Bali – Insula zeilor
Exotică şi misterioasă, perfectă pentru plajă şi recreere, dar şi pentru petrecerea lunii de miere. Alege Bali pentru o vacanţă de vis, cu posibilităţi nenumărate de distracţie şi aventură
Înconjurată de recifuri de corali, de plajele albe din sud şi de cele cu nisip negru din nord şi apus, Bali este una dintre cele mai mari atracţii ale lumii. Varietatea reliefului, dominată de vulcanii activi Batur şi Agung, a culorilor, a miresmelor şi a posibilităţilor de recreere fac din acest loc o destinaţie perfectă pentru oricine, la orice vârstă. Se estimează că 80% dintre turiştii care ajung în Indonezia păşesc obligatoriu şi pe ţărmul acestei insule.
Cum ajungi în Bali? Una dintre cele 13.000 de insule ecuatoriale din arhipelagul indonezian, Bali este situată în Oceanul Indian, la est de Java. Ai ceva de mers până acolo! Concret, vreo 15 ore de zbor, cu escale în Istanbul şi Doha, călătorie ce te va costa dus-întors cam 700-950 de euro, fără taxele de aeroport. Când în sfârşit ai ajuns la destinaţie, după 25-27 de ore de la plecare, ai nevoie de viză pentru Indonezia, pe care o obţii în aeroport pe baza paşaportului, a voucher-ului şi a biletului de avion.
Cele mai populare staţiuni sunt Kuta, Legian, Jimbaran şi Canggu, situate în vecinătatea capitalei Denpasar. Te poţi caza într-unul dintre hotelurile amenajate în stil contemporan, cu grădini tropicale, plaje şi lagune proprii. La fel de bine te vei simţi şi într-un bungalou tradiţional indonezian, cu piscină în cascadă, jacuzzi şi băi de aburi aromate. Indiferent de alegere, camerele au dotări conform standardelor internaţionale. Cu 50-60 de dolari stai o noapte la o pensiune de trei stele, cu micul dejun inclus. La hotel, o cameră cu condiţii de cinci stele costă cam 75 de dolari pe noapte, iar un cuplu poate cheltui lejer 500 de dolari pentru o noapte petrecută în absolută intimitate, într-o vilă privată.
Cât despre mâncare, totul e proaspăt şi preparat pe loc: peşte, fructe de mare, pui, raţă, mult orez, fructe şi legume exotice, toate gătite cu ulei şi zahăr de palmier, nucă de cocos rasă, condimente şi o bogăţie de sosuri. Ideal ar fi să încerci din specialităţile gastronomice locale, dar dacă nu eşti adeptul experimentelor, ai la dispoziţie şi meniul internaţional şi cel mediteranean. Un fel principal costă în jur de cinci dolari, iar sucul şi fructele sunt aproape gratis. Tu alegi dacă vrei doar să fii servit ori dacă vrei să şi serveşti, la rândul tău, întrucât poţi învăţa ad-hoc să prepari un fel de mâncare local, asistat de un bucătar de-al casei.
Doar plajă şi piscină? Nu, răsfaţă-te la saună şi la masajul cu papaya şi orez (5-50 dolari/oră) şi consumă-ţi energia pe terenul de tenis, volei, golf şi squash ori făcând surf, scufundări, rafting, mountain bike sau escaladări. Dar după asta, e cazul să descoperi şi restul insulei, fie cu maşina, fie pe scuter sau pe bicicletă ori chiar pe un vas de croazieră.
Culorile Bali-ului sunt multiple, de la templele hinduse (
) păzite de idolii din piatră, în care intri doar cu sarong, la întinsele plantaţii de cafea şi orez, piramidele de fructe şi legume răsărite pretutindeni şi abundenţa de magazine de artizanat. Dacă-ţi face cu ochiul un
sau un
, lucrate manual, ori o statuetă din lemn de tec e musai să te tocmeşti pentru ele, altfel nu-i faci cinste vânzătorului!
Cu siguranţă, te vei opri să admiri unul dintre spectacole coregrafice spontane desfăşurate în stradă, pe note de gamelan. Dacă ai răbdare, poţi învăţa şi tu câteva mişcări de legong keraton sau kecak. Interesant ţi se va părea şi teatrul wayang kulit, cu umbre de păpuşi, dar şi plimbarea pe elefant (50 de dolari). Pe înserat, decorul se schimbă brusc. Viaţa de noapte are alte culori şi sunete, din cauza nenumăratelor cluburi, pub-uri şi discoteci deschise până în zori.
Cum Bali a devenit în ultimii ani principala atracţie turistică din sudul Asiei, n-ar fi exclus să-i întâlneşti aici pe Victoria şi David Beckham, Paris Hilton, Julia Roberts, Jessica Biel, Tara Reid, Jean-Claude Van Damme, David Copperfield ori Dolf Lundgren, care şi-au făcut un obicei din a vizita periodic insula. Anna Faris şi Chris Pratt s-au îndrăgostit atât de mult de acest loc încât s-au căsătorit aici, în iulie 2009.
Şi, chiar acum, Victor Ciutacu se află în vacanţă aici, împreună cu soţia şi cu alţi doi prieteni de familie.
Temperatura e plăcută şi constantă tot anul (20-33 de grade). Chiar şi în perioada ploilor musonice (decembrie-martie), soarele se arată pe cer toată ziua şi doar seara e cazul să rămâi la adăpost. Sezonul turistic de vârf este atins în lunile iunie-august şi decembrie-ianuarie. Moneda locală este rupia, dar poţi face cumpărături şi în dolari (1 dolar=10.000 de rupii). La restaurant, bacşişul e inclus în preţ. Asigură-te că bei apă şi lapte fierte în prealabil şi consumi carne şi peşte bine preparate! Maşinile au volanul pe partea dreaptă.