linie în lumea care l-a consacrat. La 67 de ani, francezul din Arcueil, Val-de-Marne, a simţit că vrea să facă un pas în spate, deşi are în continuare aceeaşi energie. Şi e acelaşi şarmant JPG, cu ochi strălucitori, zâmbet pervers, urechile clăpăuge ale Prinţului Charles şi accentul şugubăţ de frangleză.

Şi-a ales un moment propice pentru a se retrage, chiar înainte de boom-ul crizei coronavirusului, de parcă a ştiut ce va urma...

I se spunea „copilul teribil al modei“, o etichetă mult prea folosită ulterior pentru atâţia alţi creatori. În cazul lui, însă, i s-a spus aşa pentru că nu a urmat cursurile niciunei şcoli de modă şi chiar s-a remarcat foarte devreme prin talentul înnăscut, fără să fi moştenit neapărat ceva din asta de la părinţii lui, oameni absolut normali, o funcţionară la stat şi un contabil. Jean Paul, în schimb, se retrăgea în camera lui unde, la doar 7 ani, crea cele mai fistichii costume pentru ursuleţul lui de pluş. Da, nu se juca cu maşinuţe, aşa cum cer cutumele în cazul băieţilor - iar Jean Paul a ştiut destul de devreme că este gay. Unul dezinhibat, curajos şi autodidact, care s-a îndrăgostit de modă sub îndrumarea bunicii lui, Marie Garage, cea care i-a transmis pasiunea pentru corsete, piese vestimentare devenite o adevărată obsesie ulterior pentru creator. „O priveam fascinat cum îşi punea corsetul, iar eu i-l strângeam pentru a-i da acea formă într-o vreme când fiecare femeie arăta ca Twiggy“, îşi aminteşte el. „Acela a fost momentul când am devenit intrigat de ideea de a modela corpul cuiva cu ajutorul hainelor, de a accentua anumite părţi şi de a ascunde altele prin diverse elemente vestimentare.“ JPG a început din adolescenţă să-şi trimită schiţele către creatori faimoşi. O parte dintre aceste schiţe au ajuns sub ochii unui impresionat Pierre Cardin, care l-a angajat ca asistent al său în 1970, pe când Gaultier nici nu împlinise 18 ani, ulterior ajungând să conducă magazinul din Manilla al lui Cardin până în 1974. Şi chiar de la început, s-a făcut remarcat la job, unde venea purtând cizme de călărie, spre mirarea colegilor. „Ce porţi, mergi la echitaţie?“ „Nu, la birou!“, răspundea el, ridicând din umeri.

gaultier tanar jpg jpeg

Din acel punct, nu mai aveau să treacă decât doi ani până la lansarea primei lui colecţii individuale, la doar 22 de ani, propria firmă inaugurând-o, însă, oficial în 1982. Primit cu aplauze de către revistele franceze de modă, Gaultier a mers înainte cu aplomb, stârnind şi controverse, atunci când, în 1985 de pildă, a făcut o colecţie masculină bazată pe kilturi - deşi, dincolo de cultura scoţiană, fustele pentru bărbaţi nu erau aşa bine văzute atunci. Tot el a fost şi cel care mai apoi a reuşit să-l facă pe David Beckham să poarte un sarong - un fashion moment la fel de criticat atunci. „Azi, bărbaţii poartă lejer această piesă, eu am fost înaintea timpului“, spune Beckham.

Controversa, ce-i drept, îi plăcea lui Gaultier. Aşa că a căutat şi alte paliere pe care să şocheze, cum ar fi folosirea altor tipuri de modele pentru defilările lui: de la bărbaţi mai în vârstă la femei cu siluete mai pline şi manechine tatuate şi cu piercinguri, Gaultier a îmbrăţişat diversitatea cu mult înaintea acestor vremuri, când asta nu mai e nici măcar o alegere safe, ci chiar există o dictatură a diversităţii, în care selectivitatea în materie de gusturi a ajuns să fie privită drept discriminatorie. Chiar şi trendul părului grizonant de bunicuţă a fost iniţiat tot de JPG, care în 2011 şi 2015 a ales manechine cărora le-a făcut părul argintiu. La fel cum astăzi, lenjeria intimă purtată la vedere a devenit ceva obişnuit, dar la vremea la care Gaultier se juca cu aceste piese vestimentare, creaţiile lui au fost inovatoare.

 Astfel, în 1990, JPG scria o nouă pagină memorabilă în istoria modei, creând 300 de costume de scenă pentru turneul Madonnei, „Blonde Ambition“ - atracţia principală fiind sutienele conice, care au rămas şi acum un reper marca Gaultier - unul dintre cele purtate de Regina Pop chiar s-a vândut recent la o licitaţie cu peste 50.000 de lire sterline. „Primul sutien conic pe care l-am făcut a fost, de fapt, pentru ursuleţul meu din copilărie“, spune Jean Paul. „Dragul de el, acel teddy bear a trecut prin multe. Când Ducesa de Kent şi Regina Fabiola a Belgiei s-au măritat, el a trebuit să poarte rochii de mireasă. Acum, e vai de el, are nevoie de silicon şi botox“, declară el, râzând.

gaultier si madonna sutienul profimedia 0236689352 1 jpg jpeg

Paradoxal, în acel an 1990 în care a triumfat, Gaultier era prăbuşit în plan personal, iubitul şi partenerul lui de business, Francis Menuge, murind din cauza virusului HIV şi lăsându-l în suferinţă pe Jean Paul după 15 ani de relaţie. „Francis a fost cel care m-a încurajat mult la începutul carierei mele, fiindcă eu sunt mai degrabă, în esenţa mea, un om abstract, nu neapărat o persoană ambiţioasă. El mi-a văzut talentul şi mi-a simţit pasiunea, motivându-mă mereu atunci când deveneam prea leneş sau mă descurajam“, mărturiseşte designerul. „Aş fi fost alt om azi dacă nu l-aş fi întâlnit pe Francis. Aş fi fost tot în modă, dar nu mi-aş fi lăsat amprenta.“

Munca pentru Madonna i-a servit drept terapie şi parcă, pentru a-şi îngropa durerea, Gaultier a transformat suferinţa în show, cerând-o în căsătorie pe Madonna. „Nici nu ştiu de ce am făcut asta. Poate tocmai pentru că ştiam că nu ar fi acceptat niciodată. Dar şi pentru că voiam să-i arăt cât de mult o iubesc şi o admir.“ A participat, în schimb, la nunta Madonnei cu Guy Ritchie în anul 2000, atunci când mirele şi-a ridicat kiltul în faţa lui, pentru a-i demonstra că scoţienii adevăraţi nu poartă nimic pe dedesubt. „Atunci am înţeles de ce îl iubea Madonna atât de mult“, a comentat el cu umor.

gaultier si madonna gettyimages 955825862 jpg jpeg

În anii ce au urmat, şi-a dezvoltat brandul şi în alte zone, de la jeanşi la ochelari, bijuterii, haine pentru copii şi decoraţiuni interioare. Iar din 2003 până în 2010 a fost directorul de creaţie al casei Hermès. Şi, în tot timpul scurs, nu a mai reuşit să-şi găsească un partener pe măsura lui Francis, pe care îl numeşte iubirea vieţii lui. „El şi-ar fi dorit copii. Dar eu mereu m-am simţit ca un copil. Şi în final, business-ul pe care l-am construit împreună a fost copilul nostru, iar marea realizare este că ce am conceput noi trăieşte şi azi.“ Trăieşte şi merge mai departe, chiar dacă designerul a avut parte, pe 23 ianuarie, de o retragere triumfală. La show-ul lui prilejuit de retragerea oficială au participat modele faimoase, de la Gigi Hadid la Karlie Kloss, iar pe catwalk a cântat... Boy George. „Eu mă retrag, dar Gaultier Haute Couture merge înainte. Şi, între timp, vă pregătesc o surpriză, staţi aproape“, a anunţat el. 

Foto: Getty Images, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

books gifts 524166 png
Investiții mici, impact mare Cum să aduci un plus de confort în casa ta prin idei moderne de amenajare jpg
okmagazine ro lenovo yoga jpg
Top 5 beneficii ale achiziției unei asigurări RCA online jpg
geaca dama iarna jpg
Provocările premenopauzei  Impactul asupra somnului și metode de relaxare jpg
Lansare George Soare foto PR 2 jpg
Sebi Dascalu, Georgiana Ene si Gabriel Serban   MasterChef Romania 2024 jpg
Pietre semiprețioase jpg
Prințul Philip PR jpg
sarbatori intalnire familie parinti 5778892 jpg
transilvanian ninja 1 jpg
Steve Aoki jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
carte OK JPG
finabar524 png
poza 1 jpg
Espressoare manuale versus automate jpg