Cum să-ţi ajuţi adolescentul să fie pregătit în faţa provocărilor vieţii

19 iunie, 2020
1 fata cu flori jpg jpeg

Perioada adolescenţei este marcată de o serie de suişuri şi coborâşuri atât pentru copii, cât şi pentru părinţi.

Dacă începi să observi semnele pubertăţii la adolescentul tău – fiică sau fiu – încearcă să-i fii alături fără să-l pui sub presiune. Schimbările care apar nu sunt doar de natură fizică, ci şi la nivel cognitiv. Acesta îşi va dori să fie independent, însă trebuie să îl ajuţi să îşi dezvolte abilităţile sociale. Iată cum îl poţi ajuta să fie pregătit pentru diferite situaţii şi încercări din viaţă:

Încurajează-l să fie pozitiv

Problemele mici pot părea uriaşe în perioada adolescenţei, aşa că discută cât mai mult despre aspectele pozitive ale vieţii cu copilul tău. Încurajează-l în orice etapă a vieţii lui şi setează un exemplu care îi va creşte stima de sine. Adeseori, oamenii de orice vârstă se confruntă cu mici aspecte care îi descurajează. Poate fi vorba de un defect fizic, o perioadă grea în viaţa profesională sau senzaţia că nimic nu merge bine. Dacă fiul sau fiica ta se confruntă cu o transformare a formei nasului, de exemplu, sau a suferit un accident, trebuie să ştii că interventia de rinoplastie poate fi efectuată înainte de majorat. O problemă serioasă poate dăuna grav optimismului cu care adolescentul porneşte în viaţă, iar alte reuşite vor fi umbrite de gândurile negative care îl ţin în spate. Ori de câte ori ai ocazia, laudă-l pentru alegerile făcute şi susţine-l atunci când îşi pune la îndoială abilităţile. Nu uita că încrederea de sine scăzută în cazul adolescenţilor poate duce la apariţia afecţiunilor precum depresia şi la un nivel redus de rezistenţă în faţa situaţiilor grele.

Ajută-l să se deschidă

Lipsa comunicării dintre copii şi părinţi duce, de multe ori, la conflicte sau la o distanţare. Odată ce se întâmplă acest lucru, va putea dura ani întregi până vei putea restabili relaţia cu copilul tău. Comunicarea este benefică şi pentru ca adolescentul să poată împărtăşi mai multe despre lucrurile care nu merg bine în viaţa sa. Nu îl forţa să se deschidă în faţa ta atunci când nu simte că e momentul. Mai degrabă discută cu el despre cât de important este să vorbească mereu despre ceea ce-l frământă cu prietenii sau alte rude. Adolescentul tău trebuie să-şi creeze spaţii sigure în cadrul familiei şi în cercul de prieteni. Cu cât învaţă mai repede să rezolve anumite conflicte, cu atât mai uşor îi va fi să-şi perfecţioneze skillurile sociale. Este foarte important de ţinut minte că indiferent de cât de mici par pentru tine problemele adolescentului, pentru el sunt serioase şi trebuie să le tratezi ca atare. În felul acesta va învăţa să nu-şi considere grijile nefondate şi să se ascundă.

Învaţă-l să-şi creeze sisteme de adaptare

Înainte ca acesta să devină un adult independent, adolescentul are nevoie de ghidare din partea adulţilor din viaţa lui. Mecanismele de adaptare la diferite situaţii şi rezistenţa sunt printre cele mai importante aspecte când vine vorba de provocările vieţii. Contextul actual poate fi o perioadă din care copilul tău poate învăţa multe, iar tu poţi pune în aplicare experienţa de părinte. Când vorbeşti cu adolescentul tău despre mecanismele pozitive de adaptare, nu-ţi fie teamă să discuţi sincer despre momentele când te-ai confruntat la rândul tău cu probleme şi cum ai reuşit să le depăşeşti. Situaţiile asemănătoare îl vor învăţa că nu este singur şi că va găsi mereu soluţii atunci când va fi deschis în faţa celor apropiaţi. De asemenea, pune accent pe nevoia de a cere ajutor, fie că este vorba de prieteni sau de un profesionist. Problemele care se adună şi rezolvările care întârzie să apară pot duce la afecţiuni cognitive sau de comportament. Printre factorii care fac o persoană rezistentă se numără: atitudinea pozitivă, învăţarea din greşeli, capacitatea de a controla emoţiile.

Ajutorul pe care îl poţi oferi adolescentului tău nu trebuie să îi încalce dreptul la intimitate, ci să încurajeze comunicarea şi relaţia părinte-copil. Dacă adolescentul porneşte în viaţă cu un grad ridicat de stimă de sine şi încredere, va reuşi să se realizeze pe toate planurile.

Sursa foto: pexels.com



Recente pe Ok! Magazine

Lansare George Soare foto PR 2 jpg
Sebi Dascalu, Georgiana Ene si Gabriel Serban   MasterChef Romania 2024 jpg
Pietre semiprețioase jpg
Prințul Philip PR jpg
sarbatori intalnire familie parinti 5778892 jpg
transilvanian ninja 1 jpg
Steve Aoki jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
carte OK JPG
finabar524 png
poza 1 jpg
Espressoare manuale versus automate jpg
5 stiluri de design care se potrivesc perfect cu o bucătărie open space jpg
Ghid de intretinere pentru prelungirea vietii masinii de spalat jpg
Cum să alegi aparatul de vidat potrivit pentru nevoile tale jpg
Cum să îți planifici călătoria perfectă cu ajutorul unui serviciu de închirieri mașini jpg
okaymagazine ro friteuza cu aer cald  jpg
Prăjitura emblematică a Insulei Capri, Pixabay (1) jpg