Când și de ce este recomandat să mergi la consult optometric

20 martie, 2023
okm1 jpg

Când ți-ai testat ultima dată vederea? Acest pas este important pentru a menține sănătatea ochilor tăi, a beneficia de un confort ocular sporit și a-ți putea desfășura activitățile zilnice într-un mod cât mai ușor. Iată în ce situații ar trebui să mergi la un control optometric și din ce motive.

Când trebuie să mergi la optometrist

Consultul optometric reprezintă prima etapă în testarea vederii. Adesea, este gratuit și durează între 15 și 30 de minute. Este indicat să mergi periodic la un control pentru ochi sau când ai anumite simptome oculare, cum ar fi: vedere neclară, dureri de cap, roșeață, usturime și lăcrimare excesivă.

Vedere neclară

Observă dacă te confrunți cu simptomele astigmatismului, miopiei, hipermetropiei sau prezbiopiei și programează-te în cel mai scurt timp la un consult optometric. Un prim semn este vederea încețoșată la apropiere, la depărtare sau la orice distanță. Dacă se descoperă problema de vedere precoce, metoda de corecție poate fi mai eficientă.

Dureri de cap sau de ochi

Te doare adesea capul sau îți simți ochii încordați și dureroși, fără un motiv evident? Acestea pot fi, de asemenea, manifestări ale unei afecțiuni oculare. Ar fi momentul să faci un nou consult optometric. Dacă porți deja ochelari de vedere sau lentile de contact și te confrunți cu astfel de simptome, cel mai probabil, s-au modificat dioptriile și ai nevoie de o nouă prescripție.

Roșeață, usturime și alte simptome asociate cu afecțiunile de vedere

Ochi roșii, uscați și obosiți, mâncărime și usturime, lăcrimare abundentă, umflături, senzație de corp străin în ochi - toate pot fi considerate manifestări ale afecțiunilor oculare. În cazul în care problema nu trece de la sine în scurt timp și persistă sau chiar se agravează, cere cât mai repede sfatul unui optometrist.

De ce trebuie să mergi la un consult optometric

Este important să te programezi la un consult optometric chiar dacă vezi perfect și cu atât mai mult când observi simptome oculare minore sau severe. Dacă mergi periodic la specialist, poți să menții sănătatea ochilor sau să ții sub control o afecțiune.

Testarea vederii și prevenție

Atât prevenția, cât și descoperirea timpurie a problemelor de vedere sunt esențiale pentru păstrarea confortului ocular sporit și evitarea unor situații neplăcute. În plus, afecțiunile de vedere netratate se pot agrava cu timpul și cauza simptome severe, care scad calitatea vieții.

Schimbarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact

Prescripția pentru lentile de vedere sau de contact trebuie reînnoită la fiecare 2-3 ani sau mai repede, dacă dioptriile tale nu s-au stabilizat și așa îți recomandă optometristul. Totodată, chiar dacă încă vezi bine cu ochelarii tăi, aceștia vor trebui schimbați, pentru că se degradează cu timpul tratamentele aplicate pe suprafața lor - anti-zgâriere, împotriva razelor UV și a luminii albastre emise de dispozitivele digitale etc.

Ai grijă de sănătatea ochilor tăi și testează-ți periodic vederea. Acordă atenție simptomelor asociate cu astigmatismul, miopia, hipermetropia și alte probleme oculare, iar dacă te confrunți cu astfel de manifestări programează-te la un consult optometric.

(Sursă foto: Shutterstock)



Recente pe Ok! Magazine

happy lady holding jar applying moisturizing cream enjoy new skin hydration product posing jpg
imag p  jpg
okmagazine ro iphone jpg
uscator jpg
Cum te pot ajuta serviciile ORL să previi complicațiile cauzate de răceală și gripă jpg
1 png
Patinatori ruși jfif
Noul An Chinezesc   GettyImages 161059179 jpg
city break jpg
1737978555 n1EX jpg
Wedding Trends - tendințe pentru nunți în 2025(12) jpeg
Catina   un mic fruct care te poate ajuta sa ai un ten de revista jpg
Cum să îți alegi uniforma medicală perfectă 5 sfaturi esențiale pentru un confort maxim jpg
BtA8HrQ   Imgur png
Cele 5 simptome ale rozaceei pe care trebuie să le cunoști jpg
Femeie Șarpe Pixabay jpg
jeans 2 jpg
2 tatutu george mihaita tatutu webp