Carole Lombard, marea iubire a lui Clark Gable

7 septembrie, 2016
Gable And Lombard jpeg

Ei au fost Angelina Jolie şi Brad Pitt ai Hollywoodului din era de aur. O mare iubire sfârşită, însă, dramatic atunci când Carole şi-a pierdut viaţa la doar 34 de ani!

S-a întâmplat când Clark Gable avea 40 de ani şi era în culmea gloriei. O glorie pe care, însă, a gustat-o din plin, călcând strâmb cu Lana Turner, partenera lui în vârstă de doar 21 de ani de la filmări. Înfuriată, Carole era în drum spre casă, dorindu-şi să aibă o discuţie cu soţul ei. O discuţie pe care n-a mai apucat s-o aibă, fiindcă atunci s-a întâmplat tragedia...

Clark Gable şi Carole Lombard, o mare iubire sfârşită prea devreme....

Pentru Carole, nu mai existase alt bărbat de când se măritase cu Clark în urmă cu trei ani. De partea cealaltă, „Gable era egocentric şi nu considera că e necesar să-şi disciplineze pornirile atunci când venea vorba de sex în afara mariajului,  fiindcă era perfect conştient că era un sex simbol vânat de toate femeile”, comentează Robert Matzen, autorul unei cărţi despre viaţa lui Lombard.

În acea zi a anului 1942 când trebuia să revină acasă în California, Carole ar mai avut varianta salvatoare a trenului. Dar îşi dorea atât de mult să-şi salveze mariajul, încât a vrut cu tot dinadinsul să salveze timp şi să ia… avionul. Născută Jane Alice Peter pe 6 octombrie 1908, cea care avea să devină una dintre cele mai iubite actriţe ale anilor '30 - '40 a fost crescută în puf, părinţii ei provenind din familii avute. Confortul a continuat şi după ce părinţii ei au divorţat, iar ea s-a mutat împreună cu mama sa pe Venice Boulevard, în Los Angeles. Pe-atunci, însă, se purta ca un băieţel şi îi plăceau sporturile. Dar tocmai aşa a şi remarcat-o regizorul Allan Dwan, când a văzut-o cât de dur juca baseball la 12 ani. Era exact genul de fetiţă de care avea nevoie pentru filmului lui din 1921, “A Perfect Crime”. Aşa a prins gustul filmelor, chiar dacă audiţiile la care a fost apoi în următorii trei ani nu au fost un succes.

Ba chiar s-ar putea spune că tot insuccesul a împins-o mai departe. Fiindcă la 15 ani, un angajat al lui Charlie Chaplin a chemat-o să dea o probă pentru faimoasa peliculă a maestrului, “Goana după aur”. A pierdut proba, dar acel test dat atunci a fost văzut de compania de film Vitagraph, care şi-a dorit un contract cu ea… N-a fost să fie, totuşi, cu Vitagraph, ci cu Fox Film, care i-a oferit 75 de dolari pe săptămână, pentru care Carole (deja îşi luase noul nume de scenă) a abandonat şcoala. Perioada ei de aur avea să înceapă, însă, din anii '30, când a semnat un contract cu Paramount, dovedindu-şi talentul în comedii. Aşa a ajuns să se şi îndrăgostească de cel mai mare star masculin Paramount la acel moment, William Powell, cu care a jucat în două filme în 1931. Cei doi au fost imediat atraşi unul de altul, deşi ea avea 22 de ani, iar el 38. Pe 6 iunie 1931 s-au şi căsătorit la casa ei din Beverly Hills. O căsătorie care i-a sporit popularitatea lui Lombard în anul în care, de altfel, urcase în forţă pe firmament cu nu mai puţin de 5 filme. Dar nu Powell avea să rămână marea ei iubire. La doar doi ani de la nuntă, pasiunea se stinsese… Iar Carole şi William au divorţat în cea mai bună înţelegere, rămânând prieteni…

În 1937, Carole Lombard ajunsese cea mai strălucitoare stea de la Hollywood.

Steaua ei a continuat să urce, în 1937 fiind nominalizată la premiul Oscar pentru rolul principal din filmul “My Man Godfrey” – în care, culmea, juca chiar alături de William Powell, dovedind astfel cât de adevărată rămăsese prietenia dintre ei, fiindcă au colaborat excelent pe platoul de filmare. Criticii consideră şi azi că acel rol a fost cea mai bună prestaţie a ei. Iar în anul 1937 ajunsese să fie considerată una dintre cele mai mari stele de la Hollywood, fiind plătită de Paramount cu 450.000 de dolari, de cinci ori salariul preşedintelui Americii, după cum comentau, cu uluire, ziarele vremurilor. În plus, la acel moment, Carole devenise deja iubita unui alt mare star: Clark Gable. Iar împreună alcătuiau cuplul de aur al cetăţii Filmului.

Cei doi jucaseră împreună  în 1932 în “No Man of Her Own”, dar la acel moment, Carole era măritată cu Powell. Patru ani mai târziu, l-a reîntâlnit la o petrecere în Hollywood. Şi de data asta era liberă! Presa a început imediat să le vâneze idila cu iz de scandal, fiindcă Gable era separat de soţia lui, Rhea Langham, însă aceasta nu voia să-i acorde divorţul… După o perioadă de încrâncenare, savurată din plin de ziare, Rhea a semnat actele în schimbul a 500.000 de dolari.

Iar în acelaşi an 1939 în care divorţul lui Clark a fost finalizat, Carole l-a luat de bărbat, cuplul achiziţionând un ranch în Encino, California. Îndrăgostită până peste cap de Gable, Lombard ar fi fost gata să lase filmele pentru a-şi întemeia o familie cât mai repede… Din păcate, visul ei nu s-a împlinit. Actriţa a pierdut două sarcini, iar după eforturi disperate de fertilizare, atât cât permitea medicina timpurilor, Carole a trebuit să accepte că nu putea face copii şi s-a întors la… filme. În 1941, a plecat în Indiana, statul ei natal, pentru a strange bani ca să finanţeze operaţiunile militare ale armatei americane. În aceste campanii de strângere a banilor, era o practică obişnuită ca guvernul să se folosească de cele mai mari staruri ale vremurilor… După o operaţiune încheiată cu succes, în urma căreia numele ei a atras 2 milioane de dolari, Lombard urma să se întoarcă acasă. Pe 16 ianuarie 1942, ea, împreună cu mama ei şi Otto Winkler, agentul de presă al soţului ei, Clark Gabl,  plus 15 soldaţi, s-au urcat la bordul unui avion. După o escală pentru a-şi realimenta rezervoarele în Las Vegas, avionul a decolat din nou la 7 seara, 13 minute fatidice mai târziu prăbuşindu-se în munţi, la 51 de kilometri în sud-vestul Las Vegasului. Toşi cei 22 de pasageri ai navei au murit pe loc.

Culmea este că mama ei şi Otto se temeau îngrozitor de avioane şi au încercat până în ultima secundă s-o convingă pe Carole să ia trenul. Dar ea, încăpăţânată şi dornică să ajungă cât mai repede acasă la Clark, cu care nu lăsase lucrurile tocmai în ordine după scandalul cu Lana Turner, a făcut chiar intervenţii pentru a obţine trei locuri la bordul avionului. Ulterior, presa a scris chiar că Otto Winkler i-ar fi spus cu o zi înainte soţiei lui că are o premoniţie că se vor prăbuşi….

Povestea morţii lui Lombard a făcut înconjurul lumii, mai ales după dramatismul adăugat de încercarea lui Clark de-a urca singur în munţi pentru a recupera cadavrul soţiei. După pierderea lui Carole, Gable s-a întors la MGM să termine filmările la cea de-a doua peliculă cu… Lana Turner, cea care îi tulburase mariajul. Pentru ca apoi să se înroleze în forţele aeriene americane, plecând pe front, aşa cum îşi dorise Lombard… După război, Clark şi-a reluat cariera la Hollywood. Şi deşi a mai fost căsătorit de două ori – cu femei care îi semănau lui Carole, Gable a fost înmormântat alături de ea.

Foto: Getty Images



Recente pe Ok! Magazine

Simone Ashley, GettyImages (3) jpg
Elizabeth și Damian Hurley la premiera Strictly Confidential, GettyImages (1) jpg
FotoJet Umar Kamani jpg
Cher, Alexander Edwards 2 jpeg
FotoJet Harry și dublura de la Met Gala jpg
Demi Moore la Met Gala 2024, GettyImages (7) jpg
Regina Letizia a Spaniei Foto Prodimedia (1) jpg
Muntele Athos   shutterstock 1145361107 jpg
okmagazine ro (1) jpg
prajituri jpg
Cinci direcții inovative în domeniul resurselor umane jpg
Iată 3 cadouri pe care soția ta le ar aprecia și la care nu te ai fi gândit niciodată! jpg
Cum ar trebui sa amenajezi camera copilului jpg
Milano design week 3 jpg
cum să ai o siluetă de vis jpeg
Kingdom of Judas jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
FotoJetCeline jpg