Probleme ale pielii care se agravează pe timpul iernii

20 decembrie, 2019
1 woman winter jpg jpeg

Schimbarea vremii, temperaturile scăzute, umiditatea redusă şi căldura din apartamente pot avea un impact vizibil asupra pielii noastre, mai ales în cazul celor care au deja pielea sensibilă sau se confruntă cu iritaţii ori alergii. Iarna, pielea se deshidratează mai repede şi se descuamează cu cât este mai supusă acţiunii factorilor externi sau materialelor iritante. Vremea rece, vântul sau aerul uscat inhibă secreţia uleiurilor esenţiale care ne menţin pielea frumoasă şi hidratată, aşa că multe persoane se confruntă cu apariţia unor iritaţii inestetice şi deranjante, care dispar abia când vremea se încălzeşte. 

Cu toate acestea, există şi câteva măsuri pe care le putem lua pentru a ne menţine pielea hidratată chiar şi în timpul sezonul rece şi putem preveni astfel apariţia neplăcutelor iritaţii. Iată care sunt cele mai frecvente probleme ale pielii care apar sau se agravează în timpul iernii:

Senzaţia de piele uscată

Aerul rece de afară şi cel cald din casă îţi pot usca excesiv pielea şi îi pot da un aspect descuamat. Pe lângă folosirea cremelor sau loţiunilor intens hidratante, este important să nu uiţi să bei multă apă, cel puţin doi litri zilnic. Dacă vara ni se face mai repede sete şi avem grijă să ne hidratăm, pe timpul iernii este uşor să uiţi să bei apa de care organismul tău are nevoie. Asigură-te că ai mereu cu tine o sticlă cu apă plată, la temperatura camerei. În plus, atunci când îţi cumperi loţiuni de corp, citeşte eticheta cu ingrediente şi asigură-te că acestea nu sunt diluate cu apă sau nu conţin alcool, întrucât proprietăţile hidratante ale acestora sunt reduse. 

Dermatita seboreică 

Dermatita seboreică poate apărea indiferent de anotimp, însă cei care suferă de această afecţiune observă adeseori agravarea simptomelor pe timpul iernii, atunci când expunerea la soare este minimă. Un studiu publicat în Archives of Dermatology arată că nivelul de stres poate afecta capacitatea organismului de reţine apă. Studiul argumentează că, în perioadele foarte stresante precum sun cele de după vacanţa de iarnă, când sarcinile de serviciu se aglomerează, pielea nu mai poate reţine la fel de bine apă, se deshidratează şi devine mai predispusă la apariţia iritaţiilor, în special a celor cauzate de dermatita seboreică, o afecţiune care este puternic influenţată de stres. Cu toate acestea, dermatita seboreică poate fi ţinută sub control, dacă se respectă indicaţiile medicului specialist, iar simptomele pot dispărea chiar şi ani de zile. 

Iritaţiile şi înroşirea pielii

Iritaţiile care provoacă senzaţii de mâncărime şi înroşirea pielii sunt adeseori rezultatul frigului care privează pielea de uleiurile naturale care formează o barieră împotriva agenţilor externi. De aceea, specialiştii recomandă să evităm duşurile fierbinţi sau băile lungi şi să ne hidratăm pielea zilnic. Pentru a scăpa de senzaţiile de mâncărime, alege haine fabricate din materiale naturale, precum mătasea sau bumbacul moale şi evită să porţi lâna direct pe piele, întrucât te poţi irita.

Uscarea excesivă a buzelor

Nu numai tenul este predispus uscării şi înroşirii pe timpul iernii. În sezonul rece, buzele se usucă rapid şi se crapă, ceea ce poate duce la apariţia unor răni dureroase sau a unui disconfort. Atunci când îţi alegi balsamul de buze, ai grijă ca acesta să conţină vitaminele A şi E, precum şi alte ingrediente cu proprietăţi emoliente, care să calmeze, să hidrateze şi să ajute la regenerarea rapidă a pielii. Pentru a obţine rezultate mai bune, aplică puţină apă pe buze înainte de a folosi balsamul şi vei observa că hidratarea durează un timp mai îndelungat astfel. 

Apariţia rozaceei

Rozaceea cauzează apariţia unor iritaţii de culoare roşie pe suprafaţa pielii, în special la nivelul tenului sau gâtului, a zonelor în care pielea este mai sensibilă de obicei. Această problemă este mai întâlnită în rândul persoanelor care au tenul foarte deschis la culoare şi se agravează pe timpul iernii, atunci când pielea este expusă temperaturilor extreme, vântului sau ploii. Pentru a preveni apariţia sa, specialiştii recomandă hidratarea optimă a pielii, ferirea, pe cât posibil, a tenului de acţiunea factorilor externi, evitarea băuturilor alcoolice sau a celor fierbinţi, dar şi evitarea cremelor sau a loţiunilor care conţin ingrediente cu potenţial iritant, precum alcoolul. 

Sursa foto: Pixabay from Pexels



Recente pe Ok! Magazine

books gifts 524166 png
Investiții mici, impact mare Cum să aduci un plus de confort în casa ta prin idei moderne de amenajare jpg
okmagazine ro lenovo yoga jpg
Top 5 beneficii ale achiziției unei asigurări RCA online jpg
geaca dama iarna jpg
Provocările premenopauzei  Impactul asupra somnului și metode de relaxare jpg
Lansare George Soare foto PR 2 jpg
Sebi Dascalu, Georgiana Ene si Gabriel Serban   MasterChef Romania 2024 jpg
Pietre semiprețioase jpg
Prințul Philip PR jpg
sarbatori intalnire familie parinti 5778892 jpg
transilvanian ninja 1 jpg
Steve Aoki jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
carte OK JPG
finabar524 png
poza 1 jpg
Espressoare manuale versus automate jpg