Cum acţionează stresul asupra corpului tău
Stresul este o parte din noi, o parte din viaţă. Foarte puţini fericiţi i-au găsit antidotul, dar mulţi pot încerca să-i slăbească puterile. Această reacţie a organismului uman poate deveni cel mai temut şi… tăcut duşman al nostru, dacă îl lăsăm să-şi facă de cap în mod constant. Află, aşadar, cum ne afectează stresul fiecare părticică a corpului şi declară-i război!
Sistemul nervos
Ori de câte ori sutem stresaţi, nervii trimit semnale către glanda suprarenală, iar aceasta elimină o varietate de hormoni în sânge, inclusiv epinefrină (sau adrenalină) şi cortizol. Iar menţinerea unui nivel ridicat al acestora în sânge ne poate afecta la nivel mental, prin slăbirea memoriei, a capacităţii de asimilare intelectuală şi predispoziţia la depresie. În plus, stresul este vinovat şi pentru acele stări pe care le acuză orice om modern: proastă dispoziţie, probleme de concentrare, lipsă de energie, insomnie, dureri de cap, atacuri de panică.
Pancreasul
Hormonii produşi de stres stimulează ficatul să elibereze mai mult zahăr în sânge, pentru a-ţi conferi acel plus de energie, într-o situaţie pe care organismul nostru o consideră ca fiind periculoasă. Atunci când astfel de situaţii se repetă, iar tu eşti deja predispus la diabetul zaharat de tip 2, un nivel ridicat al glucozei în sânge este calea cea mai rapidă către dezvoltarea acestei boli.
Respiraţia
În astfel de momente agitate, când simţi toată presiunea Universului pe umerii tăi, te vei regăsi respirând într-un ritm anormal de rapid sau cu o senzaţie de lipsă de aer. Pe termen lung, această surmenare a sistemului respirator poate duce la infecţii ale căilor respiratorii superioare, precum rinită sau sinuzită.
Inima
Stresul pe termen lung poate duce la îngustarea arterelor şi creşte nivelul de colesterol, mărind, aşadar, pericolul de a dezvolta boli de inimă, accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord.
Sistemul reproductiv
Da, stresul este strâns legat de infertilitate, dar acest lucru nu este un mister pentru nimeni. De la diminuarea apetitului sexual, la scăderea producţiei de spermatozoizi până la modificarea perioadei ciclului menstrual sau chiar oprirea acestuia, totul este cauzat, într-o oarecare măsură, de stres. În plus, femeile însărcinate ar trebui să caute metode de contracarare a stresului, căci acesta poate sta la originea alergiilor de care ar putea suferi copilul, mai târziu. Yoga prenatală poate fi o soluţie.
Sistemul imunitar
Aici, ne întâlnim cu o situaţie interesantă. Dacă stresul pe termen scurt poate întări sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecţiilor, tot el ar putea acţiona în sens negativ, dacă se instalează în viaţa ta. Pe scurt, dacă trăieşti într-o continuă stare de stres, organismul slăbeşte şi-ţi va fi din ce în ce mai greu să te recuperezi de pe urma bolilor. Infecţiile de orice fel şi afecţiunile dermatologice precum eczemele, erupţiile şi acneea sunt semne că viaţa ta e guvernată de stres.
Digestia
Indigestie, stări de greaţă, gaze abdominale, diaree şi constipaţie? O cauză a acestor indispoziţii poate fi stresul. Iar dacă acuzi aceste simptome des, riscul de a dezvolta afecţiuni precum sindromul intestinului iritabil şi ulcer creşte vertiginos.
Muşchii
Stresul vine la pachet cu musculatura încordată, iar acest lucru se lasă cu dureri în plus: de cap, gât, umeri şi de spate. Mai periculos este faptul că stresul resimţit în mod constant poate duce, în timp, la osteoporoză, din cauza faptului că acesta reduce densitatea osoasă.
Foto: Hepta