Cum s─â te preg─âte┼čti pentru toamn─â: trucuri pentru a-┼úi proteja trupul ┼či mintea

3 septembrie, 2020
1 cum sa te pregatesti de toamna jpg jpeg

Pe m─âsur─â ce sezonul estival se apropie de final, iar toamna ├«ncepe s─â ├«┼či fac─â sim┼úit─â prezen┼úa, este indicat s─â ai ├«n vedere c├óteva m─âsuri de protec┼úie pentru a face fa┼ú─â schimb─ârii anotimpurilor. Zilele lungi ┼či c─âlduroase se transform─â, treptat, ├«n zile r─âcoroase ┼či ploioase, iar aceast─â schimbare te poate afecta fizic ┼či psihic dac─â nu te preg─âte┼čti corespunz─âtor pentru a ├«nt├ómpina noul anotimp.

Sistemul imunitar ├«┼či poate pierde din rezisten┼ú─â pe m─âsur─â ce zilele devin tot mai scurte. ┼×i psihicul poate avea de suferit ┼či nu este neobi┼čnuit ca, ├«n aceast─â perioad─â, tot mai mul┼úi oameni s─â sufere de insomnii, depresii ┼či st─âri de anxietate, s─â ├«┼či piard─â apetitul ┼či s─â aib─â probleme de concentrare. Acestea sunt simptome ale asteniei de toamn─â, o afec┼úiune care apare ca urmare a adapt─ârii deficitare la schimbarea anotimpului, c├ónd temperaturile scad ┼či orele de soare se reduc. Aceste schimb─âri afecteaz─â bioritmurile corpului ┼či ciclul de veghe-somn.

Sportul, alimenta┼úia ┼či ├«ngrijirea corporal─â sunt c├ó┼úiva dintre factorii care te pot ajuta s─â treci mai u┼čor de la sezonul cald la cel r─âcoros.

Hidratarea pielii

Temperaturile sc─âzute pot duce la uscarea pielii, de aceea hidratarea este esen┼úial─â ├«n sezonul rece. De asemenea, chiar dac─â razele soarelui nu mai sunt la fel de puternice ca ├«n timpul verii, nu trebuie s─â renun┼úi s─â folose┼čti cremele de protec┼úie solar─â. Protejarea corpului de razele ultraviolete este recomandat─â ├«n orice sezon. O aten┼úie deosebit─â trebuie acordat─â tuturor produselor cosmetice utilizate. De pild─â, po┼úi folosi un fond de ten cu factor de protec┼úie solar─â ┼či farduri f─âr─â parabeni pentru un machiaj natural, astfel ├«nc├ót s─â ├«┼úi protejezi tenul. Nu ├«n ultimul r├ónd, cremele hidratante pentru m├óini nu trebuie s─â ├«┼úi lipseasc─â din trusa de cosmetice, mai ales dac─â obi┼čnuie┼čti s─â folose┼čti gel dezinfectant pentru a ┼úine la distan┼ú─â virusurile ┼či bacteriile. Aceste produse ├«┼úi pot usca pielea, a┼ča c─â hidratarea este esen┼úial─â.

Identificarea alergenilor ┼či tratarea alergiilor

Alergenii pot transforma via┼úa unor oameni ├«ntr-un calvar. Mucegaiul, praful ┼či polenul sunt doar c├ó┼úiva dintre alergenii care provoac─â tuse, str─ânut, secre┼úii nazale ┼či l─âcrimare excesiv─â ├«n perioada toamnei. Cel mai bun mod de a combate alergiile este prin testare. Mergi la un medic alergolog pentru a identifica principalii declan┼čatori, deoarece astfel vei putea s─â evi┼úi mai u┼čor alergenii. ├Än ceea ce prive┼čte tratarea alergiilor sezoniere, exist─â mai multe metode. De pild─â, acupunctura a fost identificat─â ca posibil tratament. Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii consider─â c─â acupunctura poate aduce beneficii persoanelor care sufer─â de sinuzit─â acut─â, rinit─â acut─â, amigdalit─â acut─â, bron┼čit─â acut─â ┼či r─âceal─â.

Combaterea gripei

Gripa este o boal─â contagioas─â care afecteaz─â nasul, g├ótul ┼či pl─âm├ónii ┼či poate cauza o serie de complica┼úii, precum infec┼úia sinusurilor ┼či a urechilor. Pentru a combate gripa, este recomandat s─â te speli pe m├óini cu regularitate, s─â evi┼úi contactul cu persoanele bolnave ┼či s─â por┼úi haine corespunz─âtoare sezonului rece (jachete, geci, e┼čarfe, p─âl─ârii, m─ânu┼či), inclusiv atunci c├ónd faci sport ├«n aer liber. Av├ónd ├«n vedere contextul epidemiologic actual, p─âstrarea distan┼úei sociale, precum ┼či a m─â┼čtilor ┼či m─ânu┼čilor de protec┼úie trebuie s─â reprezinte o prioritate pentru fiecare dintre noi, astfel ├«nc├ót s─â putem ┼úine la distan┼ú─â virusurile, at├ót cel gripal, c├ót ┼či noul coronavirus.

Vremea capricioas─â poate crea st─âri de disconfort ┼či poate duce la sc─âderea nivelului de energie. Pentru a evita letargia de toamn─â, este important s─â ├«┼úi stabile┼čti un program de lucru ┼či de activit─â┼úi recreative, indiferent dac─â zilele devin mai scurte, iar nop┼úile mai r─âcoroase. ├Än definitiv, toamna este un anotimp frumos ┼či colorat ┼či merit─â s─â te bucuri din plin de lunile ce urmeaz─â.

Surs─â foto: Evgeny Atamanenko/ ShutterstockRecente pe Ok! Magazine

carmen78 jpg
ristei1 jpg
img 1 jpg
david popovici
Eva Zaharescu jpg
ela31 jpg
image png
festival1 jpeg
teo4 jpg
Margot Robbie și Ryan Gosling (5) jpg
travis barker si korteney
celia40 jpg
Angelina și Shiloh Jolie Pitt jpg
Jill Biden și Leti jpg
Angelina Jolie și Zahara jpg
Travis Barker spre spital (2) jpg
Bono jpg
Andy Fletcher, co fondatorul Depeche Mode jpg