Cum poţi preveni astenia de toamnă, afecţiunea care nu iartă jumătate din populaţie

13 octombrie, 2020
1 astenie jpg jpeg

Odată cu primele zile de toamnă, apar şi stările de oboseală accentuată, lipsa chefului de a face activităţi şi de a avea iniţiative.

Lipsa luminii, zilele mult mai scurte pot şi ele contribui la dispoziţia ta. Înainte de a te autodiagnostica şi de a merge la farmacie pentru a-ţi lua suplimente alimentare sau la una naturistă, pentru a încerca remedii minune, e mai indicat să îţi iei un bilet de trimitere de la medicul de familie şi să faci câteva analize pentru a vedea exact ce carenţe de minerale şi vitamine există în organismul tău, iar abia apoi, la indicaţiile unui specialist, să faci primii paşi în acest sens, să intervii. 

Astenia de toamnă, confundată de multe ori cu un episod depresiv, apare mai des în cazul femeilor, şi afectează, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, jumătate din populaţie, aşadar oricine este vulnerabil, mai ales pe un fond de meteosensibilitate. Trecerea bruscă de la temperaturi ridicate la cele scăzute, întoarcerea din concediu, începerea şcolii de către copii în sistem mixt, îngrijorarea faţă de contextul pandemic sunt câteva dintre cauzele acestei afecţiuni. 

Simptomele asociate asteniei de toamnă sunt: lipsă de energie, stări de tristeţe, apatie, subapreciere, sentiment de vină, anxietate şi neputinţa de a face faţă stresului, schimbări ale stării de spirit, tulburări de somn, somnolenţă pe timpul zilei, dorinţa de a dormi foarte mult şi dificultatea de a sta trează pe parcursul zilei.

Şi cum cel mai indicat tratament este prevenţia, iată câteva măsuri pe care le-ai putea lua din timp.

Alimentaţie sănătoasă

Având în vedere că e vorba de o afecţiune sezonieră, poţi să obţii un boost de energie mâncând sănătos, mai ales că toamna vei găsi din belşug fructe şi legume proaspete, bio. Bea cât mai multă apă, evită sucurile din comerţ, acidulate, oricât de mare ar fi tentaţia, nu exagera cu energizantele şi fumatul, bea cafea moderat şi doar ocazional alcool. Cel din urmă deshidratează şi are efect depresiv. Poate că pe moment te vei simţi bine, deconectată de la griji şi probleme, însă a doua zi, starea ta nu va fi cea mai bună.

Aspect îngrijit

Chiar dacă poate nu ai chef mereu să acorzi o atenţie deosebită aspectului fizic, e necesar să-ţi reconsideri opţiunile. De exemplu, dincolo de remediile naturale, a căror eficienţă nu poate fi contestată, e adevărat, dar nici nu pot fi folosite în mod exclusiv, poţi încerca măşti profesionale achiziţionate din magazine specializate.

Pentru ten, alege o cremă intens hidratantă, potrivită tipului tău de piele, neapărat cu factor de protecţie, chiar dacă soarele nu mai este la fel de puternic ca vara. Pentru îngrijirea podoabei capilare, mai ales că e o perioadă în care cel mai probabil părul va cădea mai mult, foloseşte produse de marcă. E posibil ca acesta să aibă un aspect tern, mai ales dacă a fost vopsit în mod repetat. Pentru a căpăta strălucire, dar şi pentru a fi revigorat, foloseşte nuantatoare de par.

Mişcare

Chiar dacă eşti o fire sedentară, mai ales de când lucrezi de acasă, acest lucru poate fi schimbat dacă îţi doreşti să ieşi din zona de confort. Nu începe cu antrenamente extenuante sau cu un abonament la o sală pe care să o frecventezi zilnic. Fă-ţi din corpul tău un prieten, ascultă-l, vezi ce nevoi are, ia totul treptat. Poţi să faci câteva exerciţii uşoare, de înviorare sau stretching în casă, ghidată de tutoriale online. Seara poţi ieşi să dai o tură de parc sau să plimbi câinele mai mult decât de obicei. 

Pe lângă hidratare, mişcare şi grija pentru aspectul fizic, nu uita să cultivi puterea gândului pozitiv, să stai departe de cei care te descurajează sau te critică în mod abuziv. 

Sursă foto: unsplash.comRecente pe Ok! Magazine

con30 jpg
ioana5 jpg
patut2 jpg
nemes JPG
simona20 jpg
Jill Biden garderoba cu rochii florale  (1) 4 iulie jpg
erol1 jpg
alberts14 jpg
negru83 jpg
gradina jpg
crisan jpg
Brian Austin Green și Sharna Burgess jpg
Julia Roberts și George Clooney jpg
Kim 80 jpg
mihai9 jpg
clap0 jpg
carmen78 jpg
ristei1 jpg