Ce ne provoacă anxietatea și cum o tratăm

11 mai, 2023

Anxietatea este un răspuns natural la situațiile de stres sau pericol percepute de organismul nostru. Este un sentiment de teamă, neliniște sau îngrijorare declanșat de anumite situații, factori sau circumstanțe.

anxietatea pexels andrea piacquadio 3807738 jpg

Deși este o emoție normală (și uneori chiar necesară), care ne determină să rămânem în alertă și să reacționăm prompt la pericol, anxietatea devine problematică în momentul în care este resimțită frecvent și afectează viața de zi cu zi. Tocmai din acest motiv trebuie să identificăm corect simptomele anxietății și să apelăm la ajutor specializat pentru a o trata.

Cum se manifestă anxietatea?

Dacă nu îți găsești locul în pat înainte de somn (chiar dacă tocmai ai cumpărat o saltea pat 140x200 cu spumă de memorie ce promite să facă minuni și să îți îmbunătățească calitatea somnului), dacă te încearcă des sentimente de neliniște și iritabilitate sau ai dificultăți de concentrare, cel mai probabil suferi de anxietate. Unele persoane resimt simptomele anxietății mai ușor, în timp ce altele se confruntă cu adevărate atacuri de panică, cu dificultăți de respirație, palpitații, greață, etc. Este important să apelezi la un specialist pentru a identifica factorii care au dus la apariția unor astfel de stări (de cele mai multe ori, nu există o singură cauză la baza stărilor de anxietate, ci mai multe).

Care sunt cauzele anxietății?

Anxietatea poate fi cauzată de o serie de factori biologici, psihologici sau de anumite circumstanțe. Evenimentele traumatice sau situațiile stresante se numără printre cele mai frecvente cauze ale anxietății. Abuzul fizic sau emoțional, un accident sau un deces în familie pot provoca neliniște, insomnii și în cele din urmă, anxietate. Stresul cronic sau relațiile toxice contribuie la amplificarea stărilor de anxietate. Există și persoane care moștenesc din familie astfel de tulburări de anxietate sau persoane care se confruntă cu dezechilibre la nivelul substanțelor chimice din creier, cum ar fi serotonină și dopamină, dezechilibre ce se manifestă prin insomnii, anxietate, chiar depresie.

Studiile au arătat că personalitatea joacă și ea un rol important în apariția anxietății – persoanele care tind să atingă perfecționismul experimentează mai des stări de anxietate. Bineînțeles, abuzul de substanțe sau anumite afecțiuni medicale (în special cele cardiace sau tiroidiene) provoacă apariția simptomelor de anxietate.

Cum tratezi anxietatea?

Tratamentul pentru anxietate poate fi de fapt o combinație de abordări diferite, în funcție de gravitatea simptomelor și de nevoile persoanei care se confruntă cu astfel de stări. Putem vorbi de psihoterapie, tratament medicamentos, modificări în stilul de viață, îmbunătățirea calității somnului (poți începe cu o saltea 80x200 ortopedică care să îți susțină corect coloana și să îți asigure un somn odihnitor), practicarea meditației și integrarea în rutina zilnică a unor tehnici eficiente care te vor ajuta în gestionarea stărilor de anxietate, cum ar fi exerciții de respirație sau de relaxare musculară.

Bineînțeles, dacă simți că nu poți controla anxietatea de unul singur, poți oricând să apelezi la ajutor specializat. Important este să conștientizezi că anxietatea poate fi tratată.Recente pe Ok! Magazine

Concertul reprogramat al lui Robbie (2) png
Karpatia Pony Show 2023 (1) jpg
Untold2022 0807 235921 2M5A4740 JulienDuval jpg
SAGA x MAI jpg
shutterstock 225570979 jpg
high angle hen sitting hay farm jpg
Top 6 berarii din Bucuresti la care sa mergi vara aceasta jpg
Lucuri pe care le poți face ca să ai grijă de tine atunci când ai un bebeluș jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck jpg
Angus T  Jones în Doi bărbați și jumătate, Getty (3) jpg
Shakira (12) jpg
adidasi pentru copii jpg
Lily Rose Depp, The Weeknd și Sam Levinson, Foto Getty (3) jpg
Ce fel de parteneri cauți pentru afacerea ta  Iată cum identifici cei mai buni furnizori și clienți jpeg
Jeff Bezos și Lauren Sanchez s au logodit, Foto Profimedia (1) jpg
BEBE REXHA png
GNR Poster (cu opening act) Portrait jpeg
WhatsApp Image 2023 05 17 at 13 28 32 jpeg