4 moduri eficiente de a avea mai multă încredere în tine

31 octombrie, 2019
1 cronos med jpg jpeg

Încrederea ne ajută să ne apropiem de cei din jur, fie că vorbim despre familie, prieteni sau colegi de serviciu şi ne dă siguranţa că în anumite situaţii vom primi ajutorul de care avem nevoie. Este principiul după care funcţionează orice relaţie sănătoasă de comunicare. Şi acest lucru este valabil şi pentru felul în care te raportezi la propria persoană.

Când eşti încrezător, ai putere să iei decizii, să reduci efectele stresului şi să faci lucruri pe care credeai că nu le poţi face. Şi vestea bună este că, în ciuda faptului că nu eşti în cea mai bună formă din acest punct de vedere, ai la îndemână câteva metode prin care poţi avea mai multă încredere în tine. Mai jos, ai câteva exemple în acest sens.

Fă schimbări în viaţa ta

Încrederea în tine începe cu felul în care te percepi, de la aspectul fizic, până la atitudine. Te uiţi în oglindă şi îţi spui că niciodată nu ţi-a plăcut felul în care arăţi şi că nu prea ai ce face, dacă aşa te-a lăsat pe tine natura. Trăim, însă, într-o lume modernă, în care acest lucru nu ar mai trebui să fie un obstacol pentru a te simţi bine în pielea ta. Dacă nu te poţi accepta aşa cum eşti, atunci poate că e cazul să faci o schimbare în viaţa ta, în loc să te lamentezi.

Pentru aceasta, ai la îndemână o mulţime de variante. De pildă, o intervenţie cum este rinoplastia te poate ajuta nu doar să ai un nas care să se armonizeze perfect cu fizionomia ta, ci şi să rezolvi anumite probleme de respiraţie, cum ar fi deviaţia de sept. În plus, vei avea o stare de bine că ai reuşit să treci peste convenţii şi prejudecăţi conform cărora numai vedetele pot face astfel de operaţii, fiind un moft. Fii tu şi nu te mai lua după ce spun cei din jur.

Vorbeşte mai mult cu tine

De foarte multe ori, a vorbi cu tine este un exerciţiu foarte eficient de a te cunoaşte mai bine. Recunoaşte-ţi propriile defecte şi fii conştient de propriile calităţi. Este foarte important să fii sincer cu tine şi să-ţi faci o autoanaliză din când în când.

Cheia unui astfel de exerciţiu nu este nici să te pui la zid, nici să te ridici pe un piedestal, ci să identifici problemele pe care le ai şi să cauţi soluţii pentru ele. Nu te aştepta ca cei din jur să te aprecieze, dacă tu nu crezi că meriţi acest lucru. Prin urmare, pune-ţi întrebări şi dă-ţi răspunsuri, iar atunci când nu le găseşti, nu ezita să ceri ajutor. Nu trebuie să rezolvi chiar totul de unul singur.

Ai mereu o atitudine pozitivă

Unul dintre cele mai eficiente moduri de a avea mai multă încredere în tine este să ai mereu o atitudine pozitivă. Problemele sunt inevitabile şi fac parte din viaţa fiecărui om. Importantă este perspectiva din care le priveşti. Caută cauzele şi soluţiile, nu te concentra pe situaţia neplăcută în sine. Încearcă să fii pozitiv oriunde te-ai afla şi nu îi lăsa pe cei din jur să-ţi submineze încrederea în tine.

Când începi să te simţi nesigur în prezenţa anumitor persoane, aminteşte-ţi că este în regulă să fii pur şi simplu tu. Începe să practici acest lucru mai întâi cu cei alături de care-ţi face plăcere să fii, cum sunt prietenii sau membrii familiei. Treci apoi, la următorul nivel şi vezi când te simţi vulnerabil în faţa oamenilor. Este o modalitate prin care îţi poţi controla mai bine senzaţiile şi gândurile negative, căpătând mai multă încredere în tine.

Îndeplineşte-ţi visurile

Studiile psihologice au demonstrat că încrederea în tine nu este o perspectivă motivaţională în sine, ci un raţionament despre capacitatea ta de a îndeplini anumite obiective. Când vine vorba despre împlinirea visurilor, de exemplu, de multe ori constaţi că nu ţi le îndeplineşti pentru că nu ai un buget corespunzător. Rezultatul? Te uiţi cum se plimbă alţii prin lume, se duc la concertele cu artişti preferaţi, devin actori în piese de teatru amator sau au propriile expoziţii de artă, chiar dacă nu trăiesc din asta.

Ca să nu mai crezi că alţii pot şi tu nu, încearcă să acţionezi ca să-ţi împlineşti propriile visuri. Fixează-ţi obiective clare şi organizează un buget în acest scop. Începe prin a economisi lunar. Pune pe hârtie cheltuielile obligatorii cu facturile, ratele şi întreţinerea, respectiv pe cele la care poţi renunţa sau pe care le poţi ajusta uşor. Nu e nevoie să cumperi cele mai scumpe alimente şi nici să ieşi cu prietenii săptămânal la restaurant. La fel, poţi aborda problema şi în ceea ce priveşte hainele. Atenţie, însă! A face economii nu înseamnă a-ţi schimba complet stilul de viaţă sau a te priva de cele mai mici plăceri, ci a te organiza mai bine din punct de vedere financiar.

Sunt momente în viaţă în care simţi că nu mai poţi continua la fel cum ai făcut-o mereu. Te uiţi la cei din jur şi ţi se pare că toţi sunt mai buni decât tine. Nu ieşi din propriile tipare, pentru că ţi-e frică. Respiră adânc şi spune stop! Depinde doar de tine să capeţi mai multă încredere în propria persoană şi să faci lucrurile pe care ţi le doreşti cu adevărat.

Sursa foto: Shutterstock



Recente pe Ok! Magazine

Catalin Botezatu foto PR jpg
Vrei sa fii cea mai bine îmbracata din birou jpg
Bani, Pexels jpg
femeie bucatarie gatit 1432465706 jpg
parcare aeroport otopeni jpg
horoscop 4 august jpg
WhatsApp Image 2024 11 15 at 11 56 42 AM jpeg
KV WSCM jpeg
Planete, Pixabay (2) jpg
man 1846050 1280 jpg
Foodi OP300UK TenderCrisp Ribs Grill CMYK jpg
pexels adnan pervaiz 724231353 18341593 jpg
okmagazine ro png
Cum să îmbunătățești productivitatea în spațiile publice Iată cum te poți concentra mai bine jpg
Tradare jpg
Pisica jpg
OKMagazine (2) (3) (1) jpg
Therme