Sfaturi pentru slăbit de la un nutriţionista Cornelia Marin: "Eu fug de alimentele cu gluten!"

17 aprilie, 2018
698747l 640x0 w 8c6e939a jpeg

Cu o experienţă de 15 ani în domeniul nutriţiei, Cornelia Marin - zâna bună a dietelor din emisiunea Ajutor! Vreau să slăbesc!, ne împărtăşeşte meniul ideal pentru a te simţi bine în corpul tău

Spune că se împacă greu cu termenul de nutriţionist. „Eu sunt la bază economist şi, după ce am terminat facultatea, am lucrat în industria alimentară, dar, în praralel, m-am documentat încontinuu legat de partea de nutriţie. Asta şi pentru că, la 14 ani, după ce m-am lăsat de handbal, am luat în greutate. Am ajuns la 65 de kg, dar mie mi se părea că sunt de-a dreptul obeză. M-am documentat serios în legătură cu ingredientele din mâncare. Am 18 ani de când consum quinoa, de exemplu“, spune Cornelia.

Cornelia Marin

În acest nou sezon al emisiunii care a făcut-o celebră, ea, alături de antrenorul de fitness Stelian Tufaru, îi ajută pe cei ce vor să câştige lupta cu kilogramele în plus. Cum o face?

„Cred în chimia ingredientelor. Cum între noi, oamenii, există sau nu chimie, aşa se întâmplă şi cu alimentele. Aşa că trebuie să faci în aşa fel încât să găseşti chimia care se potriveşte fiecărui om, să-i gândeşti o reţetă personalizată. Am gătit în acest fel pentru mulţi oameni de afaceri şi din showbiz, fie pentru slăbit, fie pentru diferite probleme de sănătate. Cea mai mare provocare au fost, pentru mine, copiii. Sunt foarte mulţi cu intoleranţă şi cu alergii. Am acceptat chiar să gătesc mâncare sănătoasă pentru o grădiniţă privată şi, de la una, am ajuns acum la şase.“

Din 12 aprilie, în fiecare joi, de la ora 20.30, te poţi inspira şi tu din reţetele create de Cornelia pentru participanţii care vor să slăbească. Cum decurge procesul?

„În urma castingului, urmează un interviu cu acea persoană supraponderală, iar eu, din ce-mi povesteşte, îmi dau seama ce alimentaţie are. După ce-şi face analizele la o clinică, încep să-i structurez un meniu, care se poate schimba până la sfârşitul emisiunii, în funcţie de cum evoluează participantul. După primul cântar care are la două săptămâni, are o nouă întâlnire cu mine, în care încercăm să corectăm eventualele greşeli. Într-un final, ajung să ştie singuri să-şi facă meniul. Un program ţine două luni, iar participanţii sunt cântăriţi la două săptămâni, o lună şi jumătate şi, ultima dată, în emisiunea finală“, explică aceasta.

Noi i-am pus Corneliei toate întrebările la care te gândeai, probabil, şi tu şi am aflat informaţii care ajută în lupta cu greutatea în exces.

image

Să zicem că există oameni care vor să se inspire din obiceiurile tale alimentare. Ce găsim în frigiderul tău, la ordinea zilei?

Am întotdeauna peşte, eu îl recomand pe cel oceanic: sardine, hering, somon. Am o pastă de măsline, anghinare, multe legume verzi, am şi o mâncare de varză călită, pentru că aceasta conţine probiotice. Mai găseşti şi lapte de cocos, ouă. Brânză mai rar şi-ţi zic şi de ce: lactatele, dacă nu eşti atent, îţi creează dependenţă. Au tendinţa să te păcălească şi să consumi mai mult decât ai nevoie.

Ce alimente nocive ai găsit în bucătăriile participanţilor la emisiune, responsabile pentru kilogramele lor în plus?

Sunt uimită că mai găsesc margarină în unele case. Sau de câte sosuri de tot felul pot cumpăra oamenii din magazine, mezeluri de proastă calitate, în sensul că acestea conţin foarte puţină carne şi multe grăsimi, zahăr şi făină. Apoi, brânză topită şi ciorbă greşit preparată. Asta înseamnă excesiv de fiartă şi care are la bază cartofi, morcovi, păstârnac, tăiţei, chiar şi orez, carne grasă. Mai găsesc frecvent şi ulei de proastă calitate...

image

Legat de ulei, ce recomanzi pentru gătit?

Uleiul de cocos, căci are punctul de ardere cel mai bun. Şi, în funcţie de alimentaţia persoanei în cauză, eu mai recomand şi untura, dar este importantă sursa acesteia. Cea mai benefică ar fi cea de mangaliţă sau de raţă.

Ce sentimente ai faţă de pâine?

Eu fug de alimentele cu gluten. Asta pentru că bobul de grâu a tot fost modificat genetic, iar procentul de gluten a crescut, clar s-au produs nişte modificări. Nu sunt prietenă cu pâinea, dar dacă aş recomanda-o cuiva care nu are probleme de sănătate, m-aş opri asupra uneia cu maia. O pâine cu maia făcută corect. E tare şi densă.

image

Vin sau bere?

Vin şi acesta să fie sec. În general, vin roşu pentru conţinutul lui de resveratrol (antioxidant cu efect anti îmbătrânire), dar sec, astfel încât procentul de zahăr să fie cât mai mic.

image

Cât ai recomanda să se bea zilnic sau pe săptămână?

Aş recomanda să bei câte un pahar de vin, de două ori pe săptămână. Mi se pare la fel ca un desert.

Apa să se bea înainte sau după masă?

Niciodată după masă, doar dacă mănânci ceva uscat şi chiar simţi nevoia să iei câteva guri de apă.

Mic dejun copios sau frugal?

Nici în asta nu cred prea mult, pentru că eu, de cele mai multe ori, nu iau micul dejun, trăiesc cu două mese. Se poate consuma prima masă la 11, iar cea de-a doua, în jurul orei 18.

Avem voie zahăr în doze mici?

Pe lângă faptul că este nociv, s-a demonstrat că zahărul este ca un drog. Ţine şi de echilibrul tău, ca persoană. Poţi mânca ocazional şi să-ţi alegi, în acelaşi timp, cu atenţie celelalte alimente. Persoanele care se comportă aşa nu au nicio problemă.

image

Există anumite alimente care, consumate  frecvent, ne pot îmbătrâni înainte de vreme?

Nicio teorie nu este general valabilă. Dar, în general, produsele rafinate, gătite incorect sau prăjite, lipsa hidratării, fast food-ul şi alcoolul afectează corpul, în sensul că este destul de inflamat şi se simte o îmbătrânire. Dar sunt şi excepţii, adică oameni cu alimentaţie dezastruoasă, care nu arată îmbătrâniţi şi au şi o greutate normală, pentru că gena i-a ajutat. Pe de altă parte, îţi poţi da seama singur că există alimente care îţi priesc şi alte care nu o fac.



Recente pe Ok! Magazine

Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg
CRBL și Elena, Instagram PNG
Cum sa te imbraci stilat si confortabil in timpul calatoriilor Top 3 sfaturi jpg
FotoJetDouglas jpg
Shannen cu batic jpg