┼×ic fran┼úuzesc. Secretele de baz─â ale utiliz─ârii parfumului

7 octombrie, 2019
1 parfum jpg jpeg

La ce te g├ónde┼čti c├ónd spui Chanel, c├ómpuri de lavand─â, vinuri excelente ┼či dimine┼úi de var─â c├ónd savurezi o cafea ┼či un croissant? Chiar dac─â este o ├«ntrebare retoric─â, Fran┼úa are at├ót de multe nuan┼úe, ├«nc├ót este destul de greu s─â alegi c├ónd vine vorba lucruri care, practic, o definesc, precum parfumurile.

Este un lucru foarte cunoscut c─â, ├«n Fran┼úa, femeile au un cult pentru parfumuri, pe care le aleg ┼či le poart─â cu aceea┼či grij─â pe care o acord─â accesoriilor, precum po┼četa sau e┼čarfa. De fapt, fran┼úuzoaicele consider─â c─â preferin┼úa pentru anumite parfumuri originale define┼čte ┼či arat─â personalitatea.

Grasse, Riviera Francez─â

La sf├ór┼čitul anului 2018, UNESCO includea ├«n patrimoniul cultural imaterial al umanit─â┼úii arta producerii parfumurilor din Grasse, celebra localitate din sud-estul Fran┼úei, unde aceast─â industrie a ├«nceput s─â se dezvolte ├«n secolul al XVI-lea. Potrivit istoricilor, ├«n Evul Mediu, regiunea era cunoscut─â pentru produsele din piele, dar mirosurile nepl─âcute cu care sunt asociate t─âb─âc─âriile nu putea fi ignorat. Galimard a fost primul care s-a g├óndit s─â parfumeze m─ânu┼čile pe care le realiza cu extracte din plante care se g─âseau ├«n gr─âdinile din zon─â, precum lavand─â, mirt, iasomie, flori de portocal s─âlbatic, mimoz─â.

lavanda jpg jpeg

├Än prezent, potrivit portalului france.fr, trebuie re┼úinute trei nume: Fragonard, Molinard ┼či Galimard, profund legate de istoria parfumurilor din Grasse.

Cine dore┼čte s─â viziteze capitala mondial─â a parfumului trebuie s─â ┼čtie c─â luna mai este cea mai potrivit─â ├«n acest sens, fiind perioada ├«n care ├«nfloresc soiuri celebre de trandafiri, cu o mireasm─â pe c├ót de p─âtrunz─âtoare, pe at├ót de efemer─â, pentru c─â dureaz─â doar c├óteva ore. Imposibil de reprodus artificial, extractele de trandafir de mai sunt rezervate de produc─âtorii de parfumuri chiar ├«nainte de recoltarea florilor.

O alt─â floare emblematic─â pentru Grasse este iasomia, ingredient principal ├«ntr-unul dintre cele mai celebre parfumuri din lume, N┬░5 de la Chanel. Lansat pe 5 mai 1921, este ┼či ├«n prezent unul dintre parfumurile cel mai bine v├óndute din lume.

C─âl─âtorii mai trebuie s─â ┼čtie c─â ├«n Grasse exist─â ateliere unde ├«┼či pot prepara propriul parfum, cu ajutor de la speciali┼čti.

Parfum, ap─â de parfum, ap─â de toaleta

Produc─âtorii de parfumuri folosesc at├ót ingrediente naturale, c├ót ┼či sintetice. ├Än func┼úie de concentra┼úie, pe pia┼ú─â se g─âsesc trei tipuri de produse: parfum, ap─â de parfum (eau de parfum) ┼či ap─â de toalet─â (eau de toilette), aceasta din urm─â fiind cea mai lejer─â versiune, care se men┼úine doar c├óteva ore, ├«n func┼úie de PH-ul pielii. Apa de toalet─â este ┼či cel mai frecvent utilizat produs ├«n prezent. Francezii  spun c─â, ├«n via┼úa de zi cu zi, mireasma care ├«mbrac─â trupul nu ar trebui s─â ├«i ├«mpiedice s─â se bucure de m├óncare.

C├ónd, cum ┼či unde se aplic─â parfumul

Exist─â dou─â concep┼úii privind aplicarea parfumului. Prima este aceea c─â parfumul se pulverizeaz─â pe zone strategice de pe corp, calde, cu pielea sub┼úire, precum ├«ncheietura m├óinii pe interior, ├«n spatele urechilor, in partea intern─â a cotului, ├«n spatele genunchilor. Este gre┼čit─â frecarea pielii dup─â ce a fost aplicat parfumul, pentru c─â zonele unde acesta a fost pulverizat sunt deja calde. Frecarea nu contribuie dec├ót la supra├«nc─âlzirea pielii, fapt care va modifica structura molecular─â ┼či, implicit, mirosul.

A doua concep┼úie presupune pulverizarea parfumului ├«n aer ┼či trecerea prin acest nor aromat pentru a capta moleculele pe p─âr ┼či haine. Aceast─â metod─â presupune ├«ns─â ┼či reaplicarea parfumului, pentru c─â mirosul dispare mai repede.

Marii produc─âtori de parfumuri au lansat pe pia┼ú─â ┼či versiuni solide ale produselor lor, care vin ├«n recipiente mici, ce pot fi purtate ├«n po┼čet─â ┼či reaplicate ├«n cursul zilei.Recente pe Ok! Magazine

alberts14 jpg
negru83 jpg
gradina jpg
crisan jpg
Brian Austin Green și Sharna Burgess jpg
Julia Roberts și George Clooney jpg
Kim 80 jpg
mihai9 jpg
clap0 jpg
carmen78 jpg
ristei1 jpg
img 1 jpg
david popovici
Eva Zaharescu jpg
ela31 jpg
image png
festival1 jpeg
teo4 jpg