Beneficiile neştiute ale soarelui pentru sănătate

11 mai, 2018
*EXCLUSIVE* Alessandra Ambrosio is a Beach Bum in Hawaii jpeg

Lasă soarele să-ţi lumineze viaţa! Nu este doar o frază simpatică, ci şi o recomandare pentru  o mai bună funcţionare a organismului tău. Nu degeaba i se spune astru dătător de viaţă. Beneficiile unei zile petrecute în lumina unui soare prietenos sunt nebănuite!

Soarele şi sănătatea mintală

image

Serotonina este acel hormon eliberat de creier, responsabil cu buna dispoziţie şi de ajutor pentru ca o persoană să fie calmă şi să se poată concentra uşor. Deficienţa de serotonină creează un teren prielnic pentru dezvoltarea asteniei, a depresiei, iritabilităţii şi insomniei. Scăderea nivelului de serotonină din organism poate duce la afecţiuni precum tulburarea afectivă sezonieră (stării letargice, insomnie), iar aceasta apare cu precădere iarna, când zilele sunt mai scurte. Un tratament eficient pentru această tulburare şi pentru starea de tristeţe, în general, este terapia prin lumină sau, mai simplu, expunerea la soare. Efectele benefice ale serotoninei sunt declanşate de lumina soarelui care trece prin ochi. Astfel, lumina soarelui atinge locuri speciale de la nivelul retinei, care declanşează, apoi, eliberarea de serotonină în organism.

Sfat: Lasă lumina soarelui să-ţi mângâie faţa câteva minute şi nu-ţi pune imediat ochelarii de soare! Producţia de serotonină începe atunci când soarele atinge retina.

Soarele şi oasele sănătoase

image

Expunerea la ultravioletele B (UVB), adică acea componentă benefică a luminii solare, stimulează producerea de vitamina D în organism. Un studiu arată că, după o perioadă de 30 de minute petrecute la soare, în costum de baie, oamenii vor avea parte de următorul aport de vitamina D: 50,000 de unităţi internaţionale, în cazul caucazienilor, între 20 şi 30.000 de unităţi, în cazul persoanelor deja bronzate, şi între 8.000 şi 10.000 în cazul celor de culoare. Asta în condiţiile în care doza zilnică recomandată este de 600 UI. Sintetizarea vitaminei D produse de expunerea la soare are un rol foarte important în sănătatea oaselor noastre. Un nivel redus de astfel de vitamină poate duce la apariţia unor afecţiuni precum rahitismul la copii, osteoporoza şi osteomalacia.

Util: Expunerea braţelor şi feţei la soare, între 5 şi 15 minute, de 2-3 ori pe săptămână, este de ajuns pentru stimularea producţiei de vitamina D.

Soarele şi un somn mai bun

image

Ritmul circadian al organismului nostru, numit şi ritm de somn-veghe, este ajutat să funcţioneze normal după perioadele petrecute în aer liber, în soare, mai exact. Probabil ai observant şi tu acea senzaţie de somn dulce care se instalează vara, după ce te întorci de la plajă. Ei bine, expunerea la soare nu ajută doar la eliberarea de serotonină în organism, ci şi la o mai bună producţie de melatonină, hormonul responsabil cu somnul de calitate. După ce primeşte o infuzie sănătoasă de lumină a soarelui, ziua, corpul nostru e mai eficient în a funcţiona după ritmul somn-veghe şi a se pregăti pentru somn, după lăsarea serii.

Soarele şi riscul de cancer

image

Da, ai citit bine. Unele studii arată că expunerea progresivă şi în siguranţă la soare ar putea chiar să te protejeze de contractarea cancerului de piele. E bine, expunerea la razele UVB cu bandă îngustă (cea mai benefică componentă a radiaţiei solare) a fost asociată cu scăderea riscului de melanom. Studiul publicat în Lancet Journal arată că muncitorii care lucrează în aer liber şi care au fost expuşi în mod regular la lumina soarelui au avut un risc diminuat în a dezvolta cancer de piele comparativ cu persoanele care lucrează în spaţii închise. În plus, s-a observat că o cantitate potrivită de soare, la orele potrivite, a fost de ajutor pentru reducerea riscului de afecţiuni precum cancerul de colon, ovarian, pancreatic sau de prostată.

Atenţie! Riscul de arsuri solare este mai mare în perioada în care razele soarelui acţionează direct. Asta se întâmplă între orele 10 a.m. şi 4 p.m.

Soarele şi slăbitul

Cel mai nou şi interesant studiu legat de beneficiile luminii solare are în centru kilogramele în plus. Ei bine, cumva, dacă stai la soare, ajuţi procesul de slăbire. Aşa susţine, cel puţin, acest studiu publicat în ziarul Scientific Reports şi care examinează efectul razelor solare asupra celulelor adipoase localizate sub piele. Dr. Peter Light, cercetătorul şef, explică: „Când lumina albastră a soarelui (cea pe care o vedem cu ochiul liber) penetrează stratul pielii noastre şi ajunge la celulele adipoase de sub aceasta, mărimea picăturilor de lipide se reduce şi acestea sunt eliberate din celule. Cu alte cuvinte, celulele noastre nu mai înmagazinează atâta grăsime“. Aceste concluzii nu trebuie să te determine să stai încontinuu în soare, căci cercetătorii încă nu cunosc intensitatea şi durata necesare de băi de soare pentru ca acest proces să fie activat. Acest proces ţine, până la urmă, de natura umană, căci organismul nostru este programat să stocheze grăsime în anotimpurile reci, când zilele sunt scurte, iar odată cu venirea căldurii, o elimină.



Recente pe Ok! Magazine

Investiții mici, impact mare Cum să aduci un plus de confort în casa ta prin idei moderne de amenajare jpg
okmagazine ro lenovo yoga jpg
Top 5 beneficii ale achiziției unei asigurări RCA online jpg
geaca dama iarna jpg
Provocările premenopauzei  Impactul asupra somnului și metode de relaxare jpg
Lansare George Soare foto PR 2 jpg
Sebi Dascalu, Georgiana Ene si Gabriel Serban   MasterChef Romania 2024 jpg
Pietre semiprețioase jpg
Prințul Philip PR jpg
sarbatori intalnire familie parinti 5778892 jpg
transilvanian ninja 1 jpg
Steve Aoki jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
carte OK JPG
finabar524 png
poza 1 jpg
Espressoare manuale versus automate jpg
5 stiluri de design care se potrivesc perfect cu o bucătărie open space jpg