Ce nu ştiai despre beneficiile apei de mare
Te-ai gândit vreodată de ce sunt atât de atraşi oamenii de mare? Şi asta nu doar în sezonul fierbinte, când apa ei este numai bună pentru a te răcori. Apa şi aerul sărat înseamnă mai mult de-atât. Au fost folosite pentru calităţile lor terapeutice încă din secolul IV î.H, când Hipocrate a folosit pentru prima dată termenul talasoterapie.
Somn uşor!
Probabil că nu ţi-este străină senzaţia. O zi la plajă, la malul mării, se încheie întotdeauna cu cel mai dulce somn pe care l-ai putea experimenta. Şi nu este vorba despre soare sau despre energia pe care o consumi în valurile mării, ci de acel aer marin. Ionii negativi conţinuţi de acesta ajută la îmbunătăţirea absorbţiei de oxigen de către corp, dar şi la echilibrarea nivelului de serotonină. Iar acest ultim factor contribuie şi la reglarea ciclului de somn al organismului. În plus, muzica valurilor linişteşte mintea mai bine decât orice altă terapie, iar asta nu face decât să încurajeze odihna de calitate.
Inspiră şi expiră!
După atâtea zile de stat în birou şi de respirat aer condiţionat, care-ţi face mult rău şi nimic bine, aerul sărat de mare este o schimbare benefică. Dacă nu ai simţit-o pe pielea ta, există şi studii care să-ţi demonstreze asta: că acest aer îmbunătăţeşte starea de sănătate a oamenilor cu afecţiuni pulmonare şi probleme respiratorii. Asta deoarece aerul marin este bogat în săruri minerale şi microparticule de magneziu, iod, sodiu, calciu şi potasiu, benefice pentru buna funcţionare a aparatului respirator. Calitatea aerului marin este superioară dimineaţa, până în ora 9.00, şi seara, după apusul soarelui.
Fii fericit!
Fericirea chiar are chipul ei, al mării, sau al lui, al oceanului. Chiar dacă nu toată lumea îşi permite o casă de vacanţă pe plajă sau nu toţi au avut şansă să se nască la malul mării, putem lua o porţie de veselie, măcar cu linguriţa. În acest sens, este interesantă concluzia la care a ajuns biologul marin Wallace J. Nichols, în cartea lui, Blue Mind: locuitorii de la malul mării sau al oceanului duc o existenţă mai fericită decât oamenii care trăiesc în localităţi fără deschidere la mare. Nichols explică cum dopamina sau hormonul fericirii este eliberat cu mai multă eficienţă când o persoană se află în apropierea apei. Cumva, apa ne face creierul să zâmbească! Iar cei care se află lângă sau în apă profită de acest lucru în mai multe direcţii: de la îmbunătăţirea stării fizice şi a celei mentale până la succesul în carieră.
A grijă de sistemul digestiv!
Probabil că şi tu faci o tragedie de câte ori înghiţi, din greşeală, apă marină. Nimeni nu spune c-ar fi potabilă, dar conţinutul ei ridicat de sare o face o sursă interesantă de detoxifiere, ajutând la curăţirea intestinului. Este vorba de ingerarea unor cantităţi mici de apă sărată, evident, iar sărurile benefice conţinute de aceasta ajută la detoxifierea tractului digestiv, lucru demonstrat ştiinţific. Iar folosirea apei marine ca laxativ ajută, în plus, la corectarea dezechilibrelor de minerale din corpul tău şi la tratarea problemelor de respiraţie.
Ştiai că?
Apa de mare are proprietăţi cicatrizante? Bogată în sodiu şi iod, această apă acţionează ca un antiseptic la nivelul pielii tale.
Culturile de roşii udate cu apă de mare conţin mai multe substanţe antioxidante decât cele cultivate cu apă dulce? Iar studiile merg şi mai departe şi susţin că, prin consumarea acestor legume, se îmbunătăţeşte capacitatea organismului de a se lupta cu bolile de inimă şi cancerul.
Magneziul, litiul şi bromul conţinute de apa sărată sunt excepţionale pentru calmarea nervilor? Litiul, de exemplu, se foloseşte în medicaţie pentru tratarea unor afecţiuni psihice diverse, în special sindromul bipolar.