Greşeli în dietă. De ce nu slăbeşti?

11 iulie, 2016
khloe kardashian jpeg

Faci totul ca la carte, începând cu alimentele pe care le pui pe masă, cu timpul petrecut la sală şi sfârşind cu acei doi litri de apă băuţi zilnic. Şi, cu toate acestea, oglinda şi cântarul îţi râd în faţă atunci când le confrunţi, pentru a afla rezultatele. Poate că răspunsurile trebuie căutate în acele obiceiuri zilnice greşite...

Mariah Carey, după ce a slăbit

[caption id="attachment_392324" align="alignnone" width="640"] Înainte, când kilogramele în plus erau evidente[/caption]

image

Mănânci prea repede

Nimic nou până aici, însă întrebarea este: cât de încet ar trebui să mâncăm? Specialiştii ne îndeamnă să mestecăm fiecare înghiţitură până când mâncarea devine lichidă. Un obicei pe care ar trebui să-l adopte toţi cei care ţin dietă, din două motive. Mâncarea mestecată bine va fi digerată cum trebuie, iar tu te vei sătura cu o cantitate mai mică. Când aloci mai mult timp savurării şi mestecării hranei, vei observa că te vei simţi mai repede satisfăcut şi nu vei risca să mănânci în plus. Concentrează-te pe hrana ta, nu mânca în picioare şi, mai ales, nu face altceva în timpul alocat mesei.

Nu renunţi la alcool

Ştim că un păhărel de vin, seara, nu face rău nimănui. Dar nici bine, mai ales pentru cei care ţin dietă. Nutriţioniştii ne recomandă să limităm cantitatea de băuturi alcoolice, ca să nu ne sabotăm singuri regimul de slăbit. Chiar dacă vinul roşu, de exemplu, conţine mai puţine calorii decât cel alb, dacă-l bei cu regularitate tot este nociv. Cinci pahare mari de vin băute pe perioda unei săptămâni sunt echivalente cu 900 de calorii, o cantitate asemănătoare cu cea din patru gogoşi mari.

Dieta trebuie susţinută de un stil de viaţă sănătos

Oricât de sănătoase ar fi alimentele pe care le consumi, atunci când nu ai grijă de tine pe alte planuri, rezultalele hranei ca la carte sunt anulate. Munca peste program, somnul insuficient şi de proastă calitate, lipsa mişcării sau orele pierdute în cluburi, în compania cockteilurilor, te vor aduce acolo de unde ai plecat. La kilogramele în plus, de care nu vei putea scăpa, deoarece continui să faci aceste greşeli. Un stil de viaţă sănătos nu se rezumă doar la alimentaţie.

Gustările între mese

Câţi specialişti, atâtea păreri. Dacă în multe diete gustările chiar sunt recomandate, alţi nutriţionişti susţin că acestea sunt motivul pentru care nu slăbeşti. Sau, fie, unul dintre motive. Nucile, alunele, avocado şi celelalte gustări naturale cu care tu încerci să înlocuieşti o gogoaşă sau o îngheţată tot nu sunt privite cu ochi buni. În cartea sa, The Ageless Body, Dr.Sarah Schenker recomandă o pauză de patru ore între mese, fără niciun fel de gustare, pentru ca organismul nostru să-şi facă digestia liniştit. Mai mult, aceasta susţine că obiceiul de a mânca ceva neîncetat este cu atât mai periculos pentru greutatea ta, după vârsta de 40 de ani.

Prea multă sare în bucate

Da, ştim că un consum prea mare de sare dăunează sănătăţii, dar, totuşi, parcă nu putem fără. Dacă vrem să slăbim, ar trebui să facem un efort, iar nutriţioniştii ne îndeamnă să nu punem deloc sare în mâncare. Nu doar că nu este benefic pentru inima ta, cauzând hipertensiunea arterială, dar îţi pune beţe-n roate şi dacă vrei să slăbeşti. Sare creşte cantitatea de apă reţinută în organism şi te face să te simţi umflat şi greoi. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un adult ar trebui să consume mai puţin de 2 g de sodiu pe zi (echivalentul a 5 g de sare).

Khloe Kardashian, acum şi înainte

Fitnessul ca o compensaţie

O compensaţie pentru alimentaţia nesănătoasă, vrem să spunem. Mulţi dintre noi se complac într-o astfel de situaţie: „Mă duc la sală pentru a arde tot fast-foodul, dulciurile sau mâncarea procesată consumate într-o zi!“. Poate că vei arde, într-adevăr, calorii, dar nu vei scăpa şi de kilogramele în plus. Asta pentru că sala de fitness nu va îndrepta o dietă greşită. Când facem sport, organismul nostru are nevoie de „combustibilul“ potrivit, la fel ca o maşină. Iar grăsimile nu sunt răspunsul corect, căci tot ce câştigi la sală pierzi în bucătărie.

Deficit de somn

Ştim, şi aceasta este o discuţie veche. Însă, dacă faci totul ca la carte şi tot nu slăbeşti, probabil că are legătură cu somnul. Somnul de proastă calitate (întrerupt, de scurtă durată) este un factor de risc în ceea ce priveşte surplusul de greutate. Asta deoarece atunci când dormi îndeajuns, creezi un echilibru între nivelul hormonilor care îţi induc foamea (grelina) şi al celor care te fac să te simţi sătul (leptina). Când dormi prost, nivelul grelinei creşte, iar cel al leptinei scade, iar tu te trezeşti cu poftă de mâncare.

Faci mişcare pe stomacul gol

Asta nu înseamnă că trebuie să mănânci chiar înainte de a face sport, dar cu o oră înainte ar fi ideal. Când nu ai mâncat mai nimic toată ziua şi apoi mergi la sală, vei risca să pierzi masă musculară, în loc să arzi grăsimi. Iar muşchii sunt esenţiali în procesul de slăbire, asta pentru că un kilogram de muşchi consumă mai multe calorii decât unul de grăsime. Aşa că un snack cu o oră înainte de a face sport te ajută să-şi „hrăneşti“ muşchii şi să ai destulă energie pentru un atrenament intens.

foto: guliver/getty images, hepta, www.123rf.com



Recente pe Ok! Magazine

books gifts 524166 png
Investiții mici, impact mare Cum să aduci un plus de confort în casa ta prin idei moderne de amenajare jpg
okmagazine ro lenovo yoga jpg
Top 5 beneficii ale achiziției unei asigurări RCA online jpg
geaca dama iarna jpg
Provocările premenopauzei  Impactul asupra somnului și metode de relaxare jpg
Lansare George Soare foto PR 2 jpg
Sebi Dascalu, Georgiana Ene si Gabriel Serban   MasterChef Romania 2024 jpg
Pietre semiprețioase jpg
Prințul Philip PR jpg
sarbatori intalnire familie parinti 5778892 jpg
transilvanian ninja 1 jpg
Steve Aoki jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
carte OK JPG
finabar524 png
poza 1 jpg
Espressoare manuale versus automate jpg