Dieta pe culori. Gustă din curcubeul sănătăţii!

19 august, 2016
michelle obama hepta 1334905 jpeg

Nicio masă fără legume şi fructe! Este regula de aur pe care toţi au învăţat-o până acum. Câţi ştiu, însă, ce roade ale pământului sunt cele mai potrivite pentru ei, ce culoare au acestea?  Da, culoarea este esenţială, căci ea este dată de anumite substanţe naturale din aceste alimente. Sfat: hrăniţi-vă cât mai colorat, cu minimum 250 de grame din fiecare culoare, în fiecare zi!

Michelle Obama este un ambasador al dietei sănătoase, pe bază de legume şi fructe

Verde

Puncte forte: Conţin luteină, un antioxidant care ajută la îmbunătăţirea vederii, potasiu, vitaminele C şi K şi acid folic.

Ce fac ele?

Dacă vrei să consumi ceva verde, chiar ai de unde alege, căci paleta este foarte largă. Dar şi beneficiile sunt pe măsură. Fitonutrienţii conţinuţi de acestea, precum sulforafanul şi indolii, sunt esenţiali în prevenirea cancerului, dar sunt de ajutor şi pentru o circulaţie mai bună. Vitamina K prezentă în verdeţuri este excelentă pentru vedere, oase sănătoase şi o dantură puternică. Spanacul şi broccoli, în special, sunt nişte legume bogate într-un antioxidant puternic, zeaxantina, care încetineşte degradarea vederii şi creşte abilitatea pielii de a se apăra împotriva radiaţiilor solare.

Ce îţi recomandăm:

Salată verde

Kiwi

Castraveţi

Avocado

Ceapă verde

Mazăre

Sparanghel

Mere verzi

Spanac

Broccoli

Varză

Galben şi portocaliu

Puncte forte: Bogate în betacaroten şi vitamina C, substanţe care asigură o piele sănătoasă, vedere excelentă şi întărirea sistemului imunitar.

Vorbim de substanţe nutritive foarte importante pentru protecţia corpului împotriva degenerescenţei maculare (bromelaina, luteina şi betacarotenul), a cancerului de prostată şi a celui de sân, ajutând, în acelaşi timp, la scăderea nivelului colesterolului rău. Mai mult, nutrienţii pe care îi primim de la legumele şi fructele în aceste nuanţe au un rol vital în formarea colagenului natural şi a oaselor puternice şi ne protejează de atacul radicalilor liberi, cei responsabili cu îmbătrânirea prematură.

Caise

Pepene galben

Lămâi

Grapefruit

Piersici

Morcovi

Dovleac

Porumb

Cartofi dulci

Roşu

Puncte forte: Conţin fitochimicale precum licopenul şi antocianul, care susţin buna funcţionare a inimii şi scad riscul de cancer.

Ce fac ele?

În primul rând, ajută la reînnoirea celulară, reduc daunele provocate în organism de poluare şi stilul de viaţă nesănătos şi protejează pielea de îmbătrânirea provocată de soare. Mai mult, licopenul şi celelalte fitochimicale îmbunătăţesc memoria, ajută la sănătatea inimii şi cea a tractului urinar şi previn apariţia formelor de cancer, în special cel de prostată. Este bine de ştiut că cele mai populare fructe din această categorie, căpşunile, conţin acid salicilic, o substanţă naturală care ajută la albirea dinţilor. În plus, nutrienţii din căpşuni sunt benefici împotriva plăcii dentare.

Cireşe

Căpşuni

Zmeură

Struguri roşii

Rodii

Pepene

Roşii

Ridichi

Sfeclă

Gwyneth Paltrow pregătind o reţetă cu ardei copţi

Mov

Puncte forte: Antioxidanţii din aceste legume şi fructe luptă împotriva îmbătrânirii premature, reduc riscul de cancer şi susţin luciditatea.

Ne menţin tineri şi în formă. Datorită pigmentului conţinut de fructele şi legumele mov, antocianul, un antioxidant foarte puternic, avem un ajutor de nădejde împotriva îmbătrânirii premature, dar şi a riscului de cancer şi a slăbirii memoriei. În plus, resveratolul pe care îl conţin în cantităţi mari strugurii negri este un fel de elixir al tinereţii fără bătrâneţe şi al sănătăţii mentale. În această grupă sunt incluse aşa numitele superfructe, afinele, cu cel mai mare conţinut de antioxidanţi pe care-l poţi găsi într-un aliment proaspăt. Bogate în vitaminele B, C şi E, magneziu, fibre, selenium, zinc şi fier, consumul de afine este benefic pentru buna funcţionare a fiecărei părţi din organismul nostru.

Ce îţi recomandăm:

Afine

Mure

Smochine

Struguri negri

Prune

Varză roşie

Vinete

Stafide

Alb

Puncte forte: Surse de fitochimicale şi de potasiu, ajută la scăderea nivelului colesterolului şi a hipertensiunii arteriale şi previn diabetul.

Ce fac ele?

Arma cea mai puternică din hrana ta albă este alicina, substanţă cu potenţial anti-bacterial, anti-fungic şi anti-viral, ceea ce ajută la întărirea sistemului imunitar. În plus, nutrienţii şi antioxidanţii din plantele albe previn dezechilibrele hormonale, responsabile pentru anumite forme de cancere, şi ajută la scăderea presiunii arteriale şi a nivelului colesterolului rău. O inimă mai sănătoasă, oase mai puternice şi mai multă energie, asta îţi mai promit legumele şi fructele din această categorie, una mai săracă în propuneri culinare, ce-i drept.

Banane

Conopidă

Usturoi

Ceapă

Ciuperci

Cartofi

Păstârnac

Ţelină

Hrean

foto: guliver/getty images/rex features, www.123rf.com, hepta



Recente pe Ok! Magazine

books gifts 524166 png
Investiții mici, impact mare Cum să aduci un plus de confort în casa ta prin idei moderne de amenajare jpg
okmagazine ro lenovo yoga jpg
Top 5 beneficii ale achiziției unei asigurări RCA online jpg
geaca dama iarna jpg
Provocările premenopauzei  Impactul asupra somnului și metode de relaxare jpg
Lansare George Soare foto PR 2 jpg
Sebi Dascalu, Georgiana Ene si Gabriel Serban   MasterChef Romania 2024 jpg
Pietre semiprețioase jpg
Prințul Philip PR jpg
sarbatori intalnire familie parinti 5778892 jpg
transilvanian ninja 1 jpg
Steve Aoki jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
carte OK JPG
finabar524 png
poza 1 jpg
Espressoare manuale versus automate jpg