Viaţa lui Coco Chanel. Femeia care a luptat cu miturile
Designerul fashion şi fondatoarea brandului Chanel, această renumită femeie a fost printre puţinele din lumea modei care a revoluţionat stilul feminin. A reuşit în timp, alături de oameni ca Paul Poiret, să elibereze femeia din constrângerile fizice ale siluetei încorsetate. A reuşit să promoveze un stil casual şi sportiv, pentru ca femeile să se simtă elegante şi uşurate de povara hainelor grele.
Viaţa lui Coco Chanel – personalitate, eleganţă şi stil
Chanel nr. 5 este un nume cunoscut în întreaga lume, având produse diverse de la haine la bijuterii şi genţi. Este singurul designer de fashion trecut în lista celor mai influente persoane ale secolului 20, făcută de revista Time.
Personalitate puternică, Coco Chanel, a reuşit să se afirme atât în plan profesional, cât şi în plan social, adunând de-a lungul timpului prieteni artişti şi muncind din greu pentru arta în care a crezut.
Rămasă orfană de mamă de la vârsta de 12 ani, Chanel a fost trimisă de tatăl său într-un orfelinat catolic, unde aceasta a învăţat să coase. Înainte de a începe o viaţă plină de faimă în lumea modei, Chanel a cântat într-un cabaret, unde a încântat lumea cu jovialitatea şi tinereţea sa.
În 1913 Chanel a deschis un butic finanţat de Capel, care avea să-i fie partener mult timp de aici încolo. În acest butic a început cu haine sport, fabricate din ţesături simple. Aici, Chanel vindea pălării, jachete şi cămaşa de marinar.
Omul care a contribuit la creşterea lui Chanel în lumea modei a fost Capel, un om bogat al Angliei, care a ajutat-o să se mute într-un apartament în Paris şi să înceapă afacerea ei proprie. Astfel că, în 1915 se vehicula deja faptul că Chanel a contribuit cel mai mult la moartea corsetului şi la stilul feminin lejer şi elegant. Se spunea că “femeile care nu au cel puţin un accesoriu Chanel este, cu siguranţă, în afara modei…în acest sezon numele de Chanel este pe buzele fiecărui cumpărător.”
Viaţa lui Coco Chanel – anii 1920, anii de glorie şi strălucire
S-a bucurat de cea mai mare popularitate în anii 1920, datorită designului inovativ inventat. Stilul simplist şi foarte feminin al hainelor a impresionat toată această perioadă, care se poate numi una dintre cele mai elegante perioade pentru femei din întreaga istorie a lumii modei. Chanel a apărut ca un altfel de model, dacă până atunci siluetele corpolente şi tenul alb erau preferate, odată cu popularitatea hainelor şi accesoriilor Chanel, a intrat în scenă silueta trasă prin inel şi tenul măsliniu.
Chanel s-a lăsat influenţată de sporturi de elită, precum călăria sau pescuitul, pe care le-a descoperit în diversele activităţi alături de amicii săi. Aşadar, pantalonii clopot, ca de călăreţ, cămăşile cu dungi orizontale şi espadrilele, specifice pescarilor şi marinarilor au inspirat-o pe tânăra artistă.
Costumul Chanel, poate unul dintre cele mai cunoscute, a fost construit pentru confort şi practicitate, libertate în mişcare. Sacoul şi fusta din stofă, împreună cu o bluză de mătase uşoară, cu o vestă simplă cu butoane de aur, fără tampoane de umăr sau alte croieli supărătoare, au cucerit întreaga lume a modei. S-a asigurat că fusta este extrem de confortabilă, şi atunci când a croit-o a făcut tot felul de mişcări pentru a fi sigură că acest costum este lejer şi că femeile pot fi practice, dar elegante în acelaşi timp.
A revoluţionat întreaga lume a modei şi a adus în prim plan practicitatea şi libertatea purtării hainelor, dar în acelaşi timp a reuşit să păstreze o notă de eleganţă feminină, supleţe şi naturaleţe nemaiîntâlnite până la ea. Deşi nu a avut o viaţă personală prea bogată, căci a rămas necăsătorită până la sfârşitul vieţii, Chanel a avut o viaţă socială şi profesională, care i-au umplut anii cu folos şi frumuseţe.
A murit simplu, în camera sa de hotel, la vârsta de 87 de ani, în timp ce se pregătea să scoată catalogul de primăvară al anului 1971. Va rămâne o personalitate extraordinară în istoria lumii şi un model de urmat în lumea modei.