Care au fost cei mai longevivi monarhi britanici din istorie?

4 mai, 2023

Elisabeta a II-a a depășit recordul Reginei Victoria încă din septembrie 2015.

Regina Elisabeta și Charles (8) jpg

Predecesoarea Regelui Charles al III-lea și mama actualului monarh a scris istorie. Anul trecut, pe vremea aceasta, Marea Britanie se pregătea tot de sărbătoare: Jubileul de platină.

Regina Elisabeta a II a, înainte de Jubileu jpg

Încă din septembrie 2015, regina Elisabeta a II-a a devenit cel mai lung monarh al Marii Britanii care a domnit vreodată.

Coroana Britanică jpg

Anul trecut a marcat 70 de ani pe tronul britanic și a murit în septembrie 2022. Nimeni nu se așteaptă ca recordul său să fie egalat sau depășit prea curând. Sâmbătă, 6 mai 2023, asistăm la încoronarea Regelui Charles al III-lea, la o vârstă atipică: 74 de ani. La tron îi va urma fiul cel mare, Prințul William.

regele charles si regina camilla jpg

Regatul Unit a avut, de-a lungul istoriei, o mulțime de monarhi longevivi. Elisabeta a II-a i-a detronat recordul de domniei Reginei Victoria.

Istoria monarhiei britanice se întinde pe milenii și include poveștile monarhilor care au domnit în diferite zone. Regi și regine, conducători în Anglia, Scoția, Irlanda sau Țara Galilor.

Încoronarea Regelui George al VI-lea din 1937
Încoronarea Regelui George al VI-lea din 1937

Pe locul 1, se află Regina Elisabeta a II-a, a cărei domnie a durat 70 de ani și 214 zile. A urcat pe tron la doar 25 de ani, în februarie 1952, după moartea tatălui său, Regele George al VI-lea.

Încoronare Elisabeta, Charles, Anne, Philip, profimedia 0721804574 jpg

Regina Victoria a domnit 63 de ani și se află pe locul 2 în topul domniilor longevive britanice.

Regina Victoria jpg

A urcat pe tron la 20 iunie 1837, la vârsta de 18 ani și a trecut prin evenimente marcante, cum ar fi revoluția industrială, expansiunea imperiului britanic, dar și marea foamete irlandeză. A murit la 81 de ani.

Regele George al III lea jpg

Regele George al III-lea a domnit 59 de ani, din 1760,  timp în care Marea Britanie și-a pierdut coloniile americane ca urmare a Războiului de Independență al SUA, dar l-a învins și pe Napoleon în războaiele napoleoniene. George al III-lea a murit în 1820, după ce câțiva ani s-a luptat cu o boală mintală.

Regele James I jpg

Regele James(Iacob) a avut o domnie inedită. Aceasta a început când avea doar 1 an. Inițial, era Iacob al VI-lea al Scoției, dar după moartea Elisabetei I în 1603, fără un moștenitor, Iacob a devenit regele Iacob I al Angliei și Irlandei, unind coroanele engleză și scoțiană. A domnit un total de 57 de ani, până la moartea sa în martie 1625, la vârsta de 58 de ani.

Henry III, rege al Angliei, Lord al Irlandei și Duce de Auitaine, profimedia 0383935491 jpg

Regele Henric al III-lea a domnit ca Rege al Angliei, Lord al Irlandei și Duce de Aquitaine din octombrie 1216 până în noiembrie 1972. A murit la vârsta de 65 de ani, după o domnie de 56 de ani, care a inclus două încoronări, prima la Catedrala Gloucester în 1216 și a doua la Westminster Abbey în mai 1220.

Foto: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Kingdom of Judas jpg
5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg
CRBL și Elena, Instagram PNG
Cum sa te imbraci stilat si confortabil in timpul calatoriilor Top 3 sfaturi jpg