Libresse susţine femeile din România să vorbească despre #PoveştileDinNoi: 87% dintre femeile din România îşi construiesc încrederea în sine prin rolul pe care îl au în familie
Imaginea şi încrederea în sine sunt elemente definitorii pentru echilibrul oricărei femei. Totuşi, presiunea societăţii, dar şi a celor apropiaţi, la care sunt supuse femeile, fac ca un număr considerabil dintre acestea să-şi construiască încrederea în sine în raport cu rolul pe care normele sociale îl impun - acela jucat în cadrul familiei.
Studiul* realizat de Libresse în luna mai 2020 scoate la iveală faptul că 87% dintre femeile din România îşi construiesc încrederea în sine prin rolul pe care îl au în familie. Acest lucru este o dovadă a faptului că femeile îşi asumă şi prioritizează în continuare toate atribuţiile impuse de societate tocmai pentru a putea avea o imagine bună despre sine. Totuşi, numărul de roluri pe care o femeie şi le asumă este considerabil, iar construirea imaginii de sine în raport cu nişte valori impuse din exterior poate da naştere frustrărilor, nemulţumirilor sau fricii.
Pentru a le sprijini şi a le oferi curajul de a discuta despre presiunea la care sunt supuse, Libresse lansează manifestul de empowerment „Să lăsăm #PoveştileDinNoi să fie auzite!”, un pas pe care brandul îl face în universul femeilor pentru a surprinde o lume născută din experienţe, emoţii şi trăiri. Prin demersul de a explora trăirile femeilor şi de a crea o zonă lipsită de prejudecăţi în care emoţiile şi poveştile pot fi împărtăşite fără teamă, Libresse îşi doreşte să aducă în prim plan diversitatea de trăiri şi sentimente pe care orice femeie le experimentează diferit, în felul ei, din dorinţa de a-şi asuma rolurile impuse de societate şi a-şi dezvolta încrederea în sine.
Imaginea de sine ne influenţează în mod direct stima de sine, încrederea şi, în definitiv, comportamentul. Astfel, emoţiile, frustrările, precum şi frica de a nu se alinia cu rolul asumat în cadrul familiei fac să scadă motivaţia multor femei, care intră într-un cerc vicios al lipsei de încredere, frustrării şi depresiei. Astfel, multor femei le este greu să găsească un echilibru între viaţa personală şi profesională deoarece se străduiesc să îndeplinească rolul gospodinei perfecte, neglijând aspectul profesional al vieţii, plăcerile şi dorinţele personale.
Aşadar, sentimentul de neîmplinire, goliciunea sufletească şi, în final, o imagine proastă despre sine îşi fac apariţia în sufletul multor femei, care, în consecinţă, trec printr-o serie de sentimente şi trăiri dintre cele mai diverse şi răvăşitoare. Ura de sine, frica de eşec ori lipsa de încredere în forţele proprii - acestea sunt doar câteva din sentimentele care copleşesc femeile şi, de cele mai multe ori, rămân nerostite, neîmpărtăşite. Toate aceste trăiri sunt incredibil de comune, însă pentru că nimeni nu are curajul să vorbească despre ele, femeile cred că sunt singurele care le experimentează.
Reprimarea acestor trăiri ca urmare a presiunii pe care societatea o pune asupra lor în a se încadra în standardele femeii perfecte, aduce cu sine o serie de repercursiuni la nivel emoţional şi psihic ce se manifestă pe toate palierele vieţii. În acest context, prin îndemnul „Să lăsăm #PoveştileDinNoi să fie auzite!”, Libresse oferă o voce acestor adevăruri ştiute, dar ascunse, pe care femeile le trăiesc cu fiecare rol pe care îl îndeplinesc. Doar în acest mod, se poate găsi calea spre echilibrul între familie şi viaţa profesională, dar mai ales spre o imagine de sine mai bună, bazată, nu pe stereotipuri şi standarde impuse, ci pe emoţiile şi dorinţele fiecărei femei.
*Studiul Libresse, care prezintă o analiză în profunzime a preocupărilor şi temerilor cu care se confruntă femeile, a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 505 de femei, din mediul urban, în luna mai 2020.