Ce să mănânci ca să fii mai fericit?
Mănâncă fericire!
Acest articol este pentru cei care sunt într-o veşnică căutare a elixirului bunei dispoziţii. Şi dacă secretul este mai la îndemână decât credeai, chiar în farfuria ta? Noi te ajutăm să găseşti acele alimente care-ţi vor readuce zâmbetul pe buze.
Seleniu: mazăre, carne slabă de vită, lactate, nuci şi seminţe, fructe de mare, ciuperci
Seleniul este un mineral care acţionează ca un antioxidant, iar legătura dintre acesta şi starea de bine este lupta împotriva stresului oxidativ din creier. Acesta este responsabil pentru anumite cazuri moderate de depresie la persoanele în vârstă. Doza zilnică recomandată de seleniu este de 55 micrograme, iar cele mai bune surse de astfel de minerale sunt cerealele integrale, precum ovăzul şi orezul brun. Consumându-le, primeşti o cantitate de cel puţin 70 de micrograme de seleniu şi, bineînţeles, o stare de bine.
Vitamina D: ciuperci, ficat de vită, brânză, gălbenuş de ou, lapte şi peşte
Timpul petrecut în aer liber, într-o zi însorită, ne îmbogăţeşte cu o stare de bună dispoziţie, deoarece razele soarelui îi permit organismului nostru să sintetizeze vitamina D. Un nivel scăzut de vitamina D înseamnă un risc mai mare de proastă dispoziţie şi iritabilitate, asociate afecţiunilor precum sindromul premenstrual, tulburarea afectivă sezonieră şi depresia. Ni se recomandă să consumăm între 1.000 şi 2.000 UI de vitamina D, iar expunerea la soare sau suplimentele ne ajută cel mai mult.
Acizi graşi Omega-3: peşte (hering, păstrăv, somon, sardine şi ton)
Nu mai e nicio noutate că peştele este un fel de super aliment, dar puţini ştiu şi de proprietăţile lui anti-depresive. Studii recente au arătat că persoanele care consumă frecvent peşte gras, în special somon, au prezentat mai puţine simptome cauzate de depresie. Asta deoarece conţinutul bogat în Omega-3 al peştelui are efecte pozitive asupra schimbărilor de dispoziţie asociate, de exemplu, cu depresia post partum.
Magneziu: ciocolata neagră
Este demonstrat ştiinţific că ciocolata neagră te face să te simţi bine, căci acţionează la nivelul endorfinelor din creier, acele substanţe chimice ale fericirii. Mai mult, un studiu susţine că un consum de circa 40 g de ciocolată pe zi, timp de două săptămâni, reduce nivelul de hormoni ai stresului. Ciocolata neagră mai conţine magneziu, un mineral care ajută la ameliorarea simptomelor precum oboseala fără motiv, depresia şi iritabilitatea. Mai mult, substanţele naturale unice din ciocolata neagră produc o stare de euforie asemănătoare celei pe care o avem când suntem îndrăgostiţi.
Probiotice: kefir, varză murată, lapte bătut, brânza de vaci fermentată, castraveţii muraţi
Microorganismele vii benefice din intestin au impact asupra stării tale de bine. Este concluzia studiilor care arată că cei cu o dietă bogată în probiotice au fost mai puţin predispuşi la stări negative, gânduri agresive şi pesimiste. Cercetătorii au găsit şi o denumire simpatică pentru legătura dintre bacteriile benefice şi buna dispoziţie: autostrada intestin-creier. Iaurtul şi alimentele din familia acestuia nu ajută, aşadar, doar la sănătatea tranzitului intestinal, ci şi la cea a minţii, aşa că nu mai sta pe gânduri, fă-ţi provizii de probiotice!
foto: 123rf.com, guliver/getty images