5 paşi către un sistem imunitar mai puternic. Sfat: întâlnirile cu prietenii ajută!
În faţa gripei şi a răcelii, cele două forţe malefice ale sezonului, trebuie să ripostezi ca un supererou. Iar armele tale sunt atât de puternice şi la îndemână, încât poţi câştiga cu uşurinţă lupta. Noi te ajutăm să le găseşti!
Supe şi tocăniţe de legume
Mesele săţioase pe bază de fierturi de legume şi leguminoase (fasole, mazăre, linte) sunt cele care îţi aduc necesarul de substanţe nutritive, care te ajută să lupţi împotriva răcelilor. Ai grijă să nu lipsească ciupercile şi usturoiul, legumele cunoscute pentru întărirea sistemului imunitar.
Nuci şi cereale integrale
Aceste alimente naturale sunt bogate în zinc, iar acest mineral este esenţial pentru un sistem imunitar puternic. Studiile au arătat că suplimentele de zinc luate într-o perioadă de până la 24 de ore de la debutul simptomelor de răceală pot scurta perioada bolii.
Condimente
Muştarul, ardeiul iute şi mai exoticul wasabi sunt de ajutor la deschiderea temporară a sinusurilor, iar acest lucru face să dispară senzaţia de nas înfundat.
Ardei gras, afine, portocale şi cartofi dulci
Sunt bogate în vitamina C, substanţa cea mai prietenoasă cu sistemul imunitar, dar care, în plus, protejează şi mucoasa tractului respirator.
Spală-te pe mâini de cinci ori pe zi!
Este cel mai simplu şi la îndemâna tuturor obicei, care te ajută să reduci considerabil şansele de a contracta răceala sau gripa. După cum ştim, virozele se transmit la fel de rapid pe cale aeriană, prin tuse sau strănut, cât şi prin contact cu mâna unei persoane infectate.
Fă o curăţenie scurtă!
Curăţă, o dată pe zi, mânerele de la uşi şi întrerupătoarele din casă cu un şerveţel antibacterian. Sunt uneltele pe care le atingi cel mai des şi, aşadar, cele mai expuse la germeni. Experţii susţin că microbii răcelilor pot rezista până la 48 de ore pe suprafeţe reci şi dure.
Aruncă obiectele contaminate!
Dacă tu sau cineva din căminul tău aţi răcit, încercaţi să limitaţi răspândirea bolii prin următoarele măsuri de bun simţ: după ce strănutaţi sau vă ştergeţi nasul, aruncaţi şerveţelul la coş şi ştergeţi-vă, apoi, mâinile cu gel antibacterian.
Gargara
Este un procedeu pe care îl foloseau bunicile, în cazul durerilor de gât, iar eficienţa lui a fost confirmată de cercetătorii japonezi. Ei bine, gargara te curăţă de microbi şi reduce cu o treime riscul de a răci. Foloseşte ceaiurile de cimbru sau de salvie, pentru o apărare mai bună împotriva microbilor din gură şi gât.
Suplimentele ajută
Luat preventiv, suplimentul de echinacea reduce foarte mult rata infecţiilor. Iar cei care se ştiu victime sigure în sezonul răcelilor ar trebui să ia în considerare şi tinctura de pătlăgină. Aceasta ajută la vindecarea ţesuturilor din tractul respirator, făcându-l mai puţin vulnerabil la infecţii.
Somnul
Şi nu este vorba despre orice tip de somn, ci de cel profund, adică perioada de refacere a organismului şi a ţesuturilor. Prin urmare, e şi forma de somn care ajută cel mai mult la întărirea sistemului imunitar.
Stresul
Încearcă un truc foarte la îndemână pentru a scădea nivelul de hormoni ai stresului eliberaţi în organism: mestecă gumă! Mai mult, mestecatul gumei activează celulele sistemului imunitar din gură. Iar asta ajută la o apărare mai bună împotriva microbilor de la nivelul bucal.
Sociabilitate
Singurătatea este asociată cu un sistem imunitar slab. Asta pentru că timpul petrecut în compania persoanelor apropiate te relaxează şi reduce nivelul de stres. Iar despre stres, este foarte cunoscut faptul că ne afectează sistemul imunitar. Mai mult, numeroase studii au arătat că persoanele cu un cerc mare de prieteni apropiaţi îşi prelungesc viaţa cu un procent semnificativ.
Kat Graham
Fă mişcare, dar în aer liber!
Sportul, chiar şi moderat, îţi întăreşte sistemul imunitar. De preferat ar fi să te mişti circa 30-45 de minute în fiecare zi şi asta chiar în zilele friguroase. Studiile arată că lumina naturală stimulează acţiunea celulelor sistemului nostru imunitar, cele care luptă împotriva microbilor.
Fitness echilibrat
Dacă eşti dependent de sală, las-o mai uşor iarna! Cercetătorii au descoperit că cei care lucrează excesiv la sală, două zile consecutiv, îşi sabotează singuri sistemul imunitar. Încearcă să combini o şedinţă mai intensă de fitness cu una mai uşoară sau, mai bine, ia-ţi o zi de pauză!