O săptămână într-o nouă destinație orientală: Ras Al Khaimah, perla nordică a Emiratelor

21 octombrie, 2022

După Dubai și Abu Dhabi, un nou emirat a intrat pe harta internațională a răsfățului. 

Al Wadi Desert Family jpg

Mărginit de apele incredibil de calde ale Golfului Persic și de crestele semețe ale munților de teracotă Jebel Jais, Ras Al Khaimah este al șaselea cel mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite, cel mai nordic și cel mai autentic în ceea ce privește tradițiile și istoria. Este felul în care acest emirat aflat la granița cu Oman, și prescurtat mult mai simplu RAK, încearcă să se diferențieze de mult mai popularele Dubai și Abu Dhabi, sufocate de turiști în această perioadă a anului. Dacă ești genul care caută același tip de răsfăț oriental, dar mai accesibil și mai liniștit, ai o alternativă în emiratul care-și propune ca, în răstimp de cinci ani, să iasă cu totul din anonimat. OK! a vrut să afle, la fața locului, ce oferă acest deopotrivă atât de vechi și atât de puțin cunoscut emirat, Ras Al Khaimah.

Voi începe cu considerentele legate de vreme, cel mai important aspect atunci când pleci de la o toamnă românească călduță la una orientală încă fierbinte. Ce-i drept, localnicii din Ras Al Khaimah se vor uita lung la tine când te vei plânge de căldură la temperaturi… prietenoase pentru ei: 36-37 de grade Celsius. Când aterizezi în Emirate, pregătește-te să te simți că ai intrat în cuptor sau în saună și nu paria pe răcoarea apei mării: temperatura acesteia este de circa 30 de grade! Vestea bună este că te aclimatizezi destul de rapid și că, în circa două zile, te vei obișnui și cu căldura, și cu umiditatea, și cu apa. Vestea și mai bună este că, dacă alegi să vizitezi Ras Al Khaimah în lunile de iarnă, vei fi răsfățat de temperaturi mai… umane, între 25 și 30 de grade.

Spuneam că emiratul Ras Al Khaimah se mândrește cu autenticitatea sa și cu o combinație inedită de munți ce ating înălțimi de 1900 de metri (și pe crestele cărora vei vedea numeroase capre sălbatice căutând verdeață precum ai căuta acul în carul cu fân), plaje cu nisip extrem de fin, întinderi de mangrove și un peisaj deșertic care îi atrage cel mai mult pe turiști. Nu-i de ici, de colo, să-ți taie calea camilele lăsate libere, pe dunele cu nisip în nuanța teracotei, sau animale cărora nu știi, pe moment, cum să le zici pe nume: gazele sau antilope (oryx alb).

Ce vizitezi?

Dacă vrei istorie, ai în special istorie, căci Ras Al Khaimah este unul dintre puținele locuri din lume care a fost locuit încontinuu de peste 7.000 de ani. Da, atât de vechi este... Emiratul se mândrește cu peste 1.000 de situri arheologice, ruine și forturi, iar unul dintre aceste locuri încărcate de parfum vechi local este ultimul sat de pescari de perle care a supraviețuit în Golful Arabic, pe numele lui Al Jazeera Al Hamra. Rămas în mare parte neatins, satul are toate elementele tradiționale ale unui fost oraș din Golf, inclusiv un fort și turnuri de veghe, moschee, piață și case construite, printre altele, din corali pietrificați. Dacă n-ai trecut mai departe de cuvântul perle și de faptul că localnicii din Ras Al Khaimah sunt specializați în culegerea lor din mare, mai exact din cochiile de stridii, îți putem aduce lămuriri.

Suwaidi PEarl Farm jpg

Este clar că n-am rezistat tentației de a vizita una dintre atracțiile principale ale emiratului, ferma de perle Suwaidi. Una plutitoare, situată în largul mării, care reînvie tradiția scufundărilor pentru culegerea perlelor. Dacă alegi un astfel de tur, vei afla detalii neștiute despre existența scafandrilor de perle, cultivarea perlelor și procesul de recoltare a acestora. În plus, gazdele îți dau ocazia să pescuiești o stridie dintr-un acvariu, s-o deschizi și să găsești acolo o perlă, fără ca asta să-ți rămână ție, evident. Cu circa 100 dirhami/30 dolari îți poți cumpăra și tu una, dacă vrei.

Deșertul de teracotă și cea mai lungă tiroliană: de bifat!

Pentru redactorul OK!, experiența Wow a fost, fără doar și poate, cina luată pe nisipul călduț și roșiatic al deșertului Al Wadi, în acorduri de mandolină și cu ochii încântați de cel mai spectaculos apus văzut până acum.

Sonara camp  jpg

Într-o rezervație protejată care găzduiește animale sălbatice precum superbele antilope Oryx și gazelele arabe, te așteaptă un restaurant amenajat sub forma unei tabere de beduini (Sonara Camp), dar cu un confort de cinci stele care include chiar și Wifi, și, dacă vrei, tradiționala plimbare cu cămila sau poză cu șoimul bine dresat.

Jebel Jais Flight jpg

Pentru alții mai puțin fricoși, top of the top sunt atracțiile de pe muntele Jebel Jais, cu cel mai înalt vârf din Emiratele Arabe Unite (1.934 m). Aici, ce-i drept, temperaturile sunt mai prietenoase, cu circa 10 grade în minus mai prietenoase decât la nivelul mării, ceea ce înseamnă un aer mai respirabil, dar nu și haine mai groase, așa cum ne-a sfătuit ghida noastră. În fruntea aventurilor oferite de Jebel Jais se află cea mai lungă tiroliană din lume: cu o lungime de 2,83 km, echivalentul a peste 28 de terenuri de fotbal, și deasupra unui abis de 1.680 de metri, mega tiroliana atinge viteze de până la 150 km/h – o experiență căreia redactorul OK! i-a spus pas. A încercat, în schimb, o plimbare mai pașnică (zic ei) cu un fel de bob, Jais Sledder pe numele lui, ce atinge viteze de 40 de km pe oră, coborând pe un teren montan spectaculos în curbe în ac de păr și vârtejuri ondulate. Pașnic pentru ei a fost la limita supraviețuirii pentru mine, o tipă care își făcea necesarul de adrenalină doar cu un ceai de Artemisia savurat de la înălțimea de 1484 de metri a restaurantului By Puro.

Unde te cazezi?

Răsfățul absolut trebuie căutat pe arhipelagul Al Marjan, un grup de 4 insule în formă de corali, create de om, care te duc cu gândul la mai cunoscuta Palm Jumeirah din Dubai. Cele mai exclusiviste resorturi turistice și proiecte rezidențiale din Ras Al Khaimah și-au găsit loc pe nisipul fin al acestei insule artificiale, iar pretențiosul din tine poate alege între cele cinci stele ale unor hoteluri precum Rixos, DoubleTree sau Mövenpick. Ultimul, deschis în vara anului 2022, are 418 apartamente, toate cu o vedere spectaculoasă la o plajă privată de 300 m, și este destinația preferată a vorbitorilor de limba rusă, fugiți de război sau de încorporarea forțată, după caz.

Foto: arhiva personală, Oficiul Turismului RAK, Facebook



Recente pe Ok! Magazine

books gifts 524166 png
Investiții mici, impact mare Cum să aduci un plus de confort în casa ta prin idei moderne de amenajare jpg
okmagazine ro lenovo yoga jpg
Top 5 beneficii ale achiziției unei asigurări RCA online jpg
geaca dama iarna jpg
Provocările premenopauzei  Impactul asupra somnului și metode de relaxare jpg
Lansare George Soare foto PR 2 jpg
Sebi Dascalu, Georgiana Ene si Gabriel Serban   MasterChef Romania 2024 jpg
Pietre semiprețioase jpg
Prințul Philip PR jpg
sarbatori intalnire familie parinti 5778892 jpg
transilvanian ninja 1 jpg
Steve Aoki jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
carte OK JPG
finabar524 png
poza 1 jpg
Espressoare manuale versus automate jpg