Vrei să slăbești? Iată cum te poți seta la nivel mental, pentru a reuși
De ce mâncăm compulsiv? De ce nu putem slăbi imediat? Cum ne putem convinge organismul să lucreze în favoarea noastră? Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a te apuca de o dietă.
Dr. Psiholog Costin Dămășaru, fondatorul și directorul general al centrului de Cercetare în Augmentarea Performanțelor, vine cu detalii prețioase despre ceea ce se întâmplă în creierul nostru, atunci când mâncăm compulsiv.
De ce există o rezistență a corpului la slăbire? De ce nu funcționează imediat un regim?
Dr. Psiholog Costin Dămășaru: Obiectivul creierului este să mențină starea de homeostazie a echilibrului intern. Creierul nu vrea să consume mai multă energie decât a consumat până atunci, astfel încât în momentul în care noi îi cerem mai multă energie (pentru sală sau alte obiective), el refuză să ne ajute, trebuie să-l convingem, să-i arătăm că suntem determinați. De aceea sunt necesare 21 de zile pentru a face o activitate - ca să-i dăm semnale creierului că asta, într-adevăr, este ceea ce ne dorim să facem.
Cum ne setăm la nivel mental, să putem slăbi într-un mod sănătos și durabil?
Dr. Psiholog Costin Dămășaru: În primul rând, trebuie să facem creierul să înțeleagă că avem nevoie de acest obiectiv. Cum facem asta? Nu-i prezentăm că o să arătăm bine, ci începem să practicăm, să fim disciplinați. Disciplina este cheia. Orice argument îi vom da creierului, el ni-l va combate cu o poveste, astfel că în primele zile trebuie să ne setăm un obiectiv și să mergem înainte, fără să luăm în seamă ce ne spune creierul.
Dr. Psiholog Costin Dămășaru
Ce emoții sunt asociate cu mâncatul compulsiv?
Dr. Psiholog Costin Dămășaru: Rușinea, pentru că dacă noi nu ne ținem de un obiectiv, ne este rușine. Mâncăm compulsiv pentru că ne este rușine și avem nevoie de senzația de bine, se creează un strat de țesut adipos care ne protejează. De exemplu, celor care fac operația gastric sleeve le este recomandat să facă terapie și înainte, și după intervenție, pentru că sunt foarte multe cazuri de sinucidere, pentru că rămân fără armura respectivă. Și, cu toate că arată bine, creierul se simte vulnerabil.
Alternativele sănătoase pentru a evita mâncatul compulsiv?
Dr. Psiholog Costin Dămășaru: Cea mai la îndemână soluție este să bem apă, atunci când simțim nevoia să ronțăim ceva între mese.
Foto: PR