Lecţie de sport şi viaţă sănătoasă cu Anca Bucur (P). „Oamenii nu ar trebui să caute diete“
Anca Bucur
Triplă câştigătoare a titlului Miss Fitness Universe şi, în prezent, instructor de fitness, Anca ne-a vorbit la început de an despre cum se face performanţă şi ce înseamnă stil de viaţă echilibrat.
Ai cucerit în 2015 America, la concursul Miss Fitness. Care a fost avantajul tău asupra celorlalte concurente?
Anca Munca, pregătirea pentru concurs, implicarea şi dorinţa de a reuşi. Cred că entuziasmul, încrederea şi bucuria pe care o transmit atunci când sunt pe scenă mi-au adus puncte în plus. Concurând într-o categorie a profesioniştilor, competiţia este strânsă, deoarece toate concurentele sunt calificate aici prin câştigarea unei competiţii importante. Şi pentru a te departaja, contează fiecare mic detaliu în plus. Iubesc ceea ce fac, de aceea mă implic în totalitate pregătirii şi trăiesc fiecare moment din timpul competiţiei. Experienţa şi pasiunea pentru acest sport îmi dau libertatea să mă bucur de fiecare clipă. Toate acestea contribuie la reuşita mea.
Cum ai reuşit să-ţi modelezi acest corp perfect, cât a fost muncă şi cât inspiraţie?
100% muncă şi 100% inspiraţie. Chiar dacă fac sport de la o vârstă foarte fragedă şi am reuşit să obţin, de-a lungul anilor, numeroase titluri în gimnastica aerobică şi fitness, tot trebuie să depun efort pentru a mă menţine în formă. Dacă nu ar exista muncă, nu ar fi rezultate şi dacă ar lipsi inspiraţia, nu aş avea putere şi elan pentru a munci. Deci pentru mine ambele sunt la fel de importante.
Văzându-te atât de bine sculptată, suntem curioşi dacă ai avut vreodată probleme cu greutatea...
Bineînţeles! Dacă nu am grijă de mine, chiar şi eu sunt taxată. Cele mai mari probleme le-am avut în urmă cu zece ani, când am plecat din Lotul Naţional de Gimnastică Aerobică, unul dintre motive fiind o problemă de sănătate. A urmat o perioadă de tranziţie, în care încercam să-mi găsesc locul şi să încep un alt drum, dar m-am neglijat: nu am făcut sport şi am mâncat foarte dezordonat, ceea ce mi-a adus câteva kilograme în plus.
Şi cum ai reuşit să le elimini?
Prin mult sport şi alimentaţie sănătoasă. În primul rând nu mă simţeam bine cu mine. Apoi a venit dorinţa de a face mişcare şi aşa am început să lucrez ca instructor de fitness. Având sportul în sânge şi încă dorinţa aprinsă de a face performanţă, după ce m-am simţit pregătită şi din punct de vedere medical, m-am reapucat de treabă. Aveam „sete de cunoaştere“ şi de aici şi interesul pentru nutriţie şi cum trebuie să te antrenezi în funcţie de obiectivele pe care le ai. Am început să lucrez cu mine, ca să pot fi eu, în primul rând, un exemplu pentru cei din jur. Am eliminat preparatele periculoase din alimentaţia mea şi am inclus cât mai multe produse de calitate.
Care a fost cel mai dificil moment din cariera ta şi cum l-ai depăşit?
Mi-am depăşit momentele mai dificile din carieră printr-o atitudine pozitivă. Nu îmi place să mă plâng şi să pun accent pe probleme sau stări negative. Ştiu că orice are o rezolvare şi că noi suntem principalii responsabili pentru ceea ce ni se întâmplă. Mă consider un om optimist şi puternic, ceea ce mă ajută să merg mereu mai departe.
Ştiu că ai făcut nunta în vara anului trecut, la un an după căsătoria din Las Vegas. Cum s-a schimbat rutina ta sportivă şi alimentară?
Am aceleaşi obiceiuri şi acelaşi program şi după căsătorie.
Soţul tău împărtăşeşte aceeaşi pasiune pentru sport. Ce ai învăţat de la el şi ce a învăţat el de la tine?
Aşa este, facem echipă bună împreună. Ne susţinem şi ne încurajăm reciproc. Am învăţat de la el să mă bucur de fiecare lucru, iar el a învăţat de la mine să-şi găsească echilibrul.
Dieta este un termen care doare, mai ales pentru gurmande. Este posibil să slăbeşti considerabil fără să faci sacrificii culinare?
Oamenii ar trebui să adopte un stil de viaţă sănătos, nu să caute diete. Putem pierde kilogramele în plus şi fără aşa-zisele diete. Sacrificiul pe care trebuie să-l facem este să mâncăm corect, des şi în cantităţi mici. Asta ne va aduce rezultate şi, mai ales, o sănătate bună, fără să ne înfometăm. Tot ce trebuie este să căutăm informaţia bună.
Vorbeşte-ne despre produsele Herbalife, pe care le foloseşti tu. Ce îmbunătăţiri în starea ta ai observat după ce le-ai consumat?
Aşa cum deja ştiţi, fac sport încă de mică, iar regimul de viaţă pe care îl am este unul foarte aglomerat şi agitat. Produsele Herbalife fac parte din programul meu zilnic şi m-au ajutat să îmi completez mesele şi gustările. Pentru mine e important aspectul fizic, dar mai ales sănătatea şi energia de care am nevoie ca să pot să ţin ritmul. De aceea, consum mai multe produse, bineînţeles şi în funcţie de zile şi de activităţi: printre preferatele mele se numără băuturile izotonice şi energizante (Hydrate şi Liftoff), băutura concentrată cu Aloe Vera, ceaiurile pe bază de plante, produsele de refacere după efort din gama H24 precum Rebuild Endurance şi shake-urile înlocuitoare de masă Formula 1. Găsesc variante foarte bune şi pentru gustările mele cu batoanele proteice, boabele de soia sau supa de roşii Gourmet de la Herbalife.
De ce ar trebui să le introducem în alimentaţia noastră?
Lucrând în acest domeniu, ştiu că cea mai mare problemă pe care o au oamenii când vine vorba de mişcare şi stil de viaţă sănătos este timpul. Foarte mulţi sar peste mesele principale sau consumă semipreparate şi produse de patiserie, pe care le găsesc la orice pas, acestea fiind un factor principal în acumularea de kilograme. Produsele Herbalife sunt o variantă bună şi la îndemână de a completa programul alimentar şi de a-i oferi corpului nutrienţi de calitate.
Ai şi o plăcere vinovată la care nu poţi renunţa, oricât de nocivă ar fi ea?
Îmi plac foarte mult dulciurile, dar am învăţat să îmi păcălesc poftele şi mai ales să renunţ la ele când e nevoie. Sunt ambiţioasă şi dacă trebuie să fac anumite sacrificii, nu îmi este imposibil. Nu le elimin definitiv, ci le consum mai rar şi în cantităţi mici.
Cât de important e consultantul în nutriţie şi instructorul de fitness, atunci când începi un program integrat de antrenament?
Foarte important! Un specialist în domeniu te va ajuta să îţi găseşti motivaţia şi programul potrivit pentru a-ţi îndeplini obiectivele.
Ce rezoluţie pentru 2016, legată de fitness, ar trebui să-şi impună cei comozi, cărora le este atât de greu să ajungă la sală?
Să îşi stabilească un obiectiv. Mişcare înseamnă sănătate, înainte de toate. Ne face mai fericiţi, mai sociabili, concentraţi şi, bineînţeles, mai încrezători. Începutul este mai greu, însă beneficiile sunt motivante. Fă o schimbare începând de azi şi ai să vezi că vei avea nevoie de sport în fiecare zi.
Cum ar trebui reluat programul de sport, după pauza de Sărbători?
Treptat, nicidecum în forţă. După o pauză, corpul îşi pierde din mobilitate, din forţă şi din rezistenţa la efort. Calitatea este mai importantă decât cantitatea. Intensitatea antrenamentelor trebuie să fie progresivă, în felul acesta evităm accidentările şi ne apropiem mai repede de obiectivul propus.
E adevărat că trebuie să te înconjori de oameni cu un stil de viaţă sănătos, ca să poţi să-l transformi şi tu pe al tău?
Cu siguranţă, anturajul are o influenţă asupra noastră. Dacă te înconjori de oameni activi şi dornici de a avea grijă de sănătatea lor, asta te va împinge şi pe tine să faci acelaşi lucru.
Exerciţii recomandate de Anca Bucur
Încălzire
Poziţie: O mişcare simplă, dar eficientă, care ne va ajuta să ne pregătim corpul pentru câteva exerciţii. Ridicarea genunchiului (alternativ) la 90 de grade, coordonată cu mişcarea braţelor.
Repetări: Repetaţi timp de 1 minut (între 3 şi 5 serii, cu o pauză de 10-15 secunde între). Pentru o intensitate mai ridicată se pot efectua cu o uşoară săritură.
Exerciţiu pentru picioare puternice şi tonifiate: genuflexiune
Genuflexiunile sunt exerciţiile care nu ar trebui să lipsească din programul de antrenament, ele putând fi executate oriunde. Ne asigură cele mai multe calorii arse, dacă le executăm corect şi constant.
Picioarele depărtate cât lăţimea umerilor sau mai mult.Talpa lipită de podea, vârfurile uşor orientate înspre exterior, spatele într-o poziţie neutră şi abdomenul încordat.
5 serii x 20
Exerciţiu pentru fesieri
Începe exerciţiul în poziţie patrupedă. Ridică piciorul îndoit la 90 de grade şi vârful tras. Inspiră pe nas atunci când muşchii sunt relaxaţi şi expiră pe gură la contracţia lor.
Repetă exerciţiul de 20 de ori cu un picior şi de 20 de ori cu celălalt picior x 5 serii.
Menţinut în poziţie de planşă (exerciţiu de izometrie pentru a corecta postura corpului)
Menţineţi corpul drept, sprijinit în antebraţe şi coatele exact sub umeri, capul în prelungirea coloanei şi bazinul la nivelul umerilor. Începeţi exerciţiul cu genunchii pe podea pentru a reduce din intensitate. Pentru o variantă mai avansată menţineţi poziţia de pe vârfuri.
Menţineţi pentru 30 secunde x 3 serii.
Exerciţii Crunch pentru abdomene
Aşezaţi-vă pe spate cu genunchii îndoiţi şi mâinile la ceafă. Ridicaţi umerii de la sol şi reveniţi la poziţia iniţială. Încordaţi muşchii abdominali. Încercaţi să nu vă relaxaţi la revenire.
5 serii x 25
Muşchii oblici abdominali
Pentru a solicita oblicii abdominali trebuie să aduceţi cotul către genunchiul opus.
Repetă mişcarea alternativ de 20 de ori x 5 serii.
Foto: Sorin Stana, Fashion editor: Madena Pasăre; Make-Up: Alina Brăilescu/ Abacademy, Hair: Gett’s Salons; Vestimentaţie: replay, juicy couture/magazin collective. Mulţumim pentru sprijin Jatomi fitness Afi Cotroceni (www.pureromania.com)