Lecţie de fitness pentru viitoare mame. Antrenament cu vedeta Digi24, Ana Barbu

30 octombrie, 2019

Am vorbit cu antrenorul Cornel Moca, specialist sportiv şi pe probleme de nutriţie, despre cum se pot menţine în formă femeile chiar şi-n timpul sarcinii şi ce exerciţii de fitness le sunt permise.

„Dacă nu sunt complicaţii şi activitatea fizică nu este interzisă de către medic, exerciţiile fizice sunt benefice în toate cele trei trimestre ale sarcinii, atât pentru sănătatea mamei, cât şi a fătului. Este foarte important de menţionat că planul de antrenament şi exerciţiile diferă în funcţie de trimestru şi nu sunt destinate slăbirii“, menţionează specialistul nostru.

Pe lângă starea de bine psihică şi fizică pe care o oferă aceste exerciţii viitoarei mame, aceasta mai câştigă control şi siguranţă asupra corpului, cu următoarele efecte benefice asupra sănătăţii: - ameliorarea durerile de spate şi îmbunătăţirea posturii prin întărirea musculaturii paravertebrale şi a spatelui, păstrând pe cât posibil mobilitatea şi flexibilitatea. - diminuarea constipaţiei - menţinerea sănătăţii articulaţiilor, care, în timpul sarcinii, au de suferit din cauza modificărilor hormonale şi a excesului de kilograme. - muşchii mai activi şi puternici, care fac ca naşterea să fie mai uşoară, iar revenirea după sarcină, mai uşoară.

Noi nu ne-am oprit la teorie, ci l-am invitat pe Cornel s-o antreneze pe viitoarea mamă Ana Barbu, prezentatoare Digi24, însărcinată în luna a opta, şi să ne explice de ce sunt recomandate aceste exerciţii în sarcină.

1. Ridicare laterală a piciorului cu ducerea braţului către genunchi: lucrează musculatura picioarelor, a braţelor, umerilor, intercostalii şi oblicii. Este ideal înainte de un antrenament uşor. Pune sângele în mişcare şi activează musculatura.

1 dsc 7060 jpg jpeg

2. Fandare spre înapoi cu tragerea braţelor către abdomen: din cauza complexităţii, lucrează aproape tot corpul: coapse, fesieri, braţe, spatele, paravertebrali şi umeri. O viitoare mamă trebuie să aibă o musculatură puternică şi nişte braţe pe măsură pentru a ţine bebeluşul în braţe.

2 2 dsc 7071 jpg jpeg

3. Semi genuflexiuni cu ridicarea braţelor: un exerciţiul complex pentru picioare, fesieri, braţe şi umeri, care dezvoltă tonusul muscular general, mai ales că în sarcină creşte greutatea corporală, viitoarea mamă având nevoie de o musculatură activă a coapselor pentru a proteja articulaţiile şi a se deplasa mai uşor.

11 3 1 dsc 7085 jpg jpeg
12 3 dsc 7078 jpg jpeg

4. Fandare laterală cu flexia antebraţului pe braţ: lucrează fesierii, coapsele, braţele, iar piciorul opus celui flexat se bucură de un binemeritat stretching. Ajută la obţinerea unei musculaturi puternice a fesierilor şi a mobilităţii şi flexibilităţii, atât de necesare la naştere.

14 4 dsc 7093 jpg jpeg

5. Ridicarea braţului şi a piciorului opus: exerciţiu binevenit în sarcină, mai ales că viitoarea mamă are nevoie de un spate cât mai activ, musculatură paravertebrală puternică şi mobilitate pentru a diminua durerile lombare şi ale spatelui.

6 5 dsc 7102 jpg jpeg

6. Ridicarea bazinului din culcat pe spate: menţine tonusul musculaturii fesiere şi a spatelui, mai ales că, din cauza sarcinii, zona lombară şi postura au de suferit.

7 6 dsc 7112 jpg jpeg

7. Ridicarea piciorului în timp ce bazinul şi antebraţul sunt sprijinite pe saltea: poate fi executat în toate trimestrele sarcinii. Pe lângă fesieri şi coapse, activând musculatura oblică şi intercostalii, împreună cu paravertebralii, întăreşte core-ul, ajută în sarcină şi protejează coloana vertebrală, reducând durerile şi disconfortul.

8 7 dsc 7139 jpg jpeg

8. Din poziţia lotus, braţul se duce lateral, apoi se torsionează pe fiecare parte: aceste mişcării trebuie făcute lent şi au ca scop relaxarea şi păstrarea mobilităţii articulare şi a flexibilităţii musculare.

9 dsc 7119 jpg jpeg
10 dsc 7129 jpg jpeg

Alte tipuri de sport indicate!

Mersul - este cel mai simplu şi relaxant, dacă femeia însărcinată poartă încălţăminte adecvată şi confortabilă.

Înotul şi alte exerciţii în apă - sunt bune şi prietenoase cu articulaţiile. Apa preia din greutatea corpului şi gravida poate avea mişcări mai agile în apă.

Yoga sau Pilates - spre final de sarcină, exerciţiile la saltea pentru respiraţie, mobilitate şi flexibilitate sunt o opţiune excelentă.

Mini-interviu Ok!

Ce va fi bebeluşul?

Ana Barbu Aşteptăm o fetiţă, pe nume Lara Amelie, în jurul datei de 10 decembrie. Soţul meu a ales ambele nume. Amelie este un nume francez şi asta pentru că eram la schi în Franţa când am aflat că sunt însărcinată.

Ai făcut ceva sport în tipul sarcinii?

Din păcate, nu. Doar clasicele plimbări în natură. Au fost destule anxietăţi şi frici la începutul acestei sarcini, aşa că nu am vrut să mă forţez nicicum. Mai târziu, m-am relaxat şi am rămas, până acum, destul de activă. Am mai înotat, din când în când…

Cum te-ai simţit după antrenamentul nostru?

Foarte bine, exerciţiile au fost uşoare şi au reuşit să mă dezmorţească puţin. Vremea a fost excelenţă, nici prea cald şi nici prea frig, aşa că m-am revigorat cu totul. Cred că exerciţiile în aer liber sunt ideale atunci când eşti însărcinată. Din păcate, am prins toată vara în condiţia asta, aşa că m-am ferit cât am putut de caniculă şi de stat afară. La a doua sarcină, cu siguranţă voi face sport. Şi după naştere, recuperarea cu siguranţă va fi prin sport.

Foto: Sorin StanaRecente pe Ok! Magazine

Idei de activităţi distractive pe care le poţi organiza alături de prieteni jpg
Andrei Aradits 4 jpg
ana morodan jpg
Mituri care au prins rădăcini în cunoașterea comună fără a avea vreun fundament jpg
featured image   sursa you tube jpg
deea dinu maxer jpeg
Ce înseamnă o dietă sănătoasă Beneficii, sfaturi și rețete care se prepară rapid min jpg
img okmag jpg
Jennifer Garner în oraș cu fiica cea mare, Violet Affleck, Profimedia (1) jpg
Angelina Jolie a luat prânzul cu David Mayer de Rothschild, unul dintre miliardarii lumii (2) jpg
Loredana Groza si sotul ei divorteaza Andrei Boncea a spus parerea despre pozele deocheate pe care le posteaza artista 740x419 jpg
Daniel Radcliffe și Erin Darke FOTO Profimedia
Aurelia, a treia fetita a lui Mark Zuckerberg (2) jpg
Rihanna Riri (1) jpg
cub sotia nosfe png
MAIN Poster 4x5 jpg
Herbalife  poza in deschiderea articolului jpg
1  OKMagazine (1) (1) jpg