Cum să te pregăteşti pentru toamnă: trucuri pentru a-ţi proteja trupul şi mintea

3 septembrie, 2020
1 cum sa te pregatesti de toamna jpg jpeg

Pe măsură ce sezonul estival se apropie de final, iar toamna începe să îşi facă simţită prezenţa, este indicat să ai în vedere câteva măsuri de protecţie pentru a face faţă schimbării anotimpurilor. Zilele lungi şi călduroase se transformă, treptat, în zile răcoroase şi ploioase, iar această schimbare te poate afecta fizic şi psihic dacă nu te pregăteşti corespunzător pentru a întâmpina noul anotimp.

Sistemul imunitar îşi poate pierde din rezistenţă pe măsură ce zilele devin tot mai scurte. Şi psihicul poate avea de suferit şi nu este neobişnuit ca, în această perioadă, tot mai mulţi oameni să sufere de insomnii, depresii şi stări de anxietate, să îşi piardă apetitul şi să aibă probleme de concentrare. Acestea sunt simptome ale asteniei de toamnă, o afecţiune care apare ca urmare a adaptării deficitare la schimbarea anotimpului, când temperaturile scad şi orele de soare se reduc. Aceste schimbări afectează bioritmurile corpului şi ciclul de veghe-somn.

Sportul, alimentaţia şi îngrijirea corporală sunt câţiva dintre factorii care te pot ajuta să treci mai uşor de la sezonul cald la cel răcoros.

Hidratarea pielii

Temperaturile scăzute pot duce la uscarea pielii, de aceea hidratarea este esenţială în sezonul rece. De asemenea, chiar dacă razele soarelui nu mai sunt la fel de puternice ca în timpul verii, nu trebuie să renunţi să foloseşti cremele de protecţie solară. Protejarea corpului de razele ultraviolete este recomandată în orice sezon. O atenţie deosebită trebuie acordată tuturor produselor cosmetice utilizate. De pildă, poţi folosi un fond de ten cu factor de protecţie solară şi farduri fără parabeni pentru un machiaj natural, astfel încât să îţi protejezi tenul. Nu în ultimul rând, cremele hidratante pentru mâini nu trebuie să îţi lipsească din trusa de cosmetice, mai ales dacă obişnuieşti să foloseşti gel dezinfectant pentru a ţine la distanţă virusurile şi bacteriile. Aceste produse îţi pot usca pielea, aşa că hidratarea este esenţială.

Identificarea alergenilor şi tratarea alergiilor

Alergenii pot transforma viaţa unor oameni într-un calvar. Mucegaiul, praful şi polenul sunt doar câţiva dintre alergenii care provoacă tuse, strănut, secreţii nazale şi lăcrimare excesivă în perioada toamnei. Cel mai bun mod de a combate alergiile este prin testare. Mergi la un medic alergolog pentru a identifica principalii declanşatori, deoarece astfel vei putea să eviţi mai uşor alergenii. În ceea ce priveşte tratarea alergiilor sezoniere, există mai multe metode. De pildă, acupunctura a fost identificată ca posibil tratament. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că acupunctura poate aduce beneficii persoanelor care suferă de sinuzită acută, rinită acută, amigdalită acută, bronşită acută şi răceală.

Combaterea gripei

Gripa este o boală contagioasă care afectează nasul, gâtul şi plămânii şi poate cauza o serie de complicaţii, precum infecţia sinusurilor şi a urechilor. Pentru a combate gripa, este recomandat să te speli pe mâini cu regularitate, să eviţi contactul cu persoanele bolnave şi să porţi haine corespunzătoare sezonului rece (jachete, geci, eşarfe, pălării, mănuşi), inclusiv atunci când faci sport în aer liber. Având în vedere contextul epidemiologic actual, păstrarea distanţei sociale, precum şi a măştilor şi mănuşilor de protecţie trebuie să reprezinte o prioritate pentru fiecare dintre noi, astfel încât să putem ţine la distanţă virusurile, atât cel gripal, cât şi noul coronavirus.

Vremea capricioasă poate crea stări de disconfort şi poate duce la scăderea nivelului de energie. Pentru a evita letargia de toamnă, este important să îţi stabileşti un program de lucru şi de activităţi recreative, indiferent dacă zilele devin mai scurte, iar nopţile mai răcoroase. În definitiv, toamna este un anotimp frumos şi colorat şi merită să te bucuri din plin de lunile ce urmează.

Sursă foto: Evgeny Atamanenko/ Shutterstock



Recente pe Ok! Magazine

Lansare George Soare foto PR 2 jpg
Sebi Dascalu, Georgiana Ene si Gabriel Serban   MasterChef Romania 2024 jpg
Pietre semiprețioase jpg
Prințul Philip PR jpg
sarbatori intalnire familie parinti 5778892 jpg
transilvanian ninja 1 jpg
Steve Aoki jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
carte OK JPG
finabar524 png
poza 1 jpg
Espressoare manuale versus automate jpg
5 stiluri de design care se potrivesc perfect cu o bucătărie open space jpg
Ghid de intretinere pentru prelungirea vietii masinii de spalat jpg
Cum să alegi aparatul de vidat potrivit pentru nevoile tale jpg
Cum să îți planifici călătoria perfectă cu ajutorul unui serviciu de închirieri mașini jpg
okaymagazine ro friteuza cu aer cald  jpg
Prăjitura emblematică a Insulei Capri, Pixabay (1) jpg