Birourile viitorului, locul unde jobul devine o oportunitate în carieră. 3 concepte cheie ce le definesc
Realitățile sociale și economice actuale, intrarea generațiilor noi pe piața muncii și progresele tehnologice au dat startul unor schimbări de esență în mentalitatea și așteptările angajaților moderni.
Dacă până nu demult, activitatea la locul de muncă era privită doar ca o modalitate de a asigura resursele financiare necesare vieții de zi cu zi, lucrurile au evoluat, iar salariații își doresc mai mult de la viața profesională, fie că este vorba de construirea unei cariere de succes, de satisfacția muncii sau de posibilitățile de dezvoltare.
Astfel, birourile viitorului vor trebui regândite nu doar ca spații de lucru propriu-zise, ci și din punctul de vedere al experienței la serviciu. În tot acest design coexistă trei concepte cheie, care formează structura de bază a viitoarelor spații pentru activitatea profesională.
1. Well-being
O parte definitorie a conceptului de bunăstare este calitatea relațiilor pe care le avem cu ceilalți și cum dăm sens vieții.
Co-living - echilibrul între viață și muncă
În contextul provocărilor din ultima vreme, redefinirea priorităților a devenit o preocupare constantă a angajaților, care doresc o mai mare coeziune a echipelor din care fac parte și acordă o importanță sporită echilibrului dintre viața profesională și cea personală.
Potrivit unui sondaj Genesis Property, compania fondată de Liviu Tudor, realizat în anul 2022, 53,4% dintre salariații chestionați au declarat că productivitatea crescută la locul de muncă este strâns legată de socializarea și interacțiunea dintre membrii echipei în afara orelor de serviciu.
Spații comune de lucru și birouri satelit
Locul de muncă este o expresie a vieții comunitare. Birourile viitorului vor putea oferi spații inspiraționale, care să înlesnească legăturile sociale și să dezvolte interacțiunea dintre colegii de serviciu, fiind, în același timp și prietenoase cu mediul.
Ele pot fi soluția pentru angajații multor companii cu programe de lucru flexibile sau freelanceri și vor trebui să asigure, pe lângă confort, diverse spații care să satisfacă nevoile profesionale, sociale, de învățare sau personale, precum și o gestionare eficientă a resurselor
2. Green - clădirile verzi, prietenoase cu mediul
Un spațiu de lucru regândit și optimizat, așa-numitul „imobil verde”, trebuie să devină un loc în care cei care activează acolo au un mediu de muncă sănătos, care poate mări eficiența și productivitatea.
Clădiri sănătoase pentru un mediu de lucru sigur
Mediul de lucru poate fi, de multe ori, un factor de stres pentru angajați. Un loc de muncă nesigur din punctul de vedere al siguranței sanitare poate fi un impediment pentru construirea unei cariere de succes. Crearea unor spații de lucru unde salariații își pot desfășura activitățile zilnice în condiții de siguranță sporite trebuie să fie o prioritate.
Provocările economice și sociale care se petrec la nivel mondial cer flexibilitate și viziune. O problemă globală poate fi rezolvată doar printr-o soluție de aceeași anvergură, deci este nevoie, mai mult ca oricând, de soluții ingenioase și inovatoare pentru clădirile viitorului.
Sursa foto: Shutterstock