Ce să mănânci ca să fii mai fericit?

9 decembrie, 2016
Portrait of young happy woman eating salad at domestic kitchen jpeg

Mănâncă fericire!

Acest articol este pentru cei care sunt într-o veşnică căutare a elixirului bunei dispoziţii. Şi dacă secretul este mai la îndemână decât credeai, chiar în farfuria ta? Noi te ajutăm să găseşti acele alimente care-ţi vor readuce zâmbetul pe buze.

image

Seleniu: mazăre, carne slabă de vită, lactate, nuci şi seminţe, fructe de mare, ciuperci

Seleniul este un mineral care acţionează ca un antioxidant, iar legătura dintre acesta şi starea de bine este lupta împotriva stresului oxidativ din creier. Acesta este responsabil pentru anumite cazuri moderate de depresie la persoanele în vârstă. Doza zilnică recomandată de seleniu este de 55 micrograme, iar cele mai bune surse de astfel de minerale sunt cerealele integrale, precum ovăzul şi orezul brun. Consumându-le, primeşti o cantitate de cel puţin 70 de micrograme de seleniu şi, bineînţeles, o stare de bine.

image

Vitamina D: ciuperci, ficat de vită, brânză, gălbenuş de ou, lapte şi peşte

Timpul petrecut în aer liber, într-o zi însorită, ne îmbogăţeşte cu o stare de bună dispoziţie, deoarece razele soarelui îi permit organismului nostru să sintetizeze vitamina D. Un nivel scăzut de vitamina D înseamnă un risc mai mare de proastă dispoziţie şi iritabilitate, asociate afecţiunilor precum sindromul premenstrual, tulburarea afectivă sezonieră şi depresia. Ni se recomandă să consumăm între 1.000 şi 2.000 UI de vitamina D, iar expunerea la soare sau suplimentele ne ajută cel mai mult.

image

Acizi graşi Omega-3: peşte (hering, păstrăv, somon, sardine şi ton)

Nu mai e nicio noutate că peştele este un fel de super aliment, dar puţini ştiu şi de proprietăţile lui anti-depresive. Studii recente au arătat că persoanele care consumă frecvent peşte gras, în special somon, au prezentat mai puţine simptome cauzate de depresie. Asta deoarece conţinutul bogat în Omega-3 al peştelui are efecte pozitive asupra schimbărilor de dispoziţie asociate, de exemplu, cu depresia post partum.

image

Magneziu: ciocolata neagră

Este demonstrat ştiinţific că ciocolata neagră te face să te simţi bine, căci acţionează la nivelul endorfinelor din creier, acele substanţe chimice ale fericirii. Mai mult, un studiu susţine că un consum de circa 40 g de ciocolată pe zi, timp de două săptămâni, reduce nivelul de hormoni ai stresului. Ciocolata neagră mai conţine magneziu, un mineral care ajută la ameliorarea simptomelor precum oboseala fără motiv, depresia şi iritabilitatea. Mai mult, substanţele naturale unice din ciocolata neagră produc o stare de euforie asemănătoare celei pe care o avem când suntem îndrăgostiţi.

image

Probiotice: kefir, varză murată, lapte bătut, brânza de vaci fermentată, castraveţii muraţi

Microorganismele vii benefice din intestin au impact asupra stării tale de bine. Este concluzia studiilor care arată că cei cu o dietă bogată în probiotice au fost mai puţin predispuşi la stări negative, gânduri agresive şi pesimiste. Cercetătorii au găsit şi o denumire simpatică pentru legătura dintre bacteriile benefice şi buna dispoziţie: autostrada intestin-creier. Iaurtul şi alimentele din familia acestuia nu ajută, aşadar, doar la sănătatea tranzitului intestinal, ci şi la cea a minţii, aşa că nu mai sta pe gânduri, fă-ţi provizii de probiotice!

foto: 123rf.com, guliver/getty images



Recente pe Ok! Magazine

Catalin Botezatu foto PR jpg
Vrei sa fii cea mai bine îmbracata din birou jpg
Bani, Pexels jpg
femeie bucatarie gatit 1432465706 jpg
parcare aeroport otopeni jpg
horoscop 4 august jpg
WhatsApp Image 2024 11 15 at 11 56 42 AM jpeg
KV WSCM jpeg
Planete, Pixabay (2) jpg
man 1846050 1280 jpg
Foodi OP300UK TenderCrisp Ribs Grill CMYK jpg
pexels adnan pervaiz 724231353 18341593 jpg
okmagazine ro png
Cum să îmbunătățești productivitatea în spațiile publice Iată cum te poți concentra mai bine jpg
Tradare jpg
Pisica jpg
OKMagazine (2) (3) (1) jpg
Therme