Ce este dieta genetică? AND-ul îţi spune cum poţi slăbi!
Sănătatea stă în mâinile tale! Mai exact în gene, cele care îţi dau răspunsul corect atunci când vrei să afli cum poţi slăbi, ce trebuie să mănânci şi ce sport să practici pentru a te simţi perfect.
Au slăbit cu ajutorul nutrigeneticii!
Jessica Alba
Oprah Winfrey
Cum ne influenţează genele sănătatea?
De influenţat ni le influenţează, şi-ncă cum! În timp ce unele defecte genetice cauzează întotdeauna boli, majoritatea trăsăturilor genetice amplifică - doar - riscul de a dezvolta o boală. De exemplu, profilul genetic al unei persoane poate creşte riscul de diabet, fără ca asta să însemne că va dezvolta în mod sigur boala propriu-zisă. Mai mult decât atât, persoanele care află că prezintă un risc crescut de diabet pot să-l diminueze printr-o dietă şi un plan de exerciţii fizice potrivite.
Specialiştii în medicina preventivă estimează că fiecare persoană prezintă aproximativ 2.000 de defecte genetice, care le pot afecta sănătatea şi, în unele cazuri, cauzează boli. Din fericire, aceste boli pot fi evitate, dacă se iau anumite măsuri de precauţie. Se pot face, aşadar, teste genetice (analiza mostrei de salivă) care ne pot „citi“ aproape ca pe o carte deschisă, cu informaţii despre alimentele potrivite fiecărei persoane în cauză, dar şi despre cele pe care trebuie să le evităm, dietă sau exerciţii fizice cu care putem slăbi eficient, boli la care putem fi predispuşi şi ce să facem să le evităm, cât de bine eliminăm toxinele, cum reacţionăm la medicamente, la ce alergii suntem predispuşi.
Ce înseamnă dieta genetică?
De fapt, cuvântul dietă este folosit greşit, căci în acest caz avem de-a face cu un model de alimentare personalizat genetic numit Nutrigenetică, ştiinţa care combină AND-ul cu nutriţia. Cum funcţionează?
„Rezultatul analizei genetice dezvăluie nevoile specifice organismului, facilitând calculul necesarului zilnic de vitamine şi minerale, care sunt apoi combinate într-un supliment alimentar personalizat pe nevoile fiecărui pacient“, explică Dr. Dorin Pîrciog, medicul care stă în spatele iniţiativei MyBodyGuide.
Cu ajutorul Nutrigeneticii, 1.000 de tipuri diferite de alimente sunt evaluate în funcţie de genele unui pacient, pentru ca acesta din urmă să le includă în meniul lui doar pe cele care-l vor ajuta să slăbească şi să se menţină sănătos. Dacă o analiză indentifică un risc ridicat pentru o anumită boală, se vor exclude din meniul pacientului respectiv toate alimentele care facilitează dezvoltarea acelei boli, fiind înlocuite cu produse sănătoase. Aşadar, Nutrigenetica află cum funcţionează corpul nostru şi propune un plan alimentar unic, aşa cum suntem şi noi, pe care trebuie să îl respectăm, însă, toată viaţa. Asta pentru că fiecare individ este înzestrat cu gene diferite: unii absorb prea multe grăsimi şi carbohidraţi, alţii au arderi rapide, unii oameni pierd foarte uşor în greutate prin sport, în vreme ce, pentru alţii, sportul poate fi ineficient.
Putem vorbi despre alimente de bază?
Nu există alimente de bază, pentru că fiecare individ funcţionează altfel şi are nevoie de o dietă individuală. Cu ajutorul unui test genetic îţi poţi concepe o dietă personalizată pentru slăbit, în funcţie de acele opt variaţii genetice care ne controlează greutatea. Este de 2,5 ori mai eficientă decât oricare altă metodă de luptă împotriva kilogramelor în plus!
Dacă nu ai, însă, probleme cu greutatea, dar vrei să urmezi un regim de viaţă sănătos, Nutrigenetica analizează peste 50 gene implicate în procesul alimentaţiei şi te ajută să-ţi îmbunătăţeşti nutriţia.
„Nutrigenetica ia în considerare mecanismele cele mai intime ale funcţionării corpului nostru, cele de la nivel microscopic, bazate pe instrucţiunile cu care ne-am născut. Aceste instrucţiuni dictează raportul nostru cu alimentele care ne înconjoară“, completează Dr. Dorin Pîrciog.