Condimentele în dietă. Cum te ajută să te menţii în formă?

1 septembrie, 2016
Spice and Herb Collection jpeg

În mâncăruri, ele fac diferenţa între gustul fad şi cel picant, aromat, pe care-l preferăm cu toţii. Ştiai, însă, cât de mult pot ajuta aceste condimente în lupta cu bolile, kilogramele în plus sau îmbătrânirea prematură?

image

Scorţişoară

Sfat

Presară puţină scorţişoară în cafeaua ta de dimineaţă, în loc de zahăr!

Nutriţioniştii susţin că acest condiment plăcut aromat nu îţi gâdilă doar papilele gustative, ci este de ajutor în buna funcţionare a organismului. Asta pentru că un consum de scorţişoară ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, atunci când e mâncată împreună cu alimente dulci. În plus, are efect antiinflamator, elimină bacteriile şi fungii, contribuie la sănătatea instestinului şi la scăderea nivelului de colesterol.

Piper negru

Pentru o mai bună digestie, adaugă un praf de piper negru la fiecare masă!

Îl folosim de atâta timp în mâncăruri fără să ştim, de fapt, ce folosim. Sau, mai bine zis, ce minune gastronomică este acest condiment atât de obişnuit în bucătăria noastră. Unii nutriţionişti merg până acolo încât îl consideră unul dintre alimentele perfecte furnizate de natură. De ce? Piperul negru stimulează apetitul, ajută la digestie, îmbunătăţeşte absorbţia de substanţe nutritive, ajută la pierderea în greutate şi la tratarea congestiei. În plus, un amestec de piper negru şi miere poate fi un remediu natural pentru răceală şi dureri în gât.

image

Ardei iute roşu

Sfat

Presară ardei în mâncăruri pentru a stimula metabolismul şi pierderea în greutate!

Poate că nu toată lumea poate digera ardeiul iute roşu, dar nutriţoniştii susţin că nu ştim ce pierdem. Acest condiment iute ca focul are mai multe beneficii decât oricare alt aliment. Este foarte cunoscut rolul lui în îmbunătăţirea circulaţiei sanguine. În plus, ardeiul iute conţine un ingredient activ numit capsaicină, cu efect analgezic şi antibacterian. De aceea, este comună folosirea acestuia pentru ameliorarea durerilor articulare, prin simpla fricţionare a încheieturilor inflamate cu seminţe de ardei şi acoperirea zonei, apoi, cu un flanel.

image

Ghimbir

Pentru ceaiul de ghimbir, adaugă o jumătate de linguriţă de ghimbir ras într-o cană cu apă fierbinte şi lasă la infuzat 10 minute!

Este un excelent remediu natural pentru răul de mare, răul de transport şi greţurile de dimineaţă. Asta deoarece ghimbirul conţine un compus cu rol antiinflamator, gingerol, care ajută la atenuarea durerii şi are un efect liniştitor asupra abdomenului. Mai mult, consumul de ghimbir ameliorează şi durerile reumatice şi articulare, stimulează digestia şi circulaţia.

Chimen

Sfat! Adaugă câteva linguriţe de chimen măcinat pe legumele preparate la grătar pentru o digestie de milioane!

Este simplu! Dacă vrei să-ţi îmbunătăţeşti digestia, adaugă chimen în mâncărurile tale. Un studiu realizat de medicii indieni a dezvăluit că aceste condimente stimulează ficatul să secrete mai multă bilă, care ajută la absorbţia lipidelor şi la buna funcţionare a digestiei. Folosit frecvent în bucătăria indiană şi component al pudrei de curry, chimenul este mai eficient dacă este combinat cu coriandrul, schinduful şi fenicul. Mai mult, acest condiment este o sursă excelentă de fier, magneziu, potasiu, seleniu şi zinc.

Turmeric

Sfat! Poate fi folosit şi în măştile naturale pentru faţă, datorită efectului exfoliant

Vorbim de alt condiment foarte popular în bucătăria indiană, care este recomandat şi pentru diferite neplăceri sau afecţiuni. Curcumina, ingredientul activ din turmeric, are un puternic efect antioxidant şi antiinflamator, contribuind la distrugerea celulelor canceroase. Mai mult, componentele din turmeric sunt de ajutor şi împotriva artritei, diabetului, bolilor de inimă, de ficat şi ale intestinului, şi contribuie la îmbunătăţirea memoriei.

Şofran

Sfat! Atenţie la doze, căci consumul excesiv poate avea efecte narcotice!

Se spune despre şofran că este cel mai scump condiment din lume, dar dacă ar fi să trecem în revistă toate beneficiile lui, face toţi banii. Bogat în antioxidanţi carotenoizi, un consum de şofran te ajută să-ţi protejezi vederea împotriva degenerescenţei maculare, afecţiune apărută odată cu înaintarea în vârstă. Mai mult, compuşii numiţi crocin şi crocetin protejează sistemul nervos de dezvoltarea unor boli specifice, precum Alzheimer şi Parkinson, previn depresia şi anxietatea.

Nucşoară

Sfat! Dacă eşti agitat şi nu poţi dormi, rezolvi cu o cană de lapte cald în care presari nucşoară

Specialiştii au descoperit că această sămânţă stimulează creierul să elimine oboseala şi stresul, să reducă anxietatea şi stările depresive şi să îmbunătăţească concentrarea. Deşi e un recunoscut tonic pentru creier, nucşoara are, de asemenea, şi un efect sedativ, care induce somnul. Mai mult, acest condiment are proprietăţi antibacteriene, care ajută în cazul unor probleme digestive precum respiraţia neplăcută, sau a unor afecţiuni respiratorii precum astmul.

Lady Gaga

Cine mănâncă picant?

Lady Gaga se dă în vând după curry-ul picant

Jessica Alba găteşte frecvent cu sos picant, pe bază de ardei iute

Taylor Swift se îndulceşte cu melci cu multă scorţişoară

Eva Longoria îşi condimentează mâncărurile cu mult piper negru

Eva Longoria

foto: www.123rf.com, instagram, guliver/getty images/splash news



Recente pe Ok! Magazine

jeans 2 jpg
2 tatutu george mihaita tatutu webp
Obtine un zambet ca al vedetelor de la Hollywood cu fatete dentare Pretul nu mai este un impediment jpg
Femeie dormind, Pixabay jpg
Nepotul si bunicii stand pe canapea uitandu se la telefon 2489776393 jpg
calculator credit jpg
vacanță la mare  foto   Shutterstock jpg
bani euro pixabay jpg
Luna Plină a Lupului, Pixabay jpg
dieta   shutterstock 1936820239 jpg
Femeie stand ganditoare la geam 2292953975 jpg
mihai craiu jpeg
horoscop financiar jpg
clear cannabis p4q67XIT2aE unsplash (1) jpg
Gala Premiilor literare jpg
Planifică ți vacanța în Creta perfectă, în funcție de starea vremii! jpg
zodii care vor avea o iarna fericita jpg
okmagazine ro prosecco jpg