Tenis versus Squash. Ce sport să alegi vara aceasta?

9 iunie, 2016
body PicMonkey Collage jpeg

Redactorul OK! Florentina Iana a testat două dintre cele mai intense jocuri cu racheta şi a revenit cu impresii, pentru ca tu să afli care dintre aceste sporturi ţi se potriveşte. În plus, am aflat pe pielea noastră că nu trebuie să joci ca un campion pentru a te bucura de frumuseţea acestora!

Squash

Puţini sunt cei care nu se îndrăgostesc de acest sport încă nou în România, după ce îl practi­că chiar şi o dată. Cât se poate de adevărat, căci după ce am încercat câteva lovituri cu dreapta şi cu reverul, chiar dacă jucam la nivel începător, squashul m-a prins atât de mult, încât nu-mi mai venea să ies din sală. Vorbim de un sport atât de antrenant, care scoate la iveală atât copilul, cât şi competitorul din tine, astfel încât aproape să nu bagi de seamă că eşti lac de sudoare şi că ritmul cardiac ţi-a crescut semnificativ.

Învăţând mişcările de la antrenorul Ştefan Burlan

image

Ştefan Burlan a practicat şi tenisul, dar s-a îndrăgostit de squash

Şi antrenorul de squash Ştefan Burlan, cel care m-a iniţiat în practicarea acestui sport, s-a îndrăgostit de el din 2007: „Dacă ar fi să definesc squashul prin trei cuvinte, acestea ar fi sănătate, distracţie şi socializare. Este un sport care îmbină forţa cu viteza şi agilitatea mişcărilor fiind, tot­odată, un sport de rezistenţă şi de tactică. Jocul de squash reprezintă o metodă de antrenament complex, care solicită atât membrele superioare, cât şi muşchii picioarelor. Altfel spus, squashul ajută la dezvoltarea armonioasă a întregului corp, prin complexitatea şi viteza mişcărilor“.

Că te solicită din cap până picioare ai să simţi imediat, în caz că nu eşti foarte în formă, prin febra musculară de la nivelul muşchilor posteri­orului şi ai pulpelor, dar şi ai braţului cu care lo­veşti mingea. Nu o să intrăm în amănunte lega­te de regulile jocului de squash, însă principiul este ca în orice alt joc cu racheta, cu specificaţia că cei doi jucători stau în acelaşi suprafaţă de joc şi pot lovi mingea de peretele frontal, cei late­rali, dar şi în cel din spate. Jucătorii vor lovi pe rând mingea până când unul dintre ei va greşi, o minge de cauciuc care nu sare şi trebuie lovită cu putere, ca să se încălzească. La propriu.

„Marea frumuseţe a squashului este că-i si­gurul sport cu racheta în care oponenţii împart aceeaşi suprafaţă de joc. În plus faţă de tenis, ai marele avantaj că poţi să vii şi să te antrenezi singur. La tenis eşti dependent de un trainer sau de un partener care trebuie să fie cel puţin la nivelul tău“, spune Ştefan.

Cum sunt persoane interesate să practice un sport care să le ajute doar să slăbească şi atât, conform statisticilor, aceleaşi care îl consideră cel mai sănătos sport, squashul arde mai mul­te calorii decât o face orice altă disciplină. Dacă vreţi şi cifre, vi le dăm: până la 1.200 de calorii pe oră! Şi încă din primele minute de practicare, ritmul cardiac creşte până la 80-85 % din capa­citatea maximă. „Dar noi, practicanţii de squash avem o vorbă: nu joci squash ca să slăbeşti, tre­buie să slăbeşti ca să joci squash“, completează Ştefan. Din punctul de vedere al unei femei care a încercat acest sport doar de 2-3 ori în viaţă, concluzia este următoarea: racheta mult mai uşoară decât cea de tenis îţi permite să loveşti mai eficient mingea şi să faci mai multe schim­buri cu partenerul de joc. Şi, prin urmare, să transpiri mai mult...

Tenis

Mult mai vechi şi mult mai popular decât squa­shul, tenisul poate fi privit mai mult ca o activi­tate de relaxare şi de tonifiere decât de o formă de a slăbi rapid. Şi cu o stare de bine extraor­dinară am plecat şi eu de pe terenul de tenis, după ce am încercat câteva schimburi de mingi la Pescariu Sports&Spa, sub îndrumarea an­trenorului Florin Colibăşanu. Dar şi cu o uşoa­ră febră musculară la nivelul braţului drept, cu care am încercat să trimit peste fileu cât mai multe dintre mingile servite la mână de parte­nerul meu de joc, George Ilie.

Lecţiile de tenis, vitale pentru a juca corect

Cu partenerul de joc, George Ilie

image

Cum secretul succesului în jocul de tenis este tehnica, este important ca un antrenor să te în­veţe să ţii corect racheta şi cum trebuie să curgă mişcarea atunci când loveşti mingea. Asta ca să nu bruschezi încheietura mâinii şi să te alegi cu dureri inutile. Pentru începători, efortul nu va fi cu siguranţă prea mare, cel puţin la început, şi atunci nu putem vorbi de slăbire. Dar numă­rul de calorii arse şi, apoi, de kilograme pierdute este direct proporţional cu numărul de schim­buri de mingi peste fileu. În acest caz, efortul e mai mare şi nivelul tonifierii mai ridicat.

Şi efort se depune, pentru că mingea vine cu o viteză foarte mare, iar jucătorul trebuie să lovească, la rândul lui, cu forţă, pentru a o re­turna. Viteza de deplasare este iarăşi ridicată. Cu toate acestea, sfatul antrenorului Florin Co­libăşanu este să se joace la ritmul la care fieca­re se simte cel mai bine. „În tenis, pauzele între schimburi şi hidratarea sunt foarte importante, pentru că nu trebuie să ajungi la nivelul în care nu mai ai suflu sau simţi setea. Este recomandat a se face o pauză la 10-15 minute. Şi tot atunci să bei şi apă. Dacă joci pe puncte, această pauză se impune automat, când se schimbă terenul, la scor impar“, spune acesta.

Dacă eşti părinte şi te gândeşti să-ţi ghidezi copilul către sportul care a făcut-o mare pe Si­mona Halep, e bine de aflat că tenisul este reco­mandat a se începe la 4-5 ani, vârstă de la care se dezvoltă motricitatea. Atunci învaţă copilul să alerge, se dezvoltă echilibrul, îndemânarea, re­flexele, deplasarea. Dar avantajul acestui sport este că se poate juca foarte bine şi la vârste de seniori, precum 60-70 de ani, la un nivel mult mai lent, desigur. „Practicarea îndelungată a te­nisului dezvoltă întreaga musculatură, nu doar pe cea a anumitor părţi anatomice. Mâinile, pi­cioarele, capacitatea toracică. Cu toate acestea, la bărbaţi se vede mai clar că braţul drept este mai dezvoltat decât cel stâng, sau invers, dacă sunt stângaci. Mâna şi umărul predominante sunt dezvoltate mai puternic, în tenisul profesio­nist“, spune antrenorul Florin Colibăşanu.

Chiar dacă nu ai stofă de campion şi dacă ai trecut de vârsta care-ţi permitea să îl practici la nivel profesionist, din experienţă îţi spunem că tenisul îţi aduce la fel de multe satisfacţii şi jucat la nivel amator. Doar faptul că alergi de-a lungul şi de-a latul terenului după mingi, chiar dacă nu le returnezi pe toate, te epuizează. Nu mai vor­bim de mândria încercată atunci când mingea ta ajunge cu viteză şi bine plasată, în terenul ad­versarului. În plus, liniştea, spaţiul aerisit şi plin de vegetaţie din bazele de tenis situate departe de agitaţia citadină te ajută să te oxigenezi ca la carte, spre deosebire de mişcarea făcută indoor. Şi asta indiferent de scor...

Foto: Sorin Stana



Recente pe Ok! Magazine

4 jpg
Cornel Palade in Transilvanian Ninja 2 jpg
okmagazine ro Cum să ne bucurăm rapid de o dantură completă, frumoasă   nală  png
+ organizare majorat jpg
trusa prim ajutor munte 2272666261 jpg
Eva Pavel png
balonare excesiva afla cum sa identifici cauzele i sa i i imbunata e ti calitatea vie ii jpg
okmagazine ro (3) jpg
pexels cottonbro 6670571 jpg
Iuliana Tudor PR jpg
Top 5 branduri de cosmetice special create pentru piele sensibilă și delicată jpg
office leather bag (1) jpg
credit imobiliar 2437682951 jpg
Justin Bieber si Hailey Bieber parinti   Instagram jpg
Cum să îți menții culoarea părului vibrantă între vopsiri (1) jpg
Lancome@okmagazine ro png
tricou personalizat jpg
okmagazine ro (3) jpg