Ce reprezintă statueta Oscar
Statueta Oscar este simbolul Academiei Americane de Premii, înmânată celor mai bune realizări cinematografice din industria filmului. Fie că este primită de actori, regizori sau scenarişti, statueta este o onoare pentru cel care o primeşte.
Te-ai întrebat vreodată de ce este atât de importantă şi râvnită această statuetă? Iată câteva lucruri despre statueta Oscar pe care trebuie să le ştii.
Cine a făcut designul statuetei Oscar şi cine a primit pentru prima oară statueta Oscar?
Designul statuetei Oscar îi aparţine directorului MGM, Cedric Gibbons. El a venit cu o statuetă reprezentând un cavaler care stă pe o rolă de film şi ţine strâns în mână o sabie de cruciat. Academia l-a angajat pe sculptorul din Los Angeles, George Stanely, să facă o statuetă tridimensională după statueta lui Gibbons.
Primul actor care a primit statueta Oscar a fost Emil Jannings, pentru cel mai bun actor în “The Last Command” şi „The Way of All Flesh”, pe data de 16 mai 1929.
Cine produce statuetele Oscar şi câte au fost făcute până în prezent?
Din 1929, un număr aproximativ de 3,000 de statuete Oscar au fost înmânate.
RS Owens & Company, producătorul de premii Oscar al Academiei de Premii, cu sediul la Chicago, modelează, îndreaptă şi lustruieşte statuetele de aur pentru concurs.
Ce reprezintă statueta Oscar şi ce dimensiuni are?
Statueta Oscar are 34 cm lungime şi cântăreşte în jur de 4 kg.
Rola de film de la baza statuetei are 5 spiţe, care semnifică ramurile originale ale Academiei: actori, regizori, producători, tehnicieni şi scenarişti. Până în 1945, baza statuetei a variat ca dimensiuni, de atunci standardul de azi a rămas neschimbat.
Numele oficial al acestui premiu este, de fapt, Premiul de Merit al Academiei, însă este mai bine cunoscut după “porecla” lui, Oscar. Povestea spune că atunci când a văzut prima oară premiul, actriţa Margaret Herrick, care a devenit ulterior directorul Academiei, a spus că seamănă cu unchiul ei, Oscar. Academia nu a adoptat porecla decât în 1939.
Se pare că nu întotdeauna premiul a fost înmânat sub formă de metal placat cu aur. Din cauza deficitului de metal din timpul celui De-al Doilea Război Mondial statueta Oscar era făcută din ipsos pictat.
Interesant este că Academia nu ştie câte premii va înmâna până la deschiderea plicurilor din seara ceremoniei. Aşa că, surplusul de premii rămâne pentru anul următor. Fiecare statuetă are un număr inscripţionat pe ea, deci premiile nu se aseamănă unele cu altele.