DOs and DON’Ts în fitness

13 august, 2012

Când nu-l practici corect, sportul pare o ştiinţă ocultă. Urmează regulile noastre şi vei vedea cât de plăcut e să te menţii în formă!

Când nu-l practici corect, sportul pare o ştiinţă ocultă. Urmează regulile noastre şi vei vedea cât de plăcut e să te menţii în formă!

DO

Combină cu o dietă sănătoasă

Sportul îţi face poftă de mâncare. Abţine-te, însă, de le excese! Căci dieta este o parte la fel de importantă în fitness, ca şi exerciţiul fizic, iar ceea ce mănânci afectează rezultatul programului de sport. Alimentaţia sănătoasă este combustibilul cel mai potrivit, care ajută la creşterea masei musculare şi la diminuarea stratului de grăsime. Experţii în fitness susţin că 60% din cantitatea zilnică de calorii trebuie să provină din carbohidraţi şi doar 15% din proteine. Iar, cum familia carbohidraţilor este numeroasă (paste, lactate, fructe, legume, orez brun şi cereale integrale), ai ce alege pentru meniul tău. Ia exemplu de la Geri Halliwell, care arată zilele acestea mai bine decât în adolescenţă, combinând sportul cu o dietă cu carbohidraţi „buni“.

DON'T

Batoane proteice înainte de sală

De ce este batonul energizant o greşeală, dacă prin exerciţii fizice vei elimina caloriile? Greşit! Dacă nu faci mişcare mai mult de două ore, acest lucru nu se va întâmpla. În plus, consumul de batoane sau shake-uri proteice înainte de-a face sport îţi poate ridica şi mai mult temperatura corpului în timpul efortului fizic. Jucătorii de tenis precum Novak Djokovic sau Maria Sharapova îşi refac nivelul de energie cu un astfel de „carburant“, însă efortul depus de ei este unul foarte intens. Aşa că, dacă nu faci sport de performanţă, păstrează mai bine proteinele pentru mai târziu, când îţi vor folosi pentru refacerea ţesuturilor musculare.

O zi de pauză

Nu te epuiza la sala de sport! Nici nu ai de ce, căci rezultatul s-ar putea să fie altul decât cel dorit. Aşa că, după o sesiune intensă de fitness, lasă-i organismului tău o pauză de 24 de ore pentru a se recupera cum trebuie. Când ne odihnim, îi dăm ocazia corpului nostru să se adapteze la stresul la care îl supunem în timpul efortului fizic. Iar cum, în timpul exerciţiilor, ţesuturile musculare sunt, într-o oarecare măsură, afectate, odihna îi permite organismului să refacă ceea ce a fost lezat. Britanica Kate Winslet este una dintre vedetele care nu fac din sport o obsesie, ştiind că un trup sănătos are nevoie şi de repaus. De aceea, actriţa se menţine în formă cu sesiuni de o oră şi jumătate de dans, Pilates şi fitness, nu mai mult de patru ori pe săptămână.

DO

Bere după mişcare

Nu te feri să consumi un pahar de bere după ce ai făcut sport! Căci aceasta este o băutură care reface ca nimeni alta pierderile hidrominerale produse prin transpiraţie, mai ales când faci sport în timpul verii. Este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Granada şi de cei din cadrul Consiliului Superior de Cercetări Ştiinţifice din Madrid. Aşadar berea, prin conţinutul bogat în amidon, minerale, vitamine din grupa B şi antioxidanţi, înlocuieşte pierderile ocazionate de exerciţiile fizice. Kate Hudson, una dintre cele mai în formă vedete de la Hollywood, nu spune „Nu“ unei beri bune, mai ales după o şedinţă sănătoasă de jogging pe plajă.

Respiraţia necontrolată

Respiraţia corectă este ceea ce deosebeşte, în fitness, un amator de un diletant. Căci felul în care respiri are o importanţă majoră în exerciţiile fizice, mai ales dacă acestea constau în ridicări de greutăţi, în mişcări de yoga şi de Pilates. Mulţi dintre noi dau o mai mare importanţă cantităţii, şi nu calităţii exerciţiilor, deoarece nu ştiu să respire corect. Cum se face? Expiră când îţi încordezi muşchii şi inspiră când îi relaxezi. O să te mire, dar fragila Katie Holmes cunoaşte foarte bine această tehnică. Cum altfel ar fi putut să scoată un timp bun la maratonul din New York, în 2007?

DON'T

Sport fără încălzire Nu numai că este un obicei greşit, dar poate fi şi periculos, mărind riscul de accidentare. Aşa că o sesiune de încâlzire, chiar şi de scurtă durată, este esenţială: îţi încălzeşte muşchii, îi face mai flexibili şi mai uşor de întins, iar mişcarea fizică mai eficientă. De asemenea, stretchingul după sport este la fel de important, deoarece îţi relaxează muşchii, diminuează ritmul cardiac şi îţi ajută corpul să se refacă după stresul la care l-ai supus. În plus, vei evita febra musculară de a doua zi. Heidi Klum respectă cu sfinţenie aceşti paşi necesari înaintea unei sesiuni de fitness, mai ales că are şi un antrenor personal care să-i amintească asta mereu.

FOTO: guliver/splash news/rex features/getty images. Aceste pagini conţin materiale promoţionale.Recente pe Ok! Magazine

new amsterdam 1 png
ioana cirstea3 jpg
Monica Bellucci, 58 ani, Foto Instagram (2) jpg
oana ionita3 fb jpg
Carmina si Liviu webp
arsinel alexandru jpg
Alexandru Arsinel
trump4 profimedia jpg
emag7 jpg
Michelle Pfeiffer, Profimedia jpg
Iti doresti o cariera in care sa te dezvolti ca tehnician manichiurist Iata care sunt ustensilele si accesoriile de care ai nevoie jpg
Cum trebuie sa iti echipezi automobilul atunci cand pleci la drum jpg
Ați pregătit o escapadă de toamnă în constanța Iată câteva gesturi deosebite cu ajutorul cărora îți poți surprinde iubita! jpeg
De ce trebuie să ții cont atunci când faci sport pilates jpg
tatoiu3 facebook jpg
sufragerie jpg
cadou2 jpg
S1 PNG