Dieta veselă. Ce mănânci ca să fii fericit?
Te simţi după cum mănânci. Da, este adevărat, endorfinele responsabile pentru starea ta de bună dispoziţie pot fi ajutate şi prin alimentaţie. Eliberarea acestor molecule ale fericirii în organism nu are neapărat legătură cu slăbirea, dar noi am găsit pentru tine o dietă care să te ajute să te menţii în formă, dar şi fericită!
Jennifer Garner, adeptă a legumelor şi fructelor
Ce alegi?
Legume şi fructe: Sunt bogate în antioxidanţi, iar aceştia luptă nu doar împotriva îmbătrânirii, ci şi a nivelul stresului din organism şi ajută la creşterea celui al sustanţelor responsabile cu starea de bine.
Condimente: Capsaicina, substanţă pe care o întâlnim în ardeiul iute, de exemplu, accelerează metabolismul. Iar şofranul, turmericul şi ghimbirul stimulează creierul să elibereze aşa numitele substanţe responsabile cu starea de bine: endorfinele.
Iaurt şi kefir: S-a demonstrat că probioticele conţinute de alimentele fermentate precum iaurtul, kefirul sau varza murată ajută la schimbarea în bine a dispoziţiei noastre. Asta pentru că, spun unii, majoritatea substanţelor fericirii se produc la nivelul stomacului. Iar probioticele ne ajută să-l menţinem sănătos.
Peşte, carne slabă, crustacee: Aceste alimente bogate în proteine conţin aminoacizi necesari creierului pentru a produce hormoni responsabili cu buna dispoziţie.
Ce arunci?
Dulciurile: zahărul şi carbohidraţii conţinuţi de acestea acţionează împotriva bacteriile benefice de la nivelul intestinului.
Mâncărurile procesate: un studiu a demonstrat că cei care consumă astfel de alimente au un risc cu 58% mai mare de a dezvolta stări depresive.
Plan alimentar de şapte zile:
Ziua 1
Micul dejun:
Smoothie-ul fericit. Amestecă o jumătate de banană cu o mână de zmeură, spanac, două linguri de iaurt, o jumătate de linguriţă de scorţişoară, puţină pulbere de cacao, o lingură de seminţe de dovleac şi 150 ml de lapte de migdale.
Prânz
Supă de cocos cu dovlecei şi mazăre. Amestecă doi dovlecei tăiaţi felii cu ulei de cocos, chilli şi usturoi şi căleşte-i! Adaugă 70 grame de mazăre, pătrunjel, suc de lămâie şi 120 ml de lapte de cocos şi amestecă-le în blender.
Cină.
Somon şi creveţi cu sos teriyaki. Marinează un file de somon şi 100 grame de creveţi cu sos teriyaki, suc de lămâie, usturoi şi ghimbir. Găteşte-le pe beţe pentru frigărui şi serveşte cu paste de dovlecei.
Ziua 2
Micul dejun
Pâine de secară Pumpernickel cu pastă de drojdie Marmite. Întinde un strat subţire pe o felie de pâine şi presară seminţe de dovleac.
Prânz
Somon şi pancake din seminţe de in. Amestecă 50 grame de făină de alac cu o lingură de seminţe de in, 1 linguriţă de praf de copt, 100 ml de lapte de migdale şi o jumătate de ou bătut. Prăjeşte două pancakes în ulei de migdale şi serveşte totul cu iaurt grecesc şi somon afumat.
Cină
Legume mediteraneene călite. Taie felii o vânătă şi căleşte-o cu paste din dovlecei, ardei gras şi ceapă. Presară pe deasupra 20 grame de brânză de capră şi seminţe de dovleac.
Ziua 3
Micul dejun
Terci de quinoa şi alune. Fierbe 50 grame de quinoa cu 200 ml de lapte de migdale. Adaugă alune tăiate bucăţi, seminţe de dovleac, scorţişoară şi nucşoară. Ca dressing, foloseşte fructe de pădure şi iaurt grecesc.
Prânz
Supă de ciuperci. Pune trei ciuperci porcini în 200 ml de apă fiartă şi lasă-le la înmuiat 20 de minute. Căleşte ceapă roşie şi 150 grame de ciuperci proaspete tăiate bucăţi, apoi adaugă două linguri de vin alb, ciupercile porcini şi fierbe tot amestecul. Pune şi o linguriţă de muştar şi dă toate ingredientele prin blender.
Cină
Ton cu susan şi salată. Marinează o bucată de ton în usturoi, ardei iute, ghimbir şi ulei de susan. Dă-l, apoi, la tigaie! În salată, amestecă varză roşie, morcov ras, ridichi, avocado, coriandru, ardei iute şi sos tamari.
Ziua 4
Micul dejun
Smoothie-ul fericirii (reţeta din ziua 1)
Prânz
Salată cu pui şi quinoa. Amestecă baby spanac, năsturel, rucola, avocado, 40 grame de quinoa şi 100 g de bucăţi de pui la grill. Pentru dressing, foloseşte ulei de măsline, lămâie şi oţet de mere.
Cină
Biban de mare şi orez cu ceai verde. Bagă la cuptor un fileu de biban de mare cu sos tamari. Fierbe orezul cu ghimbir ras în apa în care ai adaugat patru linguri de ceai verde.
Ziua 5
Micul dejun
Ouă fierte condimentate. Căleşte ceapă, usturoi şi ardei iute. Adaugă o jumătate de linguriţă de sos de tomate, o jumătate de ardei gras şi o jumătate de cartof dulce tăiat felii şi apă. Fierbe ouăle în acest amestec şi serveşte cu felii de avocado, lime şi chilli.
Prânz
Somon şi creveţi cu sos teriyaki (reţeta din Ziua 1).
Cină
Aripioare de pui cu chipsuri de păstârnac. Marinează cinci aripioare de pui în sirop de arţar, ulei de susan şi sos tamari. Găteşte-le la tigaie şi serveşte-le cu chipsuri de păstârnac asezonat cu paprika şi salată.
Ziua 6 şi Ziua 7: Repetă reţetele din oricare alte două zile!