3 aspecte importante de care trebuie să ții cont înainte de alegerea parchetului

20 mai, 2022
alegere parchet jpg

Asemenea unui joc de puzzle, toate piesele fundamentale care țin de baza unei camere trebuie să coexiste într-un echilibru stilistic.

Trio-ul compus din pereți, tavan și pardoseală au puterea de a schimba întregul aspect al casei, prin elemente care țin de culoare, design și textură. Dacă nuanța de alb stă la baza unei scheme cromatice elementare în ceea ce privește decorarea eficientă a pereților și a tavanului, atunci când ajungem la capitolul pardoseală, lucrurile stau diferit. De-a lungul timpului, clasica podea a evoluat de la stadiul de simplă metodă pentru deplasare, la atingerea unui nivel superior, unde funcționalitatea se împletește cu designul.

Dacă până acum accentul cromatic al casei s-a bazat strict pe coloristica utilizată în pictarea pereților, parchetul pare să fie o alegere populară în rândul specialiștilor de design interior, datorită faptul că influențează, în mod direct, contextul stilistic vizat pentru amenajarea camerelor din locuință. Popularitatea parchetului se datorează în mare parte diversității materialului, tipului scândurii, nuanței și finisării plăcii. De la parchet laminat, masiv, stratificat, la texturi care imită lemnul de fag, stejar, frasin, nuc sau mahon african, am pus la punct un scurt ghid ajutător, în procesul de alegere a pardoselei potrivite.

Tipul parchetului

Cu siguranță parchetul laminat se numără printre cele mai cunoscute tipuri de pardoseală folosite pentru amenajarea locuinței, datorită ușurinței în montare pe orice suprafață, înălțimii reduse și a designului natural, care imită diverse tipuri de lemn. Realizat din fibre sintetice, parchetul laminat este confecționat din trei straturi, lemnul fiind un material utilizat în proporție de 90% în structura produsului finit. În funcție de preferințele personale și nevoile care țin de păstrarea căldurii în interior, grosimea plăcilor variază de la 8 mm, la 10 mm sau 12 mm. Dacă în seria avantajelor putem include întreținerea facilă, în coloana dezavantajelor se află rezistența scăzută la umezeală și durabilitatea redusă, în comparație cu restul tipurilor de pardoseli.

Parchetul stratificat se diferențiază de plăcile laminate în primul rând prin structură. Compus din multiple straturi de lemn lipite cu soluții profesionale și tratat cu vopsele, acest tip de parchet iese în evidență prin rezistența îndelungată și grosimea plăcilor cuprinsă între 10 mm și 22 mm. Nu în ultimul rând, parchetul din lemn masiv este alcătuit din plăci individuale, cu grosimea de 18 mm și 28 mm, fabricate din lemn. În timp, aspectul elegant al parchetului poate fi refăcut prin șlefuire, lustruire și tratarea cu ceară a plăcilor.

Locul de montare

Fiecare tip de parchet beneficiază de o serie de caracteristici, potrivite pentru diferite camere din interiorul casei. Spre exemplu, din rândul sfaturilor oferite de experti, lemnul masiv își va păstra forma elegantă doar în momentul în care este montat într-o cameră unde șansele ca umiditatea să se formeze sunt scăzute. Prin urmare, montează parchetul din lemn masiv în sufragerie sau dormitor. În cazul acestor două spații menite să inducă o stare relaxantă și confortabilă, atât lemnul stratificat, cât și cel laminat, curățarea plăcilor se poate face cu ajutorul unui mop foarte bine stors. În ceea ce privește baia și bucătăria, un model de parchet laminat rezistent la apă și destinat traficului intens va compune un design aparte, în combinația cu plăcile de faianță.

Nuanța parchetului

Pentru a menține un echilibru cromatic, nuanța parchetului se alege în funcție de culoarea obiectelor de mobilier, a pereților, a tavanului, a dimensiunii, precum și restul elementelor decorative. În cazul unui dormitor de mici dimensiuni, un parchet laminat ales într-o paletă cromatică deschisă va mări optic încăperea, mascând micile imperfecțiuni ale pardoselei. Eleganța plăcilor de lemn închise la culoare se va potrivi într-un mediu amplu și spațios, unde mărimea camerelor nu constituie o problemă. De asemenea, pentru a proteja suprafața plăcilor, un covor așezat în proximitatea măsuței de cafea sau a scaunelor de la birou va împiedica deteriorarea timpurie a parchetului.

Alegerea parchetului potrivit reprezintă un proces intens, unde creația se îmbină cu funcționalitatea. Dă frâu liber ideilor și încearcă să compui un spațiu primitor, atât pentru tine, cât și pentru cei dragi!

Sursă foto: Shutterstock



Recente pe Ok! Magazine

chiuveta  jpg
07 10 gentelman jack (1) jpg
lumanari aniversare femeie jpg
Colecția Oltre jpg
Charlotte Holmes, captură Youtube png
Iuliana Tudor foto PR jpg
1  prima poza jfif
V2 (1) png
Cafea cu lapte jpg
okmagazine ro (3) jpg
Cu OK! în Qatar jpg
Sfanta Cuvioasa Parascheva PNG
Bucharest Fashion Week jpg
KV InStore 1000x600px jpg
Top 3 moduri prin care po i atrage aten ia atunci când ie i în public jpg
Disney   1024 x 768 px jpg
untold 2024 FOTO FESTIVALUL UNTOLD jpg
masca metal detox  jpg