8 fructe care te menţin sănătos
Sunt medicamentele verii, proaspete, delicioase şi pline de calităţi. Calităţi bine măsurate şi calculate de nutriţionişti, astfel încât să ştii exact ce şi cât să mănânci. Renunţă, aşadar, la gustările nesănătoase şi alege din
Sunt medicamentele verii, proaspete, delicioase şi pline de calităţi. Calităţi bine măsurate şi calculate de nutriţionişti, astfel încât să ştii exact ce şi cât să mănânci. Renunţă, aşadar, la gustările nesănătoase şi alege din propunerile noastre de alternative dulci.
Pere
Un fruct/calorii: 101
Fibre: 22 % din necesarul zilnic
Vitamina C: 10,2 % din necesarul zilnic
Vitamina K: 8,7 % din necesarul zilnic
Cum te ajută: Perele au proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii, sunt o sursă importantă de fibre, necesare în diete şi pentru o digestie mai bună, previn diabetul, prinîmbunătăţirea nivelului de glucoză din sânge, şi au şi un efect sedativ.
Consumă-le aşa!
Încearcă un desert delicios, preparat din felii de pere şi brânză de capră sau albastră.
Combină perele tăiate cubuleţe cu salată creaţă, măcriş de baltă sau năsturel, praz şi nuci, pentru o salată proaspătă de vară.
Struguri
Un fruct/calorii: 104
Vitamina K: 24,5 % din necesarul zilnic
Cupru: 21,1 % din necesarul zilnic
Vitamina B2: 8,4 % din necesarul zilnic
Strugurii conţin acea armă puternică împotriva radicalilor liberi, resveratrolul, unul dintre cei mai eficienţi antioxidanţi cunoscuţi şi sursa naturală a longevităţii umane. Pe lângă lupta cu îmbătrânirea prematură, din care resveratrolul iese învingător, această substanţă protejează împotriva cancerului de colon şi de prostată, a bolilor nervoase degenerative, Alzheimerului şi a infecţiilor virale.
Consumă-i aşa!
Boabele de struguri sunt un plus delicios pentru orice fel de salată de fructe. Iar pentru un efect vizual care să-i atragă mai tare pe pofticioşi, foloseşte în salată mai multe varietăţi de struguri.
Nu arunca coaja bobului de strugure! Aceasta conţine majoritatea substanţelor nutritive vitale cu care se poate lăuda acest fruct. Ca şi perele, strugurii se recomandă a fi serviţi cu brânză, o gustare de vară cât se poate de sănătoasă.
Kiwi
Un fruct/calorii: 42
Vitamina C: 85 % din necesarul zilnic
Vitamina K: 30 % din necesarul zilnic
Fibre: 8 % din necesarul zilnic
Fructul de kiwi are efecte pozitive pentru sistemul respirator, mai ales în tratarea astmului, are un efect laxativ, ceea ce îl face de ajutor împotriva constipaţiei şi în regimurile de slăbire, previne anemia şi întăreşte sistemul imunitar.
Consumă-l aşa!
Taie fructul felii şi amestecă-l cu căpşuni - cele două având arome complementare - peste care toarnă un iaurt.
Combină feliile de kiwi cu cele de portocale şi de ananas şi vei obţine o garnitură răcoritoare pentru pui sau peşte.
Căpşuni
O cană/calorii: 46
Vitamina C: 112 % din necesarul zilnic
Magneziu: 28 % din necesarul zilnic
Fibre: 11,5 % din necesarul zilnic
Pentru a profita cât mai mult de efectele binefăcătoare ale acestor fructe, consumă cel puţin opt pe zi! Asta pentru că, în felul acesta, vei acumula incredibilul procent de 160% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Consumul de căpşuni reduce, datorită acestor antioxidanţi, riscul de a contracta cancer, dar este eficient şi în tratarea durerilor de stomac, a diareei şi îmbunătăţeşte funcţiile cognitivă şi motorie.
Taie-le felii şi adaugă-le în salatele verzi.
Aşază în straturi, într-un pahar de vin, felii de căpşune, afine şi iaurt simplu şi vei obţine un desert bogat în vitamine.
Afine
O cană/calorii: 23
Fibre: 9,2 %
Magneziu: 9 %
Vitamina C: 8,8 %
Cum te ajută: Sucul de afine este binecunoscut pentru eficienţa împotriva infecţiilor uterine şi pentru menţinerea echilibrului bacterian de la nivelul tractului digestiv. În plus, cantitatea mare de antioxidanţi din aceste fructe le transformă în nişte aliaţi de nădejde împotriva îmbătrânirii premature. Ca să nu mai vorbim de cât de mult ajută afinele sistemul nostru imunitar…
Consumă-le aşa!
Profită de gustul acrişor al afinelor şi foloseşte-le la salate, în loc de oţet sau suc de lămâie!
Prepară-ţi un şpriţ răcoritor de vară folosind, în părţi egale, afine neîndulcite, suc natural din fructele tale preferate şi apă minerală carbogazoasă.
Pepene verde
O cană/calorii: 46
Vitamina C: 16,4 % din necesarul zilnic
Pe lângă acţiunea lui detoxifiantă foarte importantă în diete, datorită conţinutului ridicat de apă, pepenele stimulează activitatea rinichilor, contribuie la reducerea celulitei şi a problemelor dermatologice şi este de ajutor împotriva surmenajului psihic.
În unele ţări asiatice, seminţele prăjite de pepene sunt consumate ca atare, ca o gustare, fiindo sursă importantă de proteine, acizi graşi Omega-3 şi vitamine.
Miezul de pepene, împreună cu felii foarte subţiri de ceapă roşie, sare şi piper ar putea fi o opţiune interesantă pentru o salată de vară.
Ananas
O cană/calorii: 83
Vitamina C: 105.2% din necesarul zilnic
Enzimele conţinute de ananas stimulează digestia şi combat balonarea, ceea ce-l face un aliment de bază în diete. În plus, ananasulprevine formarea cheagurilor de sânge, este benefic împotriva bolilor osoase, anemiei, problemelor cu glanda tiroidă şi a afecţiunilor oculare.
Consumă-l aşa!
Feliile de ananas, alături de fenicul gratinat şi alune de caju, pot fi consumate ca garnitură la fripturile de pui.
Prepară-ţi o salată de fructe din aceeaşi familie tropicală, folosind ananas, papaya, kiwi şi mango.
Caise
Un fruct/calorii: 17
Bogate înbeta-caroten şi vitamina A, caisele sunt de ajutor în menţinerea sănătăţii vederii şi ajută la regenerarea ţesuturilor. În plus, susţin buna funcţionare a sistemului digestiv, fiind eficiente împotriva constipaţiei, combat astenia, stresul, insomnia şi stările depresive.
Profită de aceste fructe de sezon şi foloseşte-le, tăiate felii, în salatele verzi.
Dă o aromă orientală tradiţionalei tocăniţe de pui sau de legume, adăugându-i caise uscate, tăiate cubuleţe.
Foto: guliver/splash news, hepta, shutterstock