Ce trebuie să-i înveţi pe copii cât mai devreme în viaţă
Copilul tău trebuie să înveţe cât mai multe lucruri şi skilluri cât mai devreme în viaţă, pentru a putea deveni independent sau pentru a-şi putea purta de grijă în diferite situaţii.
Vârstele fragede, de până în 10 ani trebuie dedicate acestui lucru, deoarece copilul are o capacitate mare de învăţare în această perioadă şi îi va rămâne la dispoziţie suficient timp să-şi pună în practică abilităţile, înainte să se mute şi să înceapă viaţa de adult. În ziua de astăzi, este din ce în ce mai uşor să-i pierzi atenţia copilului în ecranul smartphone-ului sau al computerului. Aceştia riscă să nu-şi mai creeze amintirile unei perioade speciale de încercări şi erori, care fac totul mai interesant şi mai palpitant. Aşadar, învaţă-l pe copilul tău aceste lucruri cât mai devreme şi ajută-l să se aventureze în viaţă:
Mersul pe bicicletă
Probabil cunoşti şi tu adulţi care nu au învăţat încă să meargă pe bicicletă. Adevărul este că, odată ce ajungi la maturitate, este mult mai complicat să-ţi faci timp, curaj şi să-ţi dai interesul. Perioada optimă în care îl poţi învăţa pe copil este între 4-6 ani, dar cel mai mult contează să găseşti momentul potrivit pentru el. Nu încerca să insişti sau să-l înveţi pe o bicicletă prea mare pentru el. Cel mai potrivit ar fi să începi treptat, de când e mic şi nu fără roţi ajutătoare la început. Mai apoi, îl poţi lua cu tine să aleagă preferata lui dintr-o gamă de biciclete copii.
Zona în care poţi începe lecţiile nu trebuie să fie circulată de maşini sau de prea mulţi pietoni. Alege un parc, o parcare mai mare sau o zonă rezidenţială sigură. Cel mai important în acest proces va fi felul în care abordezi situaţia. Nu îl grăbi, nu îi cere imposibilul şi nu uita că trebuie să te distrezi alături de el. Încearcă să nu ţii bicicleta de ghidon, ci să-i oferi explicaţii clare, în timp ce îl susţii de spate. Cel mai important este să îl înveţi mai întâi despre echilibru. Mulţi dintre copiii sau adulţii care învaţă mersul pe bicicletă se descurcă mai bine atunci când primesc explicaţii clare şi nu când altcineva controlează bicicleta. Aşteaptă momentul potrivit şi fă-ţi un plan bazat pe experienţă. Dacă ai prieteni care şi-au învăţat copiii deja, cere-le câteva sfaturi despre felul în care ar trebui să procedezi.
Tratarea unei răni
Copiii s-au rănit de multe ori în timpul jocurilor, încă din cele mai vechi timpuri, iar juliturile copilului tău nu vor fi ultimele. Acesta trebuie să înţeleagă ce se întâmplă şi să nu fie speriat la vederea sângelui. Dacă vrei să fii cel mai bun exemplu, nu te panica nici tu atunci când cel mic se loveşte sau cade pe o suprafaţă tare. Activităţile în aer liber alături de alţi copii se pot termina, de multe ori, cu mici accidentări, peste care cel mic va trece foarte repede. Când se întâmplă, calmează-l şi atrage-i atenţia spre procesul de curăţare a rănii, bandajare şi îngrijire.
Trusa de prim ajutor este cea mai bună prietenă a oricărei persoane active, aşa că nu-ţi fie teamă să îl înveţi pe copilul tău cât mai devreme despre cum ar trebui să reacţioneze atunci când el sau cei din jurul său se accidentează. În acest fel, te vei asigura că are cunoştinţele necesare să te ajute chiar şi pe tine dacă te răneşti când eşti afară sau în casă, doar cu el. De asemenea, responsabilitatea pe care o are faţă de cei din jur, fie prieteni sau necunoscuţi trebuie cultivată încă din primul an de grădiniţă. Copilul tău va dezvolta astfel empatie şi grijă şi va înţelege cum să reacţioneze în situaţii de urgenţă.
Mersul la cumpărături
În primii ani de viaţă, copilul poate deveni problematic în magazine şi supermarketuri, însă trebuie să înveţe cât mai repede mai multe despre preţuri, nevoi şi posibilităţi. Timpul trece mai repede decât crezi, iar copilul tău va creşte şi va avea nevoie de bani de buzunar, pe care trebuie să ştie cum să-i cheltuie. Impulsivitatea poate fi greu de controlat, dar, dacă îi oferi explicaţii de fiecare dată când te însoţeşte la cumpărături, va învăţa cu uşurinţă.
Cumpărăturile trebuie să se transforme într-o joacă pentru a fi pe placul celui mic, aşa că setează obiective din momentul în care pleci de acasă. Provoacă-l să compare preţurile unor produse şi să-l aleagă pe cel mai ieftin şi învaţă-l să economisească bani pentru a-şi cumpăra la finalul lunii o jucărie sau ceva dulce.
Este recomandat să-l înveţi şi despre responsabilitatea financiară sau de ce unele lucruri şi produse nu se încadrează în buget. Nu uita că cel mic îţi va copia obiceiurile, iar dacă nu ai reguli atunci când mergi la cumpărături, nici el nu va şti să facă diferenţa dintre lucrurile pe care şi le doreşte şi cele pe care şi le permite. La vârsta potrivită, permite-i să plătească la casă şi să calculeze suma pe care trebuie să o scoată din portofel şi de ce bancnote are nevoie. Mai apoi, vei putea să-l trimiţi la mici cumpărături la magazinul din apropiere. Micile obiceiuri dezvoltate din copilărie îl vor ajuta să devină un adult responsabil.
Micuţul tău va creşte mai repede decât te aştepţi şi trebuie să devină cât mai independent. Dezvoltarea unor skilluri sau învăţarea lucrurilor noi trebuie să fie pe lista priorităţilor părinţilor, aşa că nu amâna până este prea târziu. Cu răbdare, îţi poţi învăţa copilul să devină un membru responsabil şi activ al societăţii.
Sursa foto: pexels.com