Cum păcăleşti kilogramele, de Sărbători

24 decembrie, 2015
 ARE ALL RIGHT (2010) 012 78c00 jpeg

Annette Bening. Dacă nu faci excese, te poţi delecta şi cu un pahar de vin, în sezonul vesel.

Nu garantăm că, respectând aceste sfaturi, te vei întoarce chiar cu aceeaşi greutate cu care ai intrat în vacanţa de iarnă. Dar vei limita serios posibilul dezastru care paşte silueta noastră, după un sezon în care tot ce facem este să ne aşezăm şi să ne ridicăm de la masă…

 Atenţie la aperitiv! Sau mai bine fără…

Când masa de Sărbători în sine este atât de bogată, gustările de dinainte parcă fac şi mai mult rău. Dacă tradiţia spune, însă, că pe masă trebuie să fie şi aperitive, ai grijă ca acestea să fie unele prietene cu silueta. Altfel, dacă nu eşti atent, poţi consuma chiar şi 500 de calorii ciugulind de ici şi de colo. Este indicat să umpli, aşadar, mai mult de jumătate de platou cu legume şi să reduci porţiile de brânzeturi şi mezeluri. La ultimele mai bine renunţă, înainte de cină. Cât despre brânză, este de ajuns să spunem că 30 de grame conţin 100 de calorii, aşa că fă singur calculele!

Nu ciocni prea des!

Sau o poţi face, dacă nu umpli de mai multe ori paharul. Ştim că suntem în sezonul veseliei, dar buna dispoziţie nu ar trebui să aibă legătură cu băutura, aşa că încearcă să limitezi cantitatea la două pahare pe zi, în cazul bărbaţilor, şi un pahar, pentru femei. Sau, pentru a limita pagubele, poţi să alegi nişte variante de băuturi cu mai puţine calorii: şampanie, bere light, vin sau şpriţ. Nutriţioniştii au tras linie după ceea ce ei au numit o porţie standard de băuturi alcoolice, cu următoarele gramaje: 340 g de bere, 140 g de vin şi 30 g de spirtoase.

Împarte în trei cina festivă

 Cât de mult este prea mult? În cazul bunătăţilor de Sărbători, nimeni nu vrea să ştie răspunsul. Însă noi te învăţăm un truc, cu care să fentezi atât apetitul, cât şi kilogramele în plus. Creează porţia ideală! Împarte, cu alte cuvinte, farfuria ta, astfel: întâi pe jumătate, apoi una dintre jumătăţi în două, în aşa fel încât să rezulte trei secţiuni. Umple cea mai mare parte cu legume fără amidon precum salata verde, broccoli, morcovi sau varză de Bruxelles. Într-una dintre jumătăţile mai mici, aşază alimente cu amidon, precum cartofi fierţi, lipii din cereale integrale, rădăcinoase călite sau porumb fiert. Pe ultima porţiune mai mică, lasă loc pentru carne, dar alege una slabă, precum pieptul de curcan, pui, peşte sau, fie, o bucăţică din friptura de porc tradiţională de Crăciun.

Gordon Ramsay. Faimosul chef ne arată că nicio masă festivă nu e completă fără desert.

 Înlocuieşte ingredientele nocive

Când faci cumpărăturile pentru masa festivă, gândeşte în perspectivă sănătoasă. Chiar dacă reţetele mâncăturilor tale, moştenite de la mama, nu pot fi schimbate, unele ingrediente pot fi înlocuite cu altele, mai prietenoase cu silueta. Lapte şi unt degresat la prăjituri, sare de Himalaya la ciorbe, fripturi şi salate. Sau, pur şi simplu, redu garniturile la minimum, eliminând ingredientele nesănătoase precum sosurile şi cremele de orice fel. Or da un gust mai delicios mâncărurilor tale, dar şi un adaos nedorit de calorii şi grăsimi.

Nu te grăbi!

Sau, mai exact, mănâncă încet, mai ales acum, când farfuriile sunt pline cu tentaţii. Mestecând mai mult mâncarea şi împărţind-o în bucăţi mici, te vei sătura mai repede, căci creierul tău va avea timp să înregistreze că ai mâncat îndeajuns. Un alt truc este să aşezi bucatele pe farfurii cât mai mici posibil, astfel încât, atunci când eşti tentat să goleşti tot ce ai faţă, să fie vorba de cantităţi mici. Este o strategie isteaţă, mai ales în cazul meselor festive, când te pierzi în conversaţii şi mănânci fără să fii conştient că o faci.

 Mănâncă în grupuri mici!

Da, pare amuzant, dar este un truc verificat ştiinţific. Studiile arată că, atunci când iei cina cu şase sau mai multe persoane, ai tendinţa să mănânci cu 76 % mai mult decât de obicei. De ce? Masa pare interminabilă. Poţi contracara aceste efecte, fiind ultimul care se apucă de mâncat şi al doilea care termină. Al doilea după tipul ăla care se hrăneşte cel mai sănătos…



Recente pe Ok! Magazine

Cum gătești mai eficient acasă și cum îți construiești propriul stil culinar jpg
femeie rochie de revelion petrecere confetti 3419692 jpg
casa racoroasa jpg
Pulover Reserved jpg
4 detalii care tranforma o cina intr o seara memorabila jpg
placi din policarbonat viu colorate jpg
cute family standing near christmas tree jpg
FOTO Facebook West Side Christmas Market
OKMAGAZINE sandy millar nuS2GDpCDoI unsplash jpg
okmagazine ro pexels karola g 7269680 jpg
femeie in rochie poarta multe inele  kElEigko7PU jpg
Transformă ți părul într o linie perfectă tehnici profesionale pentru îndreptarea corectă cu placa jpg
De ce este important sa ai atat o campanie de SEO cat si una de direct marketing  jpg
okmagazine ro   Cum să alegi adidași eleganți care se potrivesc atât sport cât și streetwear jpg
Greșeli frecvente în curele de detoxifiere a ficatului jpg
1763551941 RJY1 jpg
1763743045 Y1kG png
Cum ar arăta lista de dorințe a pisicii tale dacă ar ști să i scrie lui Moș Crăciun jpg