ABC-ul sportului în zilele reci
Sportul este cel mai eficient şi la îndemână antidepresiv de care dispunem. Iar iarna, când zilele scurte şi reci au efect şi asupra psihicului tău, avem nevoie de o doză mai mare de exerciţii. Musai în aer liber.
De ce afară?
Frigul arde calorii!
Frigul îţi face bine, aşa că nu te mai feri de el! Multe studii specializate au demonstrat că oamenii care se expun la frig au un metabolism mai rapid, ceea ce înseamnă mai multe calorii arse. Slăbeşti cu ajutorul gerului, cumva. Se spune că, dacă petreci între o oră şi două în aer liber, la temperaturi scăzute, vei pune la treabă metabolismul mai mult decât ai face chestia asta în zilele călduroase. Cu o condiţie! Să o faci în mod regulat. Iar dacă alergi un kilometru pe vreme rece, vei antrena mai multă energie decât dacă o faci vara, însă asta are legătură şi cu hainele ceva mai groase purtate la jogging. O plimbare mai lungă în parc sau o ieşire cu copiii, să construiţi un om de zăpadă, au un efect cardio asupra corpului tău, ajutându-te, pe termen lung, să scapi de ceva kilograme în plus.
Gwen Stefani
Astenia de iarnă se vindecă cu zăpadă
Iarna nu e ca vara, dar sunt zile frumoase şi însorite în care este mai mare plăcerea să ieşi în natură. Ba mai mult, cu cât petreci mai mult timp în aer liber, cu atât îţi imprimi o stare de spirit mai bună. Puţin soare într-o perioadă în care zilele scurte ţin oamenii în casă face minuni asupra psihicului tău. O activitate fizică în frig te eliberează de stres şi ajută creierul tău să elibereze aşa numiţii hormoni ai fericirii. Asta pentru că trupul tău munceşte mai mult pentru a-şi păstra temperatura ridicată, iar asta înseamnă şi o producţie mai mare de endorfine, acele substanţe care te ajută să te eliberezi de stres. Vrei să ştii care-i cea mai la îndemână activitate relaxantă, iarna? O plimbare în parc după o ninsoare recentă.
Capul, plămânii şi inima îţi vor mulţumi
Nu avem statisticii, dar nu am greşi prea mult dacă am spune că iarna avem tendinţa de a petrece aproape 90% din timp în spaţii închise. Iar această izolare poate avea repercusiuni asupra sănătăţii noastre, cele mai frecvente neplăceri fiind durerie de cap şi afecţiunile respiratorii. Lucruri pe care nu le resimţeam în copilărie, când ne petreceam toate zilele de iarnă afară, la zăpadă şi săniuş. Nu este prea târziu pentru copilul din tine, aşa că scoate-l afară, la zăpadă! Mai mult, frigul îţi pune mai mult la muncă şi inima, iar asta înseamnă o circulaţie mai bună a sângelui. Exerciţiile în aer liber (şi rece) sunt benefice, aşadar, atât pentru plămâni, cât şi pentru inimă, aşa că profită! Nu trebuie să te îngrijorezi legat de aerul rece pe care îl inspiri atunci când alergi, de exemplu. Când ajunge la nivelul plămânilor, nu va mai fi aşa. Ajută şi dacă inspiri şi expiri adânc.
Jennifer Lopez
Util iarna
Îmbracă-te în straturi!
Primul trebuie să fie un tricou sportiv din material sintetic (şi nu din bumbac), care se usucă rapid şi nu rămâne umed şi lipit inconfortabil de corp. Ca strat intermediar, alege un polar sau chiar o piesă din lână, cu rol de izolare termică. Ultima piesă trebuie să fie o jachetă uşoară, realizată dintr-un material rezistent la vânt şi ploaie.
Fă încălzirea în casă!
Te vei simţi mult mai confortabil când vei da nas în nas cu gerul, dacă ai corpul deja încălzit. Aşadar, e de recomandat să faci exerciţiile de încălzire în interior şi abia apoi să ieşi afară.
Protecţia solară şi ochelarii sunt un must
Da, ştim că e iarnă şi nimeni nu se teme de vreo insolaţie. Dar faţa, singura parte a corpului lăsată liberă, va fi la fel de afectată dacă e soare puternic. Reflectate în zăpadă, razele acestuia te pot orbi, aşa că nu uita ochelarii! Cea mai frecventă problemă oculară apărută iarna este arsura corneeană, care apare după expunerea la razele ce se reflectă pe zapadă.
Hidratează-te ca vara!
Chiar dacă, iarna, nu-ţi este sete ca în zilele călduroase, organismul tău are o mai mare nevoie de a fi hidratat. Ştiinţific, asta se explică prin faptul că, atunci când corpul nostru încălzeşte aerul pe care-l inhalăm, creează vapori de apă eliberaţi când expirăm. Iar asta înseamnă deshidratare fără semne. Soluţia: bea apă constant!
Ducii de Cambridge
Poartă căciulă!
Un studiu recent arată că mare parte din căldura din corpul se eliberează prin porii capului. Dacă vreţi cifre, vă şi dăm: între 40 şi 45%! Acoperă-ţi, aşadar, capul când faci sport, chiar dacă restul corpului este îmbrăcat în haine potrivite pentru temperaturile reci.
Când vezi pinguini… e prea frig pentru sport!
Sportul pe temperaturi pozitive, chiar şi până-n 10 grade, e îndurabil pentru toată lumea. Ba chiar este de recomandat să faci mişcare pe o astfel de vreme. Pericolul pentru pielea expusă a feţei apare când facem sport la sub zero grade. O cagulă sau o eşarfă masivă sunt soluţii, pe lângă hidratarea tenului cu o cremă groasă. Dacă vorbim de -10 grade sau pe-acolo, mai bine stai în casă!
Începe cu paşi mărunţi!
Chiar şi la propriu. Asta pentru că muşchii şi plămânii tăi au nevoie de o perioadă de aclimatizare cu gerul. Începe cu un ritm mai lent şi nu te panica dacă ai probleme de respiraţie, iniţial! Senzaţia va dispărea, după încălzire.
Tips
Ieşi la alergat cu prietenii!
Asta te va ajuta să te ţii de treabă şi să fii punctual. De ce? Pentru că, odată stabilită întâlnirea, îţi va fi ruşine să-i laşi pe partenerii de sport să te aştepte în frig.