Când știi că e timpul să-ți schimbi anvelopele?

27 mai, 2022
anvelope jpg

Procesul de întreținere a unui bun, de orice natură ar fi acesta, este cel puțin la fel de important precum cel de achiziționare. Prin verificări constante și reparații unde e cazul te asiguri de o durată mai mare de viață a acelui bun. La fel e și cu anvelopele. Acestea trebuie verificate constant și înlocuite odată la ceva timp, când e cazul, pentru a nu exista riscuri foarte mari. 

Cum știi când e cazul să-ți schimbi anvelopele?

Pe lângă schimbarea în funcție de sezon rece sau sezon cald, care e recomandată și chiar obligatorie prin lege în sezonul rece, anvelopele mai au diverse momente în care se uzează și trebuie înlocuite. Iar acest lucru se face prin inspectarea constantă, chiar lunară, a acestora la un mecanic auto.  Acesta va ști să observe semnele de uzură care indică necesitatea înlocuirii. Aceste semne pot fi:

  • Urme de uzură a benzii de rulare 

Cele mai multe anvelope prezintă bare de uzură a benzii de rulare, adică benzi de cauciuc dur care sunt vizibile doar atunci când adâncimea benzii de rulare a depășit limita de siguranță. În general, aceasta este undeva la 1,6mm 

Procesul 

  • Modele de uzură neomogene

Verificarea benzii de rulare poate duce la găsirea unor modele neomogene de uzură care pot indica existența anumitor probleme fie cu anvelopele, fie cu vehiculul în sine. 

  • Umflături pe flancurile anvelopei 

Aceste semne nu trebuie ignorate întrucât, în timp, pot duce la defectarea totală a anvelopei și ar putea exista riscul unui accident. 

  • Pană cauzată de explozie 

În cazul în care anvelopa a făcut pană cauzată de o explozie aceasta trebuie imediat înlocuită pentru a nu apărea alte probleme în timp. 

  • Deschizături ale flancurilor sau a benzii de rulare mai mari de 0,64 de cm. 

Breșele de dimensiuni mai mari decât acestea nu pot fi reparate, înlocuirea fiind imediat necesară. Iar anvelopele uzate peste 1,6mm nu trebuie niciodată reparate. 

Cu toate astea, cei mai mulți dintre șoferi nu cunosc aceste principii de siguranță a anvelopelor și ajung să facă alegeri incorecte în ceea ce privește întreținerea lor sau achiziționarea altora. Însă există câteva principii de bază recomandate de specialiști care trebuie avute în vedere în momentul cumpărării anvelopelor de schimb. 

Îndrumări de la specialiști pentru schimbarea anvelopelor

  • Înlocuirea tuturor celor 4 anvelope simultan

Chiar dacă sunt probleme doar la una dintre ele, cel mai potrivit ar fi ca odată cu cel defectat, să fie schimbate și celelalte trei. Iar pentru o manevrabilitate și un control cât mai  optime este recomandat ca toate să fie de același tip și aceleași dimensiuni. 

  • Verificarea potrivirii

Dacă totuși se face achiziția a doar două anvelope, e necesar să vă asigurați că cele noi se potrivesc cu cele vechi și că această modificare este permisă de legislația locală și de producătorul mașinii. 

  • Potrivirea claselor de viteză

Nu este deloc recomandată montarea de anvelope cu clase de viteză diferite. În orice caz, dacă acest lucru se întâmplă totuși, cel mai bine ar fi ca anvelopele din aceeași clasă de viteză să fie montate ca pereche pe aceeași punte. 

În final, cea mai importantă este siguranța, iar acest lucru este prioritar și pentru producători. Astfel, înainte de face orice fel de schimbări la anvelope sau la vehicul în sine, este bine să consultați manualul de utilizare al vehiculului și să respectați recomandările producătorilor. 

Sursa foto: Pixabay.com



Recente pe Ok! Magazine

cum sa ti ingrijesti pielea in sezonul cald jpg
Massif2024 0314 233659 R5AN3006 AN jpg
Bononia (2) jpg
la Oscar, Messi, cainele din Anatomy of a Fall   jpg
Cillian Murphy și soția Yvonne McGuinness, Profimedia  (1) jpg
kitty spencer jpg
West Side Story foto Disney Plus
familie fericire bucatarie jpg
OKMagazine (2) (8) jpg
IMG 7838 PNG
massif jpg
xpertbeauty lac de unghii profesional jpg
cursuri functionari curs social media marketing jpg
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Despagubiri zbor foto3 jpg
Ce hobby uri să trec în CV  1 png
okmagazine ro jpg
James Bond locații jpg